Voorlezen en lezen zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. De uitkomsten van alle nationale en internationale onderzoeken naar leesgedrag laten zien dat kinderen die regelmatig worden voorgelezen of zelf lezen een grotere woordenschat hebben dan kinderen die niet met lezen en boeken in aanraking komen.

Nu het lente is, is het leuk om boeken aan kinderen voor te lezen over de kleinste bewoners op onze aarde: insecten. Veel kleine kinderen kennen deze diertjes al uit hun tuin, van het balkon of uit filmpjes en boeken. Ze zijn vaak mateloos gefascineerd door een rood-zwart lieveheersbeestje, een zoemende bij of een fladderende vlinder.

Willewete

In de serie ‘Willewete’ van uitgeverij Clavis zijn heel veel informatieve prentenboeken over uiteenlopende onderwerpen verschenen. Dit deel over insecten laat de nieuwsgierige kleuters kennismaken met kleine kriebelbeestjes.

Advertentie

Vacature pedagogisch medewerker Vacature pedagogisch medewerker KDV en BSO De Rekeltjes is per direct op zoek naar een enthousiaste en flexibele pedagogisch medewerker.
Als pedagogisch medewerker  begeleid je kinderen van het KDV.
Je zorgt als pedagogisch medewerker voor
MEER INFO ALLE VACATURES Alkmaar
Pedagogisch Medewerker Kinderopvang Pedagogisch Medewerker Kinderopvang -Je werkt met vaste pedagogisch medewerkers op 1 locatie voor kinderdagopvang;
-Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse begeleiding, ontwikkeling en verzorging van de kinderen;
-Je begeleidt de kinderen zowel in groepsverband als
MEER INFO ALLE VACATURES Tilburg
Enthousiaste pedagogisch medewerker dreumesgroep Enthousiaste pedagogisch medewerker dreumesgroep Dreumesen moeten het allemaal nog leren. Op alle gebieden leg je als pedagogisch medewerker bij hen de basis voor de rest van hun leven. Dat vraagt dus om een betrokken MEER INFO ALLE VACATURES Cyclopenstraat 14, 1363TD Almere Poort

Het verhaal begint in een tuin waar Lily, Valentijn, Isolde en Bruno op speurtocht gaan naar insecten. Veel kinderen vinden het superspannend om buiten met een vergrootglas zelf op zoek te gaan!

In het boek kun je ook lezen hoe lang insecten al op aarde leven. (Ze waren er al lang voor de dinosaurussen! en dus ook al heel lang voordat er mensen op aarde waren.)

De kinderen leren in dit boek hoe je kunt zien of een beestje een echt insect is. In kleine ronde kadertjes staan ‘Wist je datjes’ zoals: Wist je dat bij insecten het skelet aan de buitenkant zit? Bij mensen zitten de botten juist aan de binnenkant.

Metamorfose

‘Metamorfose’ is natuurlijk best een lastig woord voor kleine kinderen. Maar aan de hand van duidelijke tekst en illustraties wordt heel goed uitgelegd wat dit betekent.

Verder vind je in dit boek veel voorbeelden van nuttige beestjes zoals bijen en wespen, leer je dat echt overal op de wereld insecten wonen en dat er heel veel fabeltjes bestaan over insecten: bijvoorbeeld dat een oorwurm in je oor kruipt.

Het boek activeert kinderen ook om zelf aan de slag te gaan met het beschermen van de natuur waarin de insecten leven: bijvoorbeeld door het bouwen van een heus insectenhotel.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Bestel het dan op: www.leesvink.nl

BLOGGER

Website | + berichten

Mijn naam is Merel de Vink. Via mijn eigen bedrijf Leesvink help ik samen met mijn geweldige team scholen bij het opzetten en onderhouden van een goede, uitdagende en inspirerende schoolbibliotheek. Daarnaast adviseer ik kinderdagverblijven en bso’s over hun boekencollectie. Mijn liefde voor taal, lezen en kinderboeken is er al zolang ik me kan herinneren. Na mijn studie Duitse taal-en letterkunde werkte ik jarenlang bij uitgeverij Lemniscaat, waar mijn liefde voor verhalen en boeken alleen maar groter werd. In 2013 waagde ik de stap en werd zelfstandig ondernemer. Naast het adviseren van scholen en kinderopvang over boeken geef ik workshops, lezingen en ouderavonden over (voor)lezen aan leerkrachten, (PABO)studenten, pedagogisch medewerkers en ouders. Sinds kort schrijf ik ook eigen prentenboeken.

Gerelateerde berichten