In de jaren 50 en 60 waren de drie R-en rust, reinheid en regelmaat de basisregels voor de opvoeding. Wie is er toen niet mee opgevoed? En laten we eerlijk zijn, volgens onze ouders werkte het. Op tijd naar bed, elke avond een verhaaltje voor het slapen gaan, elke dag op dezelfde tijd eten. Het leven was zo voorspelbaar dat het een veilig gevoel gaf. Je wist waar je aan toe was als kind en wat je plekje was binnen het gezin. Ook de rolverdeling was duidelijk. Vader werkte, moeder was thuis als je uit school kwam en er stond een kopje thee klaar voor je.

Vandaag de dag spreek ik op trainingsbijeenkomsten met Baby-sensi medewerkers over wat baby’s nodig hebben en hoe we dat kunnen bieden als professioneel opvoeders?

In de huidige tijd waarin digitalisering, prikkelrijke omgeving, kunstmatige voedingsstoffen, luchtvervuiling, stress en ga zo maar door, allemaal wezenlijke onderdelen zijn van ons dagelijks leven lijken rust, reinheid en regelmaat niet ouderwets maar eigentijds en zelfs noodzakelijk te zijn. Wel met de kennis van nu en misschien in een ander jasje.

Baby’s ontwikkelen zich het beste als hun omgeving rust uitstraalt en zij gestimuleerd worden op het moment dat ze daar voor open staan, een rijke leeromgeving.  Niet de smartphone om mee te spelen of filmpjes kijken op de televisie. Nee, heerlijk spelen met zand en modder, plonzen in het water, kliederen met verf, smeren met papa’s scheerschuim  Betekent dat dat al dat speelgoed dat in de box ligt niet goed is? Nee, natuurlijk niet. Alleen hoe veelzijdiger het materiaal hoe meer je baby leert. Elke ervaring levert een verbinding op in de hersenen van je baby. En hoe meer verbindingen een baby maakt in zijn hersenen hoe meer hij ‘weet en begrijpt’. Zo worden alle losse ervaringen aan elkaar gekoppeld en ontwikkelt je kind zijn geheugen, zijn sociaal-emotionele ontwikkeling en motoriek.   Het senso-motorisch werken is een prachtige manier om het jonge kind te stimuleren binnen al deze ontwikkelingsgebieden.

Heerlijk, elke dag in bad of onder de douche. In bad voelen kinderen zich warm en veilig. En je kunt er heerlijk in spelen. Reinheid is ook je kind leren zich zelf te verzorgen. Handen wassen, tanden poetsen, schone kleding, vaardigheden die vanaf jong aangeleerd moeten worden.

In de hektiek van onze dagelijkse beslommeringen  ook de behoefte aan regelmaat van je kind passen. En als geen ander weet ik hoe dat kan botsen. Ik heb het druk, ik moet werken, de kids naar de sportclub, school, met vriendjes spelen. Misschien dat het daar scheef gaat?Hoe moet ik als werkende ouder mijn werk combineren met de behoefte aan regelmaat van mijn kind?  En is regelmaat elke dag om 18 uur eten? Of is regelmaat regels en grenzen? Een gevoel van veiligheid, normen en waarden bieden?

Ik denk alles bij elkaar. De kinderen van nu worden niet slechter opgevoed dan wij toen. Al roepen we dat met ‘ vroeger toen was alles beter’. Het leven is dynamischer, door de digitalisering ligt de wereld binnen handbereik, kennis wordt anders vergaard en communiceren gaat via de smartphone met een emoticon :-).  De kinderen van nu groeien op in een “snel” tijdperk. Juist daarom blijft een warme, veilige plek waar ja, ja is en nee, nee zo belangrijk.  Een plek ( of meerdere plekken) waar je geleerd wordt wat goed en fout is en waar je mag zijn wie je bent. Waar je de kans krijgt je te ontwikkelen met al je mogelijkheden en potenties. Waar je geliefd bent en je fouten mag maken. Waar talent en passie kansen zijn die gestimuleerd worden.

Thuis, op de kinderopvang, bij familie, een pleeggezin of op school, je doet het als ouders niet alleen.

“ It takes a village to raise a child”.

 

Geef een reactie op dit artikel

Ingrid Van Noordenne

Ingrid van Noordenne is ontwikkelaar Baby-sensi groepen bij Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer. Sinds 2000 werkzaam de Kinderopvang waar zij in korte tijd zich ontwikkelde tot Clustermanager. De afgelopen jaren heeft Ingrid zich vooral bezig gehouden met Marketing en het ontwikkelen van Baby-sensi. Naast haar werk in de kinderopvang is Ingrid ook werkzaam als gezinshuisouder bij Cardea.

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Heel simpel bewegend oefenen met spreken 

Heel simpel bewegend oefenen met spreken 

Ook in de logopedie gebruiken we beweging om de taal en spraak van kinderen te verbeteren. Het gaat dan minder ...
Lees meer
Kleine Koningsspelen | www.confrineds.nl

Kleine Koningsspelen organiseren. Hoe dan? Lees onze inspiratietips.

Bepaal je doel Wat wil je bereiken? Bepaal van te voren een duidelijk doel. Zorg dat dit terugkomt in al ...
Lees meer
Kleine Koningsspelen www.confriends.nl

Kleine Koningspelen! Natuurlijk doen de kinderen van 0 tot 4 jaar mee.

Op vrijdag 12 april 2019 vieren we alweer voor de zevende keer de Koningsspelen, een landelijke sportdag voor scholieren van ...
Lees meer
Ode aan de invaller

Ode aan de invaller

Vorige week mocht ik ineens weer eens invallen op een andere locatie dan mijn 'vaste' stekkie. Wat ik als ontzettend ...
Lees meer

Andere berichten

Winnaars Kinderopvang Awards 2017 zijn lief, deskundig, actief en creatief en bieden veel fysieke ruimte

Winnaars Kinderopvang Awards 2017 zijn lief, deskundig, actief en creatief en bieden veel fysieke ruimte

Op 15 juni jl. werden de winnaars van de kinderopvang awards 2017 in het zonnetje gezet. Achttien organisaties gingen met een ...
Lees meer
Regels de baas

Regels de baas

Zakmesles geven aan 8-jarigen, is dat wel toegestaan? Zwemmen met BSO-kinderen, zou je dat wel doen? Waterdiertjes vangen met kinderen ...
Lees meer
Avontuurlijke zomervakantie activiteiten

Avontuurlijke zomervakantie activiteiten

In het zuiden van Nederland hebben we nog een paar dagen te gaan en dan is het zomervakantie. Zes lange weken met ...
Lees meer
Het regent, het regent

Het regent, het regent

Op dagen als dit (het regent, zoals je vanuit de titel waarschijnlijk wel hebt begrepen) zoek ik een beetje naar ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]