Vorige week mocht ik ineens weer eens invallen op een andere locatie dan mijn ‘vaste’ stekkie. Wat ik als ontzettend fijn heb ervaren. Even een kijkje in de keuken bij een ander. Het deed me weer terugdenken aan lang geleden. Want ik ben zoals zovelen begonnen als invalkracht. Hoog tijd voor een blog over de belangrijke functie van invalkracht. Want deze wordt zwaar onderschat. Het brengt me op een paar essentiële punten die ik graag met jullie als lezers wil delen.

Flexibel zijn: uit je bed gebeld worden door de planner met de vraag of je kunt werken. Binnen 5 à 10 minuten aankleden, ontbijten, tandenpoetsen, alles in een moordtempo. Of wanneer je dit allemaal achter de rug hebt, teruggebeld worden met de mededeling dat het toch niet nodig is. Op de locatie komen en weer naar een andere locatie gestuurd worden.  Je maakt het allemaal mee als invaller.

Vragen stellen: veel vragen stellen op de locatie waar je komt. Waar staat dit? Waar staat dat? Zijn er nog allergieën waar ik rekening mee moet houden? Wie slaapt waar? Zijn er nog andere belangrijke zaken die ik moet weten? En ondertussen natuurlijk ook gewoon de dag zo goed mogelijk proberen te draaien. Ook dit hoort bij het werken als invaller.

Presteren: deze sluit min of meer aan op het vorige punt. Als invaller probeerde ik altijd het onderste uit de kan te halen. Laten zien wat ik in mijn mars had en me zo snel mogelijk alles eigen maken. Bij iedere locatie weer laten zien wie jij bent. Zorgen dat ze je terugvragen en je dus weer werk hebt.

Voorstellen: zoals gezegd heb ik dit wel ontelbaar keren gedaan als invaller en later natuurlijk ook als vaste pedagogisch medewerker. Aan ouders, aan managers, aan collega’s of aan de kinderen. Of aan weer een opa of oma die hun kleinkind kwamen ophalen. Kortom, ik heb mezelf nog nooit zo vaak voorgesteld.

Het lot van de invaller: is dat kinderen jou nog nooit hebben gezien. Sommige kinderen zijn daar ontzettend gevoelig voor en zullen jou nooit accepteren. Hoe hard je misschien ook je best doet. En het is volstrekt logisch. Kinderen willen veiligheid en hun vaste gezicht. Alleen is dat misschien niet altijd leuk voor jou.

Laat ik voorop stellen dat het werken als invalkracht hele leuke aspecten heeft. Je ziet veel verschillende plekken. Uit ervaring weet ik dat je mega veel inspiratie opdoet en dat je veel facetten van jezelf leert kennen. Nu zijn bovenstaande punten slechts een korte weergave van waar je als invaller soms allemaal mee te maken krijgt. Als pedagogisch medewerkers zijn we ons lang niet altijd bewust van hoe we omgaan met invalkrachten. Het zijn juist de mensen die je uit de brand helpen. Die komen als je vaste collega ziek thuis is. Die ervoor zorgen dat je de dag kan draaien zoals je de dag altijd draait.  Dus, laten we met z’n allen de invallers die we tot onze beschikking hebben omarmen. En ze vertellen én laten voelen dat ze meer dan welkom zijn. Want zonder hen is zeker geen optie!

2 Reacties

  Dinny Thepass 3 april 2019 om 21:10

  Wij waarderen invalkrachten absoluut om hun flexibiliteit, inlevingsvermogen, harde werken, passie voor kinderen.
  Wij zijn weer op zoek naar zo’n super invalkracht.

  Yvonne 3 april 2019 om 07:58

  Na 20 jaar vaste dienst (daarvoor begonnen als inval)ben ik nu weer inval.En het bevalt prima.Ik bof dat ik voor een organisatie werk die invallers waardeerd.Dus als ik ergens binnen kom word ik vriendelijk ontvangen en prettig behandeld.Dat werkt ook door op de kinderen,die accepteren mij daardoor ook bijna altijd goed.En leuk om overal te kijken.En geen taken,gesprekken,trainingen en vergaderingen meer.En ook eigen baas.(ik werk op 0- uren basis,eigen keuze)Er wordt nooit gedwongen en ook als ik “nee” zeg blijft men vriendelijk.

Geef een reactie op dit artikel

  InezJane 4 april 2019 om 07:41

  Heel herkenbaar! Ik werk sinds kort als zzp-er in de kinderopvang. Bij verschillende organisaties en dus op veel verschillende locaties! Ik vind het heerlijk, ik ben er 100% voor de kinderen, geen administratie meer. Geen oudergesprekkenen of zorggesprekken meer, uiteraard wel de overdracht bij de haal en brengmomenten.
  Geen themaplanningen, groepsplannen, handelingsplannen, observeren en registreren maar er met volle aandacht kunnen zijn voor de kinderen, spelen, troosten, lachen, en gewoon heerlijk knuffelen, samen boekjes lezen, niet één x maar het liefst zoveel mogelijk 😉 Juist dit maakt dat de kinderen zich vrij snel veilig voelen, van bayb’s tot peuters en hier worden de vaste leidsters erg blij van! Bij het ene kind gaat het wat makkelijker dan bij de ander maar ook dat is goed en met de juiste basishouding hierin zie ik ook de kinderen die moeite hebben met een vreemde op de groep door de dag heen ontspannen. Ik mis wel de trainingen, ik blijf graag op de hoogte van mijn werkveld en vind het belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen. Daar zal ik als zzp-er nu zelf zorg voor moeten dragen, ook een uitdaging maar een hele leuke net zoals het werken met kinderen!

Evelien Martens

Evelien Martens

Hoi! Mijn naam is Evelien Martens. Een creatieve duizendpoot werkzaam in de kinderopvang in Arnhem. Kinderen kietelen, verwonderen en inspireren. Dat is waarom ik het werken als pedagogisch medewerker zo te gek vind. Samen met mijn handpop Juul heb ik al heel wat mooie avonturen in de kinderopvang meegemaakt en ik hoop er nog heel wat jaartjes met haar hierbij op te tellen. Ik schrijf graag over alledaagse situaties die wij als pm-ers meemaken, gesprekken tussen of met kinderen en creativiteit op de werkvloer!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Heel simpel bewegend oefenen met spreken 

Heel simpel bewegend oefenen met spreken 

Ook in de logopedie gebruiken we beweging om de taal en spraak van kinderen te verbeteren. Het gaat dan minder ...
Lees meer
Kleine Koningsspelen | www.confrineds.nl

Kleine Koningsspelen organiseren. Hoe dan? Lees onze inspiratietips.

Bepaal je doel Wat wil je bereiken? Bepaal van te voren een duidelijk doel. Zorg dat dit terugkomt in al ...
Lees meer
Kleine Koningsspelen www.confriends.nl

Kleine Koningspelen! Natuurlijk doen de kinderen van 0 tot 4 jaar mee.

Op vrijdag 12 april 2019 vieren we alweer voor de zevende keer de Koningsspelen, een landelijke sportdag voor scholieren van ...
Lees meer
Wie praat beweegt

Wie praat beweegt

Heb jij dat ook? Soms ben ik in gesprek en vliegen mijn armen alle kanten op. En omdat ik met ...
Lees meer

Andere berichten

Tiltraining tijdens je werk; coaching on the job in Gezond werken

Tiltraining tijdens je werk; coaching on the job in Gezond werken

Dwars of in de lengte richting verschonen? Terwijl pm-er Selma een baby verschoont bij de aankleedtafel film ik haar met ...
Lees meer
Vakantiegevoel in de hectiek van de babyopvang

Vakantiegevoel in de hectiek van de babyopvang

Ben jij, net zoals wij, ook weer aan het werk? Ondanks je goede voornemen, om het ultieme vakantiegevoel vast te ...
Lees meer
Confriends trainingen www.confriends.nl

Hebben jullie al teamdoelen voor 2019?

Jaardoelen stellen is belangrijk Doelen stellen met je team geeft richting, zodat iedereen weet: waar gaan we voor en wat ...
Lees meer
Aan de wandel met de Peuter 2-daagse

Aan de wandel met de Peuter 2-daagse

“Mag ik net als mijn broer Jesse meelopen met de vier daguh?”, vroeg de driejarige Elza aan Tessa, pedagogisch medewerker ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]