Elk kind verdient de beste start. Dat is uiteraard goed voor kind en ouders, maar ook voor de samenleving als geheel. Segregatie, ongelijke kansen en tweedeling beginnen namelijk al op zeer jonge leeftijd. Investeren in goede kinderopvang is daarmee een van de beste investeringen in de toekomst van onze samenleving. Het kind is immers het begin van alles.
Goede kinderopvang is daarom dus ontzettend belangrijk. Ouders moeten met een gerust hart naar het werk kunnen en kinderen moeten zich op een speelse manier kunnen ontwikkelen in een veilige omgeving, met de beste begeleiding. En die kwalitatief sterke opvang moet ook nog eens toegankelijk zijn voor ieder gezin. Zo krijgt elk kind gelijke kansen om in het prille begin goed van start te gaan. Wat hebben we in Den Haag precies gedaan voor de kinderopvang in Nederland, en wat willen we nog bereiken?

We hebben honderden miljoenen geïnvesteerd om meer kinderen op de opvang te krijgen, de opvang goedkoper te maken, de kwaliteit te verbeteren en de veiligheid te vergroten. Ouders kunnen daardoor weer met een gerust hart naar het werk. En meer kinderen kunnen in een veilige en gezonde omgeving zich ontwikkelen. De kosten voor de kinderopvang zijn voor alle ouders flink verlaagd door een hogere kinderopvangtoeslag. Ook kunnen alle kinderen van niet-werkende ouders via de gemeente naar de kinderopvang gaan.
Net voor het einde van deze regeringsperiode van vier jaar, heeft de Kamer nog twee belangrijke wetsvoorstellen van Lodewijk Asscher aangenomen, om de kwaliteit van de opvang te verbeteren. Zo wordt het verplicht om op drie baby’s één beroepskracht in te zetten. Nu is dat nog een leidster op vier baby’s. Er komen twee vaste gezichten op een babygroep. En elk kind krijgt een mentor die de ontwikkeling volgt. Daarnaast wordt learning on the job voor kinderopvangmedewerkers mogelijk gemaakt. Ook komt er in elke crèche minstens één pedagogisch beleidsmedewerker met HBO-niveau te werken.

Het is ontzettend  belangrijk dat álle kinderen moeten kunnen opgroeien in een speel- en ontwikkelrijke omgeving zoals de kinderopvang biedt. Daarom wordt er geregeld dat werkende ouders een toeslag kunnen aanvragen voor opvang op de peuterspeelzaal. Zo kunnen werkende ouders hun kinderen naar de peuterspeelzaal brengen. Daarnaast heeft minister Asscher 60 miljoen euro vrijgemaakt, zodat gemeenten er voor kunnen zorgen dat alle peuters van niet-werkende ouders tussen de 2,5 en 4 jaar naar de peuteropvang kunnen. Daarmee slaan we twee vliegen in een klap: we nemen essentiële stappen in de stimulering van de arbeidskansen van deze ouders en we geven deze kinderen een eerlijke kans op de toekomst door de beste ontwikkeling mee te geven en tweedeling te voorkomen.
Mooie stappen dus, maar we zijn er nog niet. In ons verkiezingsprogramma stellen we daarom voor dat alle kinderen tussen 2 en 4 jaar minimaal 16 uur in de week naar de kinderopvang kunnen gaan. Op termijn willen we toe naar één voorziening voor opvang, ontwikkeling, onderwijs, sport en spel van kinderen tussen 0 en 12 jaar waarbij het niet uitmaakt of ouders werken of niet werken. 1 pedagogische team, 1 pedagogisch plan en 1 locatie voor alle kinderen. Niet alleen geven we alle kinderen op deze wijze een brede basis mee maar voorkomen we ook dat ouders heen en weer moeten slepen met hun kinderen. Scholen met veel kinderen die leerachterstanden hebben, willen wij extra middelen geven. Scholen krijgen ook meer armslag om te investeren in huiswerkbegeleiding voor kinderen met ouders die dat niet kunnen betalen. Het inkomen van ouders mag nooit de reden zijn waarom het ene kind wel en het andere geen toegang tot huiswerkbegeleiding heeft.

Voor de PvdA is investeren in jonge kinderen investeren in de toekomst. En ieder kind verdient gelijke kansen. En gelijke kansen, beginnen bij een gelijke start. Bij goede kinderopvang dus. En voor al die medewerkers van de opvang die zich dag in dag uit voor de volle honderd procent inzetten voor onze kinderen, daar strijd ik voor. Zodat ieder kind de kans krijgt om te spelen, zich te ontwikkelen, te leren en te lachen, in een veilige omgeving, met gelukkig en goed opgeleid personeel. Samen vooruit. Voor onze kinderen, onze toekomst.

Geef een reactie op dit artikel

Keklik Yücel

Keklik Yücel – Lid Tweede Kamer Partij van de Arbeid

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Wat staat er in de verschillende verkiezingsprogramma's over kinderopvang?

Wat staat er in de verschillende verkiezingsprogramma’s over kinderopvang?

Nog maar 14 dagen te gaan en dan zijn de verkiezingen. Dé onderwerpen van dit moment zijn natuurlijk immigratie, identiteit, zorg ...
Lees meer
Middel of doel?

Middel of doel?

De dag dat ik onze oudste voor het eerst naar de kinderopvang bracht zal ik niet snel vergeten. Het moment ...
Lees meer
Kinderopvang - kansen voor ieder kind

Kinderopvang – kansen voor ieder kind

D66 wil een goede start voor ieder kind. Door de manier waarop we de kinderopvang nu hebben georganiseerd missen we ...
Lees meer

Andere berichten

De dag van de leidster, volstaat dat?!

De dag van de leidster, volstaat dat?!

Vandaag is het de dag van de leidster. Terecht worden alle leid(st)ers in het zonnetje gezet. Geeft die ene dag ...
Lees meer
Draadloze oortjes en verrekijkers, het creatief proces

Draadloze oortjes en verrekijkers, het creatief proces

Sinds een maand ben ik weer in Nederland. Afgelopen tijd heb ik grappige en ook ontroerende voorbeelden gezien van creatief ...
Lees meer
Een prijsverhoging van de kinderopvang, gaat u daar (n)iets van voelen?

Een prijsverhoging van de kinderopvang, gaat u daar (n)iets van voelen?

Het is de – wederom enigszins negatieve – berichtgeving van onder meer BOINK (belangenorganisatie kinderopvang) die mij heeft doen besluiten ...
Lees meer
5 redenen om direct te starten met babymassage op je babygroep

5 redenen om direct te starten met babymassage op je babygroep

Voor me op het aankleedkussen ligt een gespannen baby. Hij heeft behoorlijk last van krampjes en ook wordt hij geplaagd ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]