‘Tikkie, jij bent ‘m’, en hij rent hard weg. Ik ren als een monster achter hem aan. Hij lacht zo hard dat het hele plein hem kan horen.
Nog geen uur later zit ik samen met de kinderen in een piratenboot. ‘Kijk uit juf, als je van de boot valt wordt je opgegeten door haaien’. Ik balanceer op het randje van de boot.

Laatst vroeg ik me af wanneer wij als volwassenen opgehouden zijn te leren van kinderen. Zij lossen de zaken des levens echt wezenlijk anders op dan wij. Zo zat ik laatst met twee meiden op een bankje. Ze hadden ruzie. De meiden wisten eigenlijk al niet meer waar de ruzie nou echt over ging. Ik vroeg hen hoe we dit het beste op konden lossen. ‘Zullen we elkaar een knuffel geven en dan is het klaar’ zei één van hen. Even later zag ik ze een kuil graven in de zandbak. Prachtig!

Waardevolle momenten

Neem eens de tijd om naar de kinderen te kijken en met hen mee te spelen. Dus zo nu en dan stort ik mezelf in de zandbak, bak ik zandtaartjes en eet ik ze met liefde op. Of ik ga even op de grond liggen bij de allerkleinsten. Hoe beleven zij de wereld? Opeens kijk ik tegen een enorme reus aan (mijn collega). Dat is dus wat zij zien, best groot die juf.
Door met de kinderen te spelen, ontdek je weer nieuwe dingen. Zo leek dat ene jongetje misschien wat stil in jouw ogen. Maar zodra je even met hem mee speelt, ontdek je dat hij houdt van dino’s en daar uren over kan vertellen.

Het zijn waardevolle momenten. Zoek dat innerlijke kind eens op. Pak die kansen! Ook voor ons als professionals is het van belang te blijven spelen! 

Geef een reactie op dit artikel

Evelien Martens

Evelien Martens

Hoi! Mijn naam is Evelien Martens. Een creatieve duizendpoot werkzaam in de kinderopvang in Arnhem. Kinderen kietelen, verwonderen en inspireren. Dat is waarom ik het werken als pedagogisch medewerker zo te gek vind. Samen met mijn handpop Juul heb ik al heel wat mooie avonturen in de kinderopvang meegemaakt en ik hoop er nog heel wat jaartjes met haar hierbij op te tellen. Ik schrijf graag over alledaagse situaties die wij als pm-ers meemaken, gesprekken tussen of met kinderen en creativiteit op de werkvloer!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Groene uitdagingen zoeken met de inspectie kinderopvang

Groene uitdagingen zoeken met de inspectie kinderopvang

Met schrik vernemen we bij de Inspectie Kinderopvang (GGD Amsterdam) dat sommige eigenaren en pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven de inspectie ...
Lees meer
Beurstip: NOT

Beurstip: NOT

Volgende week vindt van 22 t/m 26 januari de grootste onderwijsbeurs van Nederland weer plaats in de jaarbeurs Utrecht.  De Nationale ...
Lees meer
Bomen klimmen

Bomen klimmen

In het park zie ik een jongen in een lage boom klimmen. Ik schat hem een jaar of 7. De ...
Lees meer
Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Dit is de laatste keer dat ik erover zeur, goed? Over het belang van peuteropvang voor het leren van taal ...
Lees meer

Andere berichten

Waarom is natuur en buiten spelen eigenlijk zo goed voor kinderen?

Waarom is natuur en buiten spelen eigenlijk zo goed voor kinderen?

Buiten- en natuur-bso’s schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Er lijkt zich een trend te ontwikkelen die zich focust ...
Lees meer
Programma vanuit eigen kracht kindgericht managen

Programma vanuit eigen kracht kindgericht managen

Aan de slag met kindgericht managen Wil je als leidinggevende na een hectisch jaar weer tijd nemen voor bezinning? Inspiratie ...
Lees meer
Bloemkool, leef jij? Filosoferen met kleuters

Kleuters stellen vragen aan een bloemkool

Leg een bloemkool in de kring en voor je het weet ben je met kinderen aan het filosoferen. Zoals deze ...
Lees meer
Ongezond eten in de tas

Ongezond eten in de tas

Vlak voor de zomervakantie liep ik naar school om één kind op te halen voor de TSO bij ons. Bij ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]