Met rode wangen, sommigen met een overall en laarzen aan, zie je ze buiten lopen. Nee niet lopen maar struinen, op ontdekkingstocht naar kleine kriebelbeestjes. Een loeppotje in de ene hand, de verrekijker in de andere. Turend naar het hoge gras hebben ze er een gevonden; een lieveheersbeestje! En tegelijkertijd vindt een ander kind een worm. ‘Voorzichtig’ roepen de kinderen die er al gauw omheen staan, ‘want je mag hem niet pijn doen’. De worm in het loeppotje wordt vol enthousiasme getoond aan de pedagogisch medewerker. ‘Die gaat even logeren in het wormenhotel’ roept ze enthousiast. Het lieveheersbeestje is alweer weggevlogen, maar niet voordat de kinderen de stippen op zijn vleugels hebben geteld.
Zomaar een heerlijk momentje
Hoe ouderwets het ook klinkt, met de komst van (spel)computers, tv en tablets is buitenspelen ondergeschikt geworden. Heel jammer want het is zo fijn, zo gezond en zo goed voor allerlei ontwikkelingsgebieden. Daarnaast ben ik van mening en heb ik ook de ervaring dat groene kinderopvang qua onderscheidenheid erg in trek is. Want ook sommige ouders weten dat hun kind minder vaak buiten speelt dan dat ze graag zouden willen, dus hoe fijn is het dat de kinderopvang hier wel voor zorgt.
Media en buitenspelen
Je ziet in de media steeds meer belangstelling voor buitenspelen zoals bijvoorbeeld door Jantje Beton en ineens was daar een tijdje geleden de campagne van Veiligheid.nl over risicovol buitenspelen. Het expertisecentrum voor veilig opgroeien stelt dat risicovol buitenspelen een positieve invloed heeft op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Tja dat wist ik al en velen met mij. Er zijn best wel wat goede ervaringen in het land te vinden met groene kinderopvang, er zijn talloze boeken verschenen over het belang van natuurbeleving voor het jonge kind, er bestaat een Stichting Groen Cement die kinderen probeert in contact te brengen met natuur via de kinderopvang. En toch ligt het opzetten van een groen kinderdagverblijf of groene bso, of zelfs het introduceren van avontuurlijk buitenspel nog steeds niet voor de hand.
Groene visie
‘Hebben mijn medewerkers wel groene vingers?’, ‘Is ons speelgebied wel groen genoeg’, ‘Moet je ook naar buiten als het regent of heel erg koud is’, ‘Krijgen we geen problemen tijdens de GGD-inspectie met het nemen van die risico’s?’, ‘Hoe krijgen we de ouders enthousiast?’, ‘Waar moet ik aan denken en waar beginnen we?’. Allerlei vragen die wellicht in je hoofd zitten en waar je antwoorden op wilt of mee aan de slag wilt gaan.
Een kinderopvang in een avontuurrijke en natuurrijke omgeving waar kinderen nog echt buiten kunnen spelen. Kunnen timmeren, hutten bouwen, moddersoepjes maken, klimmen, klauteren, bouwen, werken in een moestuin, dieren verzorgen, kriebelbeestjes zoeken, pijl-en-boog schieten, picknicken en vooral heel veel ruimte hebben. En waar ook de groene visie naar binnen wordt gehaald met natuurlijke materialen, planten, dieren, kweekkasjes en oog voor duurzaamheid en milieu. Het kan al heel simpel en begint bij simpelweg iedere dag de jassen aandoen en met een nieuwsgierige open blik de natuur opzoeken en die vind je al in een plantsoen, tussen de struiken en in een hoge boom.
De kunst is hiervoor geen strak aangelegde tuin met toestellen en gekunstelde speelplekken, maar meedeinen op de fantasie van kinderen. Met kleine middelen kun je al heel erg veel als je maar de juiste instelling hebt. Namelijk dat natuurbeleving voor kinderen heel goed is en dat je als team graag voor de kinderen naar buiten wilt. Hulp of inspiratie nodig. Kijk eens rond op de website van mijn kinderopvang Natureluur kinderopvang.