In mijn voorgaande blog heb ik twee tips gegeven voor het verbeteren van foto’s van kinderen. Voor wie zijn camera graag beter onder controle wil krijgen en niet altijd de automatische stand wil gebruiken, ga ik de aankomende blogs wat dieper in op de termen: diafragma, sluitertijd en ISO-waarden. Je kent ze vast wel: van die portretten waarbij alleen de ogen van het kindje mooi scherp zijn en de achtergrond wazig. Hierdoor knalt het gezicht mooi uit beeld. Dat effect kun je bereiken door te spelen met je diafragma.

Juiste belichting

Belichting van een foto wordt bepaald door een samenspel van het diafragma, de sluitertijd en de ISO-gevoeligheid. Denk aan een driehoek waarbij elk element een hoek inneemt en een gelijk effect heeft op de uiteindelijke belichting. In deze blog ga ik wat verder in op het diafragma, oftewel de lensopening. Dit bepaalt de hoeveelheid licht dat er door de lens binnen komt en wordt aangegeven met een getallenreeks (f/1, f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32).

  • Hoe groter het getal, hoe kleiner de diafragma (lens) opening en hoe minder licht de sensor kan bereiken.
  • Hoe groter het getal, hoe meer scherptediepte.
  • Je kan met diafragma dus bepalen hoe scherp de achtergrond wordt. Hoe lager het getal, hoe onscherper je achtergrond. Dus bij een diafragma van f/1 0f f/1.4 krijg je het grootste effect van ogen scherp / de rest onscherp. Het ligt echter wel aan de kwaliteit van je lens hoe dit uitpakt. De foto hierboven is bijvoorbeeld gemaakt met diafragma f/4.5. Hierbij zie je al dat de achtergrond onscherp is. Deze foto heb ik gemaakt met een professionele lens.

Als je je camera op de half automatische stand zet op diafragmavoorkeuze kun je zelf het diafragmagetal vastleggen en zoekt de camera er de sluitertijd bij voor een juiste belichting. Let wel dat voor een hoog diafragmagetal, dus alles scherp, er veel licht nodig is. Of je moet je sluitertijd (bepaalt hoe lang het licht op de sensor valt) langer maken. Alleen dan heb je weer kans op bewegingsonscherpte.

Veel oefenen

Het is even een handigheid die je je eigen moet maken, maar als je het eenmaal door hebt, kun je zoveel meer uit je camera en je foto’s halen dan je tot nu toe hebt gedaan met de automatische stand. Ik zou als laatste tip nog meegeven om de handleiding van je camera er nog eens goed op na te slaan en heeeeel veel te oefenen. Veel plezier!

Voor vragen en opmerkingen kunnen jullie me altijd een bericht sturen. Wie weet behandel ik je vraag de volgende keer wel.

Gerelateerde berichten