In de jaren 50 en 60 waren de drie R-en rust, reinheid en regelmaat de basisregels voor de opvoeding. Wie is er toen niet mee opgevoed? En laten we eerlijk zijn, volgens onze ouders werkte het. Op tijd naar bed, elke avond een verhaaltje voor het slapen gaan, elke dag op dezelfde tijd eten. Het leven was zo voorspelbaar dat het een veilig gevoel gaf. Je wist waar je aan toe was als kind en wat je plekje was binnen het gezin. Ook de rolverdeling was duidelijk. Vader werkte, moeder was thuis als je uit school kwam en er stond een kopje thee klaar voor je.

Vandaag de dag spreek ik op trainingsbijeenkomsten met Baby-sensi medewerkers over wat baby’s nodig hebben en hoe we dat kunnen bieden als professioneel opvoeders?

In de huidige tijd waarin digitalisering, prikkelrijke omgeving, kunstmatige voedingsstoffen, luchtvervuiling, stress en ga zo maar door, allemaal wezenlijke onderdelen zijn van ons dagelijks leven lijken rust, reinheid en regelmaat niet ouderwets maar eigentijds en zelfs noodzakelijk te zijn. Wel met de kennis van nu en misschien in een ander jasje.

Baby’s ontwikkelen zich het beste als hun omgeving rust uitstraalt en zij gestimuleerd worden op het moment dat ze daar voor open staan, een rijke leeromgeving.  Niet de smartphone om mee te spelen of filmpjes kijken op de televisie. Nee, heerlijk spelen met zand en modder, plonzen in het water, kliederen met verf, smeren met papa’s scheerschuim  Betekent dat dat al dat speelgoed dat in de box ligt niet goed is? Nee, natuurlijk niet. Alleen hoe veelzijdiger het materiaal hoe meer je baby leert. Elke ervaring levert een verbinding op in de hersenen van je baby. En hoe meer verbindingen een baby maakt in zijn hersenen hoe meer hij ‘weet en begrijpt’. Zo worden alle losse ervaringen aan elkaar gekoppeld en ontwikkelt je kind zijn geheugen, zijn sociaal-emotionele ontwikkeling en motoriek.   Het senso-motorisch werken is een prachtige manier om het jonge kind te stimuleren binnen al deze ontwikkelingsgebieden.

Heerlijk, elke dag in bad of onder de douche. In bad voelen kinderen zich warm en veilig. En je kunt er heerlijk in spelen. Reinheid is ook je kind leren zich zelf te verzorgen. Handen wassen, tanden poetsen, schone kleding, vaardigheden die vanaf jong aangeleerd moeten worden.

In de hektiek van onze dagelijkse beslommeringen  ook de behoefte aan regelmaat van je kind passen. En als geen ander weet ik hoe dat kan botsen. Ik heb het druk, ik moet werken, de kids naar de sportclub, school, met vriendjes spelen. Misschien dat het daar scheef gaat?Hoe moet ik als werkende ouder mijn werk combineren met de behoefte aan regelmaat van mijn kind?  En is regelmaat elke dag om 18 uur eten? Of is regelmaat regels en grenzen? Een gevoel van veiligheid, normen en waarden bieden?

Ik denk alles bij elkaar. De kinderen van nu worden niet slechter opgevoed dan wij toen. Al roepen we dat met ‘ vroeger toen was alles beter’. Het leven is dynamischer, door de digitalisering ligt de wereld binnen handbereik, kennis wordt anders vergaard en communiceren gaat via de smartphone met een emoticon :-).  De kinderen van nu groeien op in een “snel” tijdperk. Juist daarom blijft een warme, veilige plek waar ja, ja is en nee, nee zo belangrijk.  Een plek ( of meerdere plekken) waar je geleerd wordt wat goed en fout is en waar je mag zijn wie je bent. Waar je de kans krijgt je te ontwikkelen met al je mogelijkheden en potenties. Waar je geliefd bent en je fouten mag maken. Waar talent en passie kansen zijn die gestimuleerd worden.

Thuis, op de kinderopvang, bij familie, een pleeggezin of op school, je doet het als ouders niet alleen.

“ It takes a village to raise a child”.

 

Geef een reactie op dit artikel

Ingrid Van Noordenne

Ingrid van Noordenne is ontwikkelaar Baby-sensi groepen bij Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer. Sinds 2000 werkzaam de Kinderopvang waar zij in korte tijd zich ontwikkelde tot Clustermanager. De afgelopen jaren heeft Ingrid zich vooral bezig gehouden met Marketing en het ontwikkelen van Baby-sensi. Naast haar werk in de kinderopvang is Ingrid ook werkzaam als gezinshuisouder bij Cardea.

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Dit is de laatste keer dat ik erover zeur, goed? Over het belang van peuteropvang voor het leren van taal ...
Lees meer
Het waxinelichtje

Het waxinelichtje

Werken in het islamitische onderwijs laat mij veel van de christelijke tradities zien. Sint Maarten en Sinterklaas reden onze school ...
Lees meer
Veiligheid? Die ligt in jouw handen!

Veiligheid? Die ligt in jouw handen!

Veilig? "Ze mogen zich bij ons niet eens een blauwe plek vallen," heb ik wel eens verzucht als ik weer ...
Lees meer
No Pasar!

No Pasar!

Treedt niet binnen, zegt de tekst in koeienletters op de vloer. Ik maak toch dat extra stapje en stuit op ...
Lees meer

Andere berichten

Hoe KindStart zo'n mooie beurs voor de kinderopvang werd. Kindstart Nu 2016.

Hoe KindStart zo’n mooie beurs voor de kinderopvang werd. Kindstart Nu 2016.

Op 30 september en 1 oktober is KindStart voor de derde keer terug in Borchland. En dit keer voor het ...
Lees meer
Voorlezen

Voorlezen

Ik lees graag voor. Elke dag een ander boek, of 10 dagen hetzelfde boek, het maakt mij niet uit. Ik ...
Lees meer
Nieuw teamlid bij TO BE Kinderopvang

Nieuw teamlid bij TO BE Kinderopvang

Anderhalf jaar geleden startten Jeroen en Manja TO BE Kinderopvang. En nu is het tijd voor een volgende stap. Ik ...
Lees meer
Hoezo schools leren?! 

Hoezo schools leren?! 

Schools leren integreren in de kinderopvang hoeft helemaal niet. Jonge kinderen leren per definitie in de kinderopvang, doordat ze een ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]