Voor me op het aankleedkussen ligt een gespannen baby. Hij heeft behoorlijk last van krampjes en ook wordt hij geplaagd door een doorkomende tand. Dat deze baby hier flink last van heeft zie ik overduidelijk aan zijn gebalde vuistjes, gespannen spieren en tranen die over zijn wangetjes biggelen. Tijd voor verlichting! Ik maak rustig contact met de baby door mijn handen even op zijn gespannen lichaam te laten rusten en begin daarna met mijn massage. Niet veel later voel ik de gespannen spieren onder mijn handen ontspannen en vervolgens valt de baby in een diepe slaap. Dit praktijkvoorbeeld laat mooi zien wat de effecten kunnen zijn van het toepassen van babymassage, maar er zijn nog meer positieve effecten én redenen om direct te starten met babymassage op de groep:

1. Babymassage zorgt voor verlichting bij pijn
Door massage komt het hormoon endorfine vrij, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit hormoon zorgt onder andere voor een pijnstillend effect. Massage is daarom bijzonder effectief bij bijvoorbeeld pijn van krampjes, doorkomende tanden, verkoudheid, overstrekken enzovoorts.

Advertentie

Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij een pedagogisch medewerker BSO en krijg jij energie van het bedenken van inspirerende activiteiten voor kinderen van 4 - 12 jaar? Dan hebben wij wellicht een droombaan voor MEER INFO ALLE VACATURES Kesteren Ervaren BSO medewerker Ervaren BSO medewerker Op onze leuke en gezellige BSO doe je alle werkzaamheden die horen bij een BSO. Daarnaast ben je met je ervaring al snel iemand die minder ervaren medewerkers goed kan MEER INFO ALLE VACATURES Almere Poort Starten als freelancer in de kinderopvang Starten als freelancer in de kinderopvang Via het onlineplatform Tadaah kun je als freelance pedagogisch medewerker aan de slag bij tal van opdrachtgevers in de randstad.  Je kunt gaan werken bij BSO, kinderdagverblijven, voorscholen, naschoolse opvang MEER INFO ALLE VACATURES Randstad, Amsterdam Pedagogisch medewerker BSO ‘t Mouwtje – Bussum (27,5 uur p/w) Pedagogisch medewerker BSO 't Mouwtje - Bussum (27,5 uur p/w) Heb jij een enorme dosis energie en enthousiasme? Ga je graag met de kinderen op excursie of bedenk je de leukste activiteiten? En werk je graag op een grote locatie MEER INFO ALLE VACATURES Bussum Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO We hebben 2 baby en 2 peutergroepen  waar veel tijd en aandacht voor de kinderen is. We werken gestructureerd en bieden  activiteiten aan volgens de Uk&Puk methode. Je werkt op MEER INFO ALLE VACATURES Almere 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor de verzorging van de kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling op eigen niveau. Je creeert een gezellige sfeer waarin de kinderen zich MEER INFO ALLE VACATURES Edam

2. Babymassage draagt bij aan een positieve relatie tussen de baby en de pedagogisch medewerker
Naast de ouders is de pedagogisch medewerker ook een belangrijke opvoeder van de baby. De kwaliteit van de relatie tussen de pedagogisch medewerker en de baby is daarom van groot belang. Door babymassage leert de pedagogisch medewerker de baby én zijn lichaamstaal goed kennen, waardoor de pedagogisch medewerker nog beter kan inspelen en afstemmen op de behoeftes van de baby.

3. Babymassage verbetert het slaapgedrag van de baby
Baby’s kunnen wel eens moeite hebben met slapen op het kinderdagverblijf. Door de baby voor het slapen gaan te masseren zorgt de ontspanning die de massage met zich meebrengt ervoor dat de baby sneller in slaap valt. Daarnaast lijken baby’s over het algemeen ook dieper te slapen na een massage.

4. Babymassage stimuleert de groei en ontwikkeling van de baby
Bij baby’s die regelmatig worden gemasseerd worden meer groeihormonen in het bloed gevonden. Daarnaast groeit door aanraking het lichaamsbesef en zelfvertrouwen van de baby. Dit zijn belangrijke voorwaarden voor een baby om zich te ontwikkelen.

5. Babymassage is vooral heel leuk om te doen!
Naast alle positieve effecten is babymassage vooral ook een leuke activiteit én fijn contactmoment voor jou als pedagogisch medewerker en de baby. Daarnaast is babymassage niet alleen ontspannend voor de baby, maar ook voor jou omdat je door het masseren letterlijk even vertraagd. Zo creëer je ook een moment van rust voor jezelf tijdens een vaak hectische dag.

In mijn volgende blog reik ik je graag praktische voorbeelden aan om babymassage toe te passen op de groep. Ik wens je veel massageplezier!

TIP: Volg een cursus babymassage bij een gecertificeerd docent babymassage zodat je zeker weet dat je op de juiste manier masseert en het maximale uit je massage kan halen.

BLOGGER

+ berichten

Ik ben zelfstandig Orthopedagoog en docent babymassage met een grote passie voor de opvoeding en ontwikkeling van baby's. Via mijn blogs wil ik je uitnodigen om eens op een andere manier contact te maken met de baby's op je groep, namelijk door middel van babymassage! Maar ook maak ik je graag bewust van alle positieve effecten van babymassage voor zowel de baby als de leidster én deel ik tips en tricks om babymassage op je groep toe te passen. Benieuwd? Lees dan snel mijn blog.

Gerelateerde berichten