Met mijn benen in de zon en mijn laptop op schoot ben ik mijn toekomstplannen aan het uitwerken. Twee jaar China vond ik fantastisch, maar ook lang genoeg. Tijd voor een nieuwe uitdaging. Mijn plannen zijn nog niet allemaal uitgewerkt, maar één ding weet ik zeker.

Ik wil de creatieve ontwikkeling van kinderen versterken, zodat zij kunnen uitgroeien tot creatieve volwassenen. Het moet in mijn optiek een hogere prioriteit krijgen bij kindercentra en onderwijs dan nu. Ik ben tot deze conclusie gekomen door mijn werk in China en de ontwikkelingen in Nederland, die ik op afstand heb gevolgd.

Waarom?

Er wordt steeds meer van mensen en het leven verwacht. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in sneltreinvaart op en zekerheden blijken minder vanzelfsprekend te zijn dan in het verleden. Ondertussen groeit de groep jongeren die het overzicht verliezen. Zij beschikken blijkbaar niet over de kennis en vaardigheden om zichzelf te helpen. Het doet een beroep op hun creatief vermogen dat wellicht onvoldoende is verankerd.

Kinderen zijn de toekomst wordt vaak gezegd, maar volgens mij zijn wij daarin de weg een beetje kwijtgeraakt. De huidige en volgende generatie groeien op in de luwte. Drukke agenda`s van ouders en de behoefte om kinderen te beschermen tegen die boze buitenwereld heeft bijgedragen aan een afname van leermomenten voor kinderen.

De maatschappij dat ben jij

Kinderen leren daardoor steeds minder goed situaties in te schatten, worden minder weerbaar en zelfstandig. Dat kan leiden tot stress en het ontbreken van vertrouwen in het eigen kunnen en wie je bent. Wat weer kan leiden tot angsten en zelfs vormen van depressiviteit. Dat moet je niet willen als maatschappij waar ieder kindercentrum, iedere ouder, school en kindgerelateerde organisatie deel van uitmaakt.

Nu kun je je afvragen wat dit met creatief vermogen te maken heeft. Ik zal het proberen uit te leggen.

Creativiteit is meer dan knutselen

In de kinderopvang wordt via knutselactiviteiten vormgegeven aan de creatieve ontwikkeling. Dat is absoluut belangrijk, maar creativiteit is meer dan enkel knutselen. Het geeft onvoldoende invulling aan alle andere aspecten van creativiteit. Het ontwikkelen van creatief vermogen gaat namelijk ook over verbeeldingskracht en het bedenken van oplossingen. Het kunnen combineren van (nieuwe) kennis en vaardigheden binnen bekende en vreemde situaties. Het in staat zijn om jouw ideeën en bevindingen te kunnen verwoorden. Maar ook het durven afwijken van de norm, zonder een buitenstaander te zijn.

De kinderopvang en thuis leggen samen de basis voor de algehele ontwikkeling van het kind. Kinderen maken kennis met de wereld om zich heen en stap voor stap vergroten zij hun referentiekader.

Blauw + geel = groen

Zo zijn jonge kinderen nog helemaal verrast wanneer zij ontdekken dat het mengen van blauwe en gele verf een groene kleur oplevert. Deze informatie kan een ouder kind gebruiken wanneer er geen groene verf is en toch graag groen gras wil schilderen. Dit kan ook de basis zijn voor verdere onderzoeken met andere materialen. Werkt het ook met gele en blauwe klei?  En wanneer je blauw en geel cellofaanpapier over elkaar heen legt en het in het licht houdt, zie je dan ook groen?

Zo leren kinderen eerder opgedane kennis en vaardigheden in te zetten bij nieuwe gelijksoortige situaties en daarbuiten.

Wanneer een kind een rijk en divers pallet met verschillende aspecten van creativiteit krijgt aangeboden, is een kind steeds meer in staat om eenvoudige en complexe vraagstukken uit het dagelijks leven het hoofd te bieden. Je kunt je dan zelfstandig, zelfverzekerd en veerkrachtig bewegen in de wereld van de volwassenheid.

Geef een reactie op dit artikel

Nicole de Beer

Hallo, mijn naam is Nicole de Beer. Als invalkracht, manager en vanuit een eigen bedrijf heb ik mij altijd proberen in te zetten om meer creatieve activiteiten op het programma te krijgen binnen de kinderopvang.
Twee jaar China heeft mij heel duidelijk gemaakt dat het beschikken over een sterk ontwikkeld creatief vermogen van groot belang is. En niet enkel in Azië, mijn huidige woonplaats, maar ook in Nederland. Nederlandse kinderen krijgen steeds meer kant en klaar activiteiten aangeboden en moeten succesvol zijn binnen de aangegeven maatschappelijke kaders. Onze benadering van kinderen belemmert het ontwikkelen van creatief vermogen. En dat is zorgelijk.
Mijn blog gaat dan ook over creativiteit in de breedste zin van het woord. Creativiteit is experimenteren, fouten maken, nadenken over mogelijke processen en ruimte krijgen. Het plezier ervaren om te mogen verkennen en te ontdekken.
Groet Nicole

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Dit is de laatste keer dat ik erover zeur, goed? Over het belang van peuteropvang voor het leren van taal ...
Lees meer
Het waxinelichtje

Het waxinelichtje

Werken in het islamitische onderwijs laat mij veel van de christelijke tradities zien. Sint Maarten en Sinterklaas reden onze school ...
Lees meer
Veiligheid? Die ligt in jouw handen!

Veiligheid? Die ligt in jouw handen!

Veilig? "Ze mogen zich bij ons niet eens een blauwe plek vallen," heb ik wel eens verzucht als ik weer ...
Lees meer
No Pasar!

No Pasar!

Treedt niet binnen, zegt de tekst in koeienletters op de vloer. Ik maak toch dat extra stapje en stuit op ...
Lees meer

Andere berichten

De paden op, de bossen in

De paden op, de bossen in

Eikels, kastanjes, beukennootjes...verzamel ze allemaal! Hup, lekker de natuur in. Ik ben ze vaker tegen gekomen: een eierdoos met op ...
Lees meer
5 redenen om direct te starten met babymassage op je babygroep

5 redenen om direct te starten met babymassage op je babygroep

Voor me op het aankleedkussen ligt een gespannen baby. Hij heeft behoorlijk last van krampjes en ook wordt hij geplaagd ...
Lees meer
Brief aan alle pedagogisch medewerkers

Brief aan alle pedagogisch medewerkers

Beste pedagogisch medewerker, Op een schaal van 0 tot 10; hoeveel verantwoordelijk heb jij als pedagogisch medewerker? Waarschijnlijk denk je ...
Lees meer
Onderzoek toont aan: taalontwikkeling kinderen groeit door actief productieve gesprekken

Onderzoek toont aan: taalontwikkeling kinderen groeit door actief productieve gesprekken

Regelmatig spreek ik pedagogisch medewerkers die het opvalt dat de taalontwikkeling van kinderen achteruitgaat. Deze ontwikkeling kun je tegengaan door ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]