Babymassage is ontzettend fijn voor de baby’s op je babygroep. Een goede voorbereiding is echter gewenst en zal ervoor zorgen dat je nog meer uit je massage kan halen. Daarom hierbij 5 praktische tips voor het toepassen van babymassage op je babygroep:

1. Kies een vaste plek op de groep waar je de baby’s masseert

Kijk eens rond op je groep? Welke plekken zijn het meest geschikt om een baby te masseren? Of op welke plekken kan je ruimte voor de babymassage creëren? Zijn er bijvoorbeeld hoeken waar minder gespeeld wordt of is er plek in de verschoonruimte om massagespullen neer te zetten? Voor de baby’s, maar ook voor jezelf is het fijn om zoveel mogelijk op dezelfde plek(ken) te masseren.

Advertentie

Ervaren BSO medewerker Ervaren BSO medewerker Op onze leuke en gezellige BSO doe je alle werkzaamheden die horen bij een BSO. Daarnaast ben je met je ervaring al snel iemand die minder ervaren medewerkers goed kan MEER INFO ALLE VACATURES Almere Poort Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij een pedagogisch medewerker BSO en krijg jij energie van het bedenken van inspirerende activiteiten voor kinderen van 4 - 12 jaar? Dan hebben wij wellicht een droombaan voor MEER INFO ALLE VACATURES Kesteren Starten als freelancer in de kinderopvang Starten als freelancer in de kinderopvang Via het onlineplatform Tadaah kun je als freelance pedagogisch medewerker aan de slag bij tal van opdrachtgevers in de randstad.  Je kunt gaan werken bij BSO, kinderdagverblijven, voorscholen, naschoolse opvang MEER INFO ALLE VACATURES Randstad, Amsterdam 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor de verzorging van de kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling op eigen niveau. Je creeert een gezellige sfeer waarin de kinderen zich MEER INFO ALLE VACATURES Edam Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO We hebben 2 baby en 2 peutergroepen  waar veel tijd en aandacht voor de kinderen is. We werken gestructureerd en bieden  activiteiten aan volgens de Uk&Puk methode. Je werkt op MEER INFO ALLE VACATURES Almere Pedagogisch medewerker BSO ‘t Mouwtje – Bussum (27,5 uur p/w) Pedagogisch medewerker BSO 't Mouwtje - Bussum (27,5 uur p/w) Heb jij een enorme dosis energie en enthousiasme? Ga je graag met de kinderen op excursie of bedenk je de leukste activiteiten? En werk je graag op een grote locatie MEER INFO ALLE VACATURES Bussum

2. Bewaar alle materialen voor de massage bij elkaar

Voor de babymassage heb je verschillende spullen nodig, denk hierbij aan massageolie, een bakje voor de olie, een matje, handdoeken enzovoorts. Wanneer je deze spullen bij elkaar in een bak of krat bewaart en bij de plek (of in de buurt van de plek) waar je masseert neerzet kan je altijd makkelijk en snel van start met de massage. Let er uiteraard wel op dat de kinderen niet bij de spullen kunnen.

3. Varieer tussen zittend en staand masseren

Je kunt ervoor kiezen om zittend op een matje op de grond met de baby op schoot te masseren of om staand te masseren bij de commode waarbij de baby op het aankleedkussen ligt. Probeer beide manieren eens uit. Heb je voorkeur? En zie je nog verschillen bij de baby? Een voordeel van het masseren zittend op een matje op de grond is dat de baby de warmte en geborgenheid van je benen voelt. Een voordeel van masseren op de commode is dat je makkelijker een korte massage tussendoor kan geven, bijvoorbeeld wanneer je de baby verschoont. Probeer eens te variëren tussen deze twee opties. *als je rugklachten hebt kan het fijner zijn om staand te masseren

4. Kies een neutrale massageolie

Massageolie gebruik je tijdens de massage als tussenstof. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijke zachte en soepele bewegingen kan maken, waardoor je handen zonder weerstand over de huid van de baby kunnen glijden. Let er op dat je altijd plantaardige en ongeparfumeerde olie voor het masseren van de baby’s gebruikt en vraag altijd bij de ouders naar allergieën. Bewaar de olie goed afgesloten in een donkere fles of op een donkere plek.

5.  Gebruik een klein schaaltje voor je massageolie

Breng massageolie altijd eerst op je eigen handen aan en giet het nooit direct op de huid van de baby. Dit veroorzaakt een schrikreactie bij de baby, waardoor hij zich vervolgens minder goed aan de massage kan overgeven. Daarnaast is het belangrijk om altijd met één hand contact te houden met de baby. Het is daarom lastig om olie uit de fles te halen. Door voorafgaand aan de massage een klein schaaltje met olie naast je klaar te zetten kan je aan deze voorwaarden voldoen en heerlijk gaan masseren!

Voor nu was dit mijn laatste blog in de reeks ‘babymassage op je babygroep’. Ik hoop je een indruk, inspiratie en nieuwe ideeën te hebben gegeven om zelf ook aan de slag te gaan met babymassage op jouw groep. Ik wens jou en alle baby’s heel veel ontspanning én massageplezier!

*Bonustip: volg altijd een cursus babymassage bij een gecertificeerd docent, zodat je baby’s op een veilige manier en met de juiste technieken kan masseren.

BLOGGER

+ berichten

Ik ben zelfstandig Orthopedagoog en docent babymassage met een grote passie voor de opvoeding en ontwikkeling van baby's. Via mijn blogs wil ik je uitnodigen om eens op een andere manier contact te maken met de baby's op je groep, namelijk door middel van babymassage! Maar ook maak ik je graag bewust van alle positieve effecten van babymassage voor zowel de baby als de leidster én deel ik tips en tricks om babymassage op je groep toe te passen. Benieuwd? Lees dan snel mijn blog.

Gerelateerde berichten