Wanneer je wordt uitgenodigd om op gesprek te komen is het van belang dat je jezelf goed voorbereid. Uiteraard zal ieder gesprek anders verlopen, maar er zijn een aantal vragen die vaak worden gesteld. We hebben deze voor je op een rijtje gezet zodat je dit kunt voorbereiden en met zekerheid naar het gesprek gaat.

 • Hoe zou jij jezelf omschrijven? Vertel eens iets over jezelf.

Misschien is ‘Vertel eens iets over jezelf’ wel de meest gestelde vraag tijdens sollicitatiegesprekken. Bereid een verhaal van ongeveer een minuut voor, waarin je kort en bondig iets vertelt over je studie/werkervaring, waar je nu staat in je loopbaan, waaruit je passie voor kinderen, waar je in goed in bent, welke problemen je graag oplost en naar welke uitdaging je nu op zoek bent. Je kunt hier ook een persoonlijk vleugje aan geven, wat je graag doet in je vrije tijd doet bijvoorbeeld.

 • Wat weet je over onze organisatie en waarom wil jij bij ons werken?

Deze vraag wordt gesteld om te achterhalen in hoeverre jij je hebt voorbereid op het gesprek en of je inzicht hebt in de organisatie. Sluit deze bij jouw aan vanwege het pedagogisch beleidsplan. De verticale of juist horizontale groepen die er zijn.

 • Waarom heb je voor deze baan gesolliciteerd?

Hiermee probeert men te achterhalen of je goed bent voorbereid en wat jouw beeld is van de functie waar je voor solliciteerde. Lees dus zeker de functieomschrijving nog eens na en probeer deze vooraf in je eigen woorden uit te leggen. Leg de nadruk op de zaken die je specifiek aantrokken en leg ook uit hoe die aansluiten bij jouw profiel. Je kunt bijvoorbeeld vertellen waarom het pedagogisch beleid bij jouw visie aansluit,

 • Wat denk je dat deze functie inhoudt?

Houd het beknopt en taakgericht. Denk daarbij in termen van verantwoordelijkheden. Als je niet helemaal zeker bent, zeg dat dan eerlijk. Vertel wat je al wel weet, maar vraag gerust naar de aspecten die voor jou nog niet (helemaal) duidelijk zijn.

 • Wat zijn je sterke punten?

Koppel je sterke punten aan wat de selecteur voor de functie waarop je solliciteert als voordeel ziet. Onderbouw je kwaliteiten met concrete voorbeelden. En vertel ze hoe je omgaat met veeleisende ouders, overbezorgde ouders etc etc.

 • Wat zijn je zwakke punten?

Veel mensen beantwoorden deze vraag met een positieve zwakte, zoals Ik leg de lat altijd erg hoog of Als ik aan een taak begin, blijf ik op kantoor tot het af is. Er is niets mis met het ‘upgraden’ van je zwaktes, maar sla er alsjeblieft niet in door. Wees authentiek en leg een echte uitdaging op tafel. Welke eigenschap zit jou in de weg? Wat zou je willen verbeteren/veranderen? Wat heb je al gedaan of wat wil je doen om daaraan te werken? Je laat daarmee zien dat je beschikt over zelfinzicht en bereid bent om te leren.

 • Wat maakt jou geschikt voor deze functie? Waarom zouden wij jou aannemen?

Om deze vraag pakkend te kunnen beantwoorden, moet je heel goed weten wat jou onderscheidt van andere sollicitanten. Benadruk de kwaliteiten die je bezit en de prestaties die je in het verleden hebt behaald die belangrijk kunnen zijn voor het bedrijf en haal specifieke voorbeelden van je kunnen aan.

 • Waarom ben je weggegaan bij je laatste werkgever?

Blijf in je antwoord zo dicht mogelijk bij de waarheid. Het is vervelend als de selecteur het idee krijgt dat je niet eerlijk bent. Laat negatieve gevoelens altijd achterwege, hoe vervelend je ook bij je vorige werkgever bent vertrokken. Geen enkele werkgever zit op een verbitterde werknemer te wachten.

 • Heb je zelf nog vragen?

Zelf vragen stellen is een must, maar stel geen vragen waarop je het antwoord zelf had moeten weten informatie die je op hun site kunt vinden bijvoorbeeld) en vragen waarop het antwoord al eerder in het gesprek is gegeven. Goede vragen die je aan de selecteur kunt stellen zijn:

 • Kunt u mij iets meer vertellen over de sfeer bij het bedrijf?
 • Stel dat ik begin, hoe word ik tijdens mijn inwerkperiode begeleid?
 • Stel dat ik begin, wat voor mogelijkheden heb ik om mezelf intern te ontwikkelen op de lange termijn?

We wensen je veel succes!

Geef een reactie op dit artikel

Manja Beukers

Manja is eigenaresse van TO BE Kinderopvang en verantwoordelijk voor de inhoud van de website. Ze is altijd op zoek naar inspiratie. Heb jij ideeën, vragen of tips?

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Een goede sollicitatie gaat altijd uit van een C.V. én sollicitatiebrief. Je sollicitatiebrief gebruik je om de lezer duidelijk te ...
Lees meer

Andere berichten

Interacties zonder woorden: voorstellingen voor babies en dreumessen

Interacties zonder woorden: voorstellingen voor babies en dreumessen

Er is de laatste tijd een groeiende vraag naar onze interactieve voorstellingen voor babies en dreumessen. In deze Kleintjekunst voorstellingen laten ...
Lees meer
Op het Buikje…..

Op het Buikje…..

Pedagogisch medewerksters maken een belangrijk onderdeel uit van de dagelijkse routine van baby's en kunnen derhalve een grote impact hebben op ...
Lees meer
Zorgen over turbo versnelling in de babyopvang

Zorgen over turbo versnelling in de babyopvang

De babyopvang is volop in beweging en de cursussen voor pedagogisch medewerkers om betere kwaliteit te bieden, schieten de pan ...
Lees meer
Denken over vriendschap: 'met een vriend doe je leuke dingen'

Denken over vriendschap: ‘met een vriend doe je leuke dingen’

‘Als je verslaafd bent aan de computer dan lijkt dat een vriend van je.’ Een stel kinderen denkt na over ...
Lees meer