Mijn zoon sliep met 10 weken door. Precies toen ik zelf weer moest beginnen met werken. Fantastisch. En tot op de dag van vandaag, hij is inmiddels 9, is hij een goede slaper!

Hoe anders was dat met mijn dochter. Zij is 6, en slaapt nog steeds niet door… Het is een fase, dacht ik in het begin. Laten huilen zeiden de mensen om mij heen. Ik heb het geprobeerd, laten huilen, maar het hielp niet en ik voelde me er vreselijk bij. Mijn kleine baby lag daar te gillen in haar bedje en ik lag met kromme tenen in bed. Ik heb in die tijd zoveel goed bedoelde adviezen gehad, maar van de ene ging ik me nog onzekerder, of slechter voelen dan van de andere. Ik liep inmiddels op mijn tandvlees. Ze werd niet 1x wakker, maar wel 3 of 4. En dan ook langer dan 5 minuutjes, zal ik maar zeggen…

Samen slapen

Uiteindelijk hebben wij er tegen alle adviezen in voor gekozen om haar in bed te nemen. Als kleine baby al, maar ook later als dreumes, peuter en kleuter nog. In eerste instantie ben ik onze nachtelijk avonturen gaan accepteren, en dat is echt een sleutel woord. ACCEPTATIE. Ik ging met haar naar beneden, las ondertussen mijn e-mail, zette alvast de ontbijttafel klaar en ik heb ook wel eens midden in de nacht lunch staan bereiden voor de volgende dag. Terwijl mijn kleine ieni-minie vrolijk speelde om mij heen. Ergens kwam toch een keer de ommekeer, dat ik niet meer vol bravoure riep: slaap is overrated! Ik wilde slapen. Zo lang mogelijk. Mijn lief wordt nooit ergens wakker van, echt niet, dus daar hoefde ik ook niet op te rekenen. En zo is ze bij ons in bed beland. Iedereen sliep binnen 5 minuten weer in… heerlijk!

Laten huilen of troosten

Vanavond las ik weer een artikel in tijdschrift over hét dilemma: laten huilen, of troosten. Ik dacht terug aan de babytijd van mijn eigen dochter, maar moest ook denken aan een meisje dat jaren geleden bij ons op het kinderdagverblijf zat. Ook dit meisje had slaapproblemen. Ze huilde en huilde. De ouders van dit meisje wilde dat wij haar lieten huilen. Ze volgden de adviezen van een bepaalde methode, ik kan me niet herinneren hoe die heette, maar of die methode nu nog geldig is betwijfel ik zeer. Zo wilde zij hun dochter leren zichzelf te troosten en te kalmeren. Het beste voor het kind is een zo gelijk mogelijke lijn tussen opvang en thuis. Maar niet alles is haalbaar op een groep. Gelukkig kwamen de ouders vrij snel zelf tot inkeer. De methode paste toch niet zo goed bij hen. Wat een opluchting! Want eerlijk gezegd, die methode paste ook niet zo goed bij mij….

Hoe doen jullie dat op de groep als je baby’s hebt die erg huilen? Of als je ouders hebt die iets doen waar je eigenlijk niet helemaal achterstaat?

Ik hoor het graag van jullie. Reageer direct op dit artikel!

Liefs, Doortje

Geef een reactie op dit artikel

Doortje

Mijn naam is Doortje en vanaf deze maand mag ik gaan bloggen voor To Be Kinderopvang. Super leuk! Het idee van een platform voor en door de kinderopvang spreekt mij heel erg aan. Situaties en visies met elkaar delen en zodoende van elkaar leren en elkaar inspireren.

Ik werk inmiddels 12 jaar in de kinderopvang op een kleinschalig kinderdagverblijf, met maar twee groepen. Ik werk op een verticale groep en daar beleef ik van alles.
Ik ben mij de afgelopen jaren gaan verdiepen en verrijken met kennis en vaardigheden waarmee ik mijn beroep nog beter en leuker wil kunnen uitvoeren. Zo studeer ik jeugd en ontwikkelingspsychologie en ben ik opgeleid als docent peuter en kleuteryoga. Ook doe ik veel met muziek.

Iedere maand zal ik een blog schrijven over mijn belevenissen of visie op bepaalde situaties in de kinderopvang. Ik hoop dat jullie ze met plezier lezen.

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw berich wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen warm te maken voor lezen. Kinderen die moeite met taal hebben bijvoorbeeld, waarvoor ...
Lees meer
Doe jij het als pedagogisch coach alleen?

Doe jij het als pedagogisch coach alleen?

Doe jij het als pedagogisch coach alleen? Dan bedoel ik dus het feit dat je je alleen voelt staan, o.a ...
Lees meer
Druk, druk, druk

Druk, druk, druk

‘Het probleem van zelfsturende teams is dat ze allemaal een andere kant op sturen’ meldde een afdelingsdirecteur vorige week. ‘dat ...
Lees meer
De wereld ontdekken en begrijpen

De wereld ontdekken en begrijpen

Als ouder wil je je kind de beste ontwikkelingskansen geven. Dat je kind gezien wordt en er aandacht voor hem ...
Lees meer

Andere berichten

mystery guest onderzoek kinderopvang mystery shopper kinderopvang

Pats boem! Zo geef je een klantgerichte rondleiding!

Weet je wat een van de leukste onderdelen van mijn werk is als marketeer gespecialiseerd in kinderopvang? Mystery Guest Onderzoek! ...
Lees meer
Activiteiten, spelen met taal

Activiteiten, spelen met taal

Het is fascinerend om te zien hoe mensen kunnen communiceren zonder taal. Afgelopen twee jaar in China en nu in ...
Lees meer
Gratis Studiedag 'Peuterwerk 2.0; zijn we er klaar voor?' op 6 juni in Rotterdam

Gratis Studiedag ‘Peuterwerk 2.0; zijn we er klaar voor?’ op 6 juni in Rotterdam

Er staat een nieuwe studiedag in mijn agenda, ook al in die van jou? 'Peuterwerk 2.0;zijn we er klaar voor?' ...
Lees meer
Het regent, het regent

Het regent, het regent

Op dagen als dit (het regent, zoals je vanuit de titel waarschijnlijk wel hebt begrepen) zoek ik een beetje naar ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]