Als moeder van twee prachtige dochters van 18 en 14 jaar ligt de tijd van het kinderdagverblijf inmiddels al weer geruime tijd achter ons. Maar, het gevoel van het de ‘eerste’ keer wegbrengen, lijkt toch alsof het gisteren was. Je geeft immers je kostbaarste bezit uit handen. En dan moet je zeker weten dat je kunt vertrouwen op de leidsters. Dat ze lief en zorgzaam zijn. Voor een deel is dat vertrouwen natuurlijk gebaseerd op je gevoel. Maar het is even zo belangrijk dat je weet dat het kinderdagverblijf of de gastouder waar je jouw kindje brengt, voldoet aan alle regels.
Van het begin af aan stond voor ons vast dat de meiden naar het kinderdagverblijf zouden gaan. Niet alleen omdat ik een leukere moeder ben als ik daarnaast ook werk, maar ook omdat ik ervan overtuigd ben dat de tijd op het kinderdagverblijf, het samen spelen met verschillende kindjes, een belangrijke bijdrage kan zijn voor de ontwikkeling. Allebei denken ze nog met veel plezier terug aan die tijd. Mijn jongste dochter heeft overigens nog steeds heel intensief contact met een aantal kinderen met wie ze destijds op het kinderdagverblijf zat.

Bestaansrecht verschillende vormen kinderopvang

Begin dit jaar schreef mijn collega Bas van ’t Wout op deze plek een blog. We stonden toen vlak voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Nu, eind oktober 2017, ruim zeven maanden na de Tweede Kamer verkiezingen is er eindelijk een nieuwe regering. En laat ik meteen met het goede nieuws in huis vallen: het nieuwe kabinet gaat extra geld beschikbaar stellen voor de kinderopvangtoeslag! Betaalbaarheid van kinderopvang is naast de kwaliteit natuurlijk net zo belangrijk. Met deze extra middelen wordt het voor meer gezinnen aantrekkelijker om gebruik te maken van kinderopvang. Naast extra geld is ook afgesproken dat kinderopvang waarbij ouders zelf participeren hun bestaansrecht blijven behouden. Ik vind het belangrijk dat ouders een ruime keuze behouden in de verschillende vormen van kinderopvang die er nu zijn. Of het nu gaat om een kinderdagverblijf, gastouderopvang of bijvoorbeeld een ouderparticipatiecrèche. Ervan uitgaande dat elke vorm zich houdt aan de regels en afspraken, moet de Kinderopvangtoeslag gewoon beschikbaar zijn. Zodat ouders hun kinderen met een gerust hart kunnen laten verzorgen terwijl zij onbezorgd zelf aan de slag kunnen!

Advertentie

Enthousiaste pedagogisch medewerker Enthousiaste pedagogisch medewerker Kom jij het team van onze kleinschalige huiselijke natuurgerichte kinderopvang ondersteunen. We hebben een kinderdagverblijf met horizontale groepen en een BSO. Als vast teamlid ben je flexibel inzetbaar in de gehele organisatie als onze Steun Teun. Je werkt op wisselende MEER INFO ALLE VACATURES Amersfoort - Vathorst

Deel je ervaringen met ons

Het afgelopen jaar is er in de Tweede Kamer veel aandacht geweest voor de kinderopvang. Met de behandeling van het wetsvoorstel Innovatie en Kwaliteit kinderopvang is een kwaliteitsslag gemaakt en komt de ontwikkeling van de kinderen meer centraal te staan. Deze wet wordt op 1 januari 2018 van kracht. Daarnaast komt er in het kader van de veiligheid in de kinderopvang begin 2018 een personenregister waarin alle werknemers, vrijwilligers, zelfstandigen, uitzendkrachten, stagiaires en mensen die structureel aanwezig zijn op de opvanglocatie worden geregistreerd. De kwaliteitsimpuls is overigens verrekend in de uurtarieven van zowel de aanbieders als ook de kinderopvangtoeslag. Kwaliteit mag wat kosten, maar we moeten de betaalbaarheid niet uit het oog verliezen! Vanuit de Tweede Kamer zal ik nauwlettend blijven volgen of deze nieuwe regelgeving inderdaad bijdraagt aan een verdere verhoging van de kwaliteit. Jullie ervaringen zijn dan natuurlijk ontzettend belangrijk. Deel jullie vragen, ideeën en opmerkingen dan ook zeker met ons!

Over Chantal Nijkerken – de Haan

Chantal Nijkerken – de Haan is getrouwd en heeft twee dochters in de tienerleeftijd. Chantal is woordvoerder Participatie, Armoedebeleid, Schuldhulp.

Bekijk mijn website

Gerelateerde berichten