In de jaren 50 en 60 waren de drie R-en rust, reinheid en regelmaat de basisregels voor de opvoeding. Wie is er toen niet mee opgevoed? En laten we eerlijk zijn, volgens onze ouders werkte het. Op tijd naar bed, elke avond een verhaaltje voor het slapen gaan, elke dag op dezelfde tijd eten. Het leven was zo voorspelbaar dat het een veilig gevoel gaf. Je wist waar je aan toe was als kind en wat je plekje was binnen het gezin. Ook de rolverdeling was duidelijk. Vader werkte, moeder was thuis als je uit school kwam en er stond een kopje thee klaar voor je.

Vandaag de dag spreek ik op trainingsbijeenkomsten met Baby-sensi medewerkers over wat baby’s nodig hebben en hoe we dat kunnen bieden als professioneel opvoeders?

In de huidige tijd waarin digitalisering, prikkelrijke omgeving, kunstmatige voedingsstoffen, luchtvervuiling, stress en ga zo maar door, allemaal wezenlijke onderdelen zijn van ons dagelijks leven lijken rust, reinheid en regelmaat niet ouderwets maar eigentijds en zelfs noodzakelijk te zijn. Wel met de kennis van nu en misschien in een ander jasje.

Baby’s ontwikkelen zich het beste als hun omgeving rust uitstraalt en zij gestimuleerd worden op het moment dat ze daar voor open staan, een rijke leeromgeving.  Niet de smartphone om mee te spelen of filmpjes kijken op de televisie. Nee, heerlijk spelen met zand en modder, plonzen in het water, kliederen met verf, smeren met papa’s scheerschuim  Betekent dat dat al dat speelgoed dat in de box ligt niet goed is? Nee, natuurlijk niet. Alleen hoe veelzijdiger het materiaal hoe meer je baby leert. Elke ervaring levert een verbinding op in de hersenen van je baby. En hoe meer verbindingen een baby maakt in zijn hersenen hoe meer hij ‘weet en begrijpt’. Zo worden alle losse ervaringen aan elkaar gekoppeld en ontwikkelt je kind zijn geheugen, zijn sociaal-emotionele ontwikkeling en motoriek.   Het senso-motorisch werken is een prachtige manier om het jonge kind te stimuleren binnen al deze ontwikkelingsgebieden.

Heerlijk, elke dag in bad of onder de douche. In bad voelen kinderen zich warm en veilig. En je kunt er heerlijk in spelen. Reinheid is ook je kind leren zich zelf te verzorgen. Handen wassen, tanden poetsen, schone kleding, vaardigheden die vanaf jong aangeleerd moeten worden.

In de hektiek van onze dagelijkse beslommeringen  ook de behoefte aan regelmaat van je kind passen. En als geen ander weet ik hoe dat kan botsen. Ik heb het druk, ik moet werken, de kids naar de sportclub, school, met vriendjes spelen. Misschien dat het daar scheef gaat?Hoe moet ik als werkende ouder mijn werk combineren met de behoefte aan regelmaat van mijn kind?  En is regelmaat elke dag om 18 uur eten? Of is regelmaat regels en grenzen? Een gevoel van veiligheid, normen en waarden bieden?

Ik denk alles bij elkaar. De kinderen van nu worden niet slechter opgevoed dan wij toen. Al roepen we dat met ‘ vroeger toen was alles beter’. Het leven is dynamischer, door de digitalisering ligt de wereld binnen handbereik, kennis wordt anders vergaard en communiceren gaat via de smartphone met een emoticon :-).  De kinderen van nu groeien op in een “snel” tijdperk. Juist daarom blijft een warme, veilige plek waar ja, ja is en nee, nee zo belangrijk.  Een plek ( of meerdere plekken) waar je geleerd wordt wat goed en fout is en waar je mag zijn wie je bent. Waar je de kans krijgt je te ontwikkelen met al je mogelijkheden en potenties. Waar je geliefd bent en je fouten mag maken. Waar talent en passie kansen zijn die gestimuleerd worden.

Thuis, op de kinderopvang, bij familie, een pleeggezin of op school, je doet het als ouders niet alleen.

“ It takes a village to raise a child”.

 

Geef een reactie op dit artikel

Ingrid Van Noordenne

Ingrid van Noordenne is ontwikkelaar Baby-sensi groepen bij Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer. Sinds 2000 werkzaam de Kinderopvang waar zij in korte tijd zich ontwikkelde tot Clustermanager. De afgelopen jaren heeft Ingrid zich vooral bezig gehouden met Marketing en het ontwikkelen van Baby-sensi. Naast haar werk in de kinderopvang is Ingrid ook werkzaam als gezinshuisouder bij Cardea.

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Hoe ga je als pm-er om met klein seksueel gedrag bij kinderen

Hoe ga je als pm-er om met klein seksueel gedrag bij kinderen

Tijdens mijn werk als locatiemanager op een kinderdagverblijf had ik maandelijks werkbegeleiding met de pedagogisch medewerkers van de verschillende groepen ...
Lees meer
Kinderopvang: belangrijk voor de taalontwikkeling

Kinderopvang: belangrijk voor de taalontwikkeling

‘Het zit echt in de familie’, zegt de moeder van de driejarige die bij mij op de kinderstoel zit. Zijn ...
Lees meer
Niet storen a.u.b.!

Niet storen a.u.b.!

Wat is het toch een fantastisch vak: pedagogisch coach zijn. Je helpt mensen groeien, om de allerkleinsten het allerbeste te ...
Lees meer
Kinderen bewonderen iedereen en verwonderen ons

Kinderen bewonderen iedereen en verwonderen ons

Hoe kinderen de wereld bekijken en wat wij van hen kunnen leren. Het zien van de kleine dingen die er toe ...
Lees meer

Andere berichten

Starten in de kinderopvang

Starten in de kinderopvang

Wees eerlijk: elke pedagogisch medewerker (of enorme kindervriend) droomt soms stiekem van een eigen kinderopvang. Terwijl je in je hoofd ...
Lees meer
Even wennen; de eerste dagen op het kinderdagverblijf

Even wennen; de eerste dagen op het kinderdagverblijf

Moeders zijn staan vaak drie maanden na de bevalling al met hun baby op de arm voor het kinderdagverblijf. Dit ...
Lees meer
Hoe bewust ben jij als leidinggevende?

Hoe bewust ben jij als leidinggevende?

Vorig jaar schreef ik al een blog over pedagogisch bewust handelen naar kinderen toe. Maar hoe zit dit eigenlijk voor ...
Lees meer
Programma Congrestival Vanuit eigen kracht

Programma Congrestival Vanuit eigen kracht

Je kunt er als manager van een kinderopvang niet omheen; het is een zéér boeiende tijd binnen de kinderopvangbranche. Personeelstekorten, ...
Lees meer