Wat een geluk, ik mag weer een nieuwe boekrecensie schrijven! Het boek dat ik dit keer voor jullie gelezen heb is het Happy Kids Massage Book van Corina Elzenaar. Een boek naar mijn hart! Wil je weten waarom? Lees dan vlug verder!

Als ik mensen vertel dat ik peuter- en kleuteryogajuf ben, ontvang ik vaak verschillende reacties, van Oh wat leuk! tot Is dat nodig? (Zelf)massage is een belangrijk en heerlijk ontspannend onderdeel van de yoga en daarom ben ik altijd op zoek naar eenvoudige grepen en leuke verhalen die er bij passen. Niet alleen op het kinderdagverblijf geef ik peuteryoga, ook op het IKC waar ik werk, leren kinderen masseren. Het bevordert het groepsgevoel, en door de oxytocine die vrij komt, zijn kinderen meer ontspannen, nemen angst- en stresssymptomen af en voelt het kind zich meer gezien en bevestigd.

Corina Elzenaar heeft met haar Happy Kids Massage Book het argument dat ik wel eens hoor: Masseren, dat kan ik niet, volledig van tafel geveegd. Iedereen kan masseren! Het boek begint eenvoudig met het aanleren van twintig grepen die door het hele boek terugkomen. Voor kinderen zijn deze grepen ook zeer geschikt en daarmee is het boek ook leuk voor in de onderbouw- en middenbouwklassen van de basisschool of voor op de bso!

Het boek bestaat uit 8 verhalen. In die verhalen spelen de Happy Kids Fatima, Kyara, Yena, Yamar en Toby de hoofdrollen. Zij beleven allerlei avonturen, van een vakantie naar Afrika tot een verhaal over pesten. Deze verhalen zijn zowel voor jongens als meisjes geschikt en vooral leuk voor kinderen tussen de 4 en 9 jaar. Daarna komt mijn favoriete deel! Allemaal korte versjes en kinderliedjes, maar nu voorzien van massagegrepen. Super leuk en absoluut een aanrader voor de peutergroep! Onze bekende kinderliedjes zingen de kinderen op mijn groep nu vaak met een maatje en om beurten geven ze elkaar een massage!

In het begin moesten de kinderen er even aan wennen. Soms ging het per ongeluk ook nog wel eens wat te hard, maar na een paar keer weten ze wat ze zelf lekker vinden en doen ze erg hun best hun maatje ook dat gevoel te geven. Is het lekker? vragen ze elkaar dan. Zo ontspannen ze niet alleen en leren ze over hun eigen lijf, maar leren ook rekening houden met elkaar, afstemmen op een ander, feedback vragen én daar iets mee doen. Hele belangrijke vaardigheden die zo spelenderwijs voorbij komen.

Het boek is kleurrijk geïllustreerd en helder geschreven. Buiten deze verhalen, gedichten en liedjes staan er ook veel tips in om te wennen aan het aanraken van elkaar (niet alle kinderen zijn dit gewend) en is er aandacht voor ernstig meervoudig gehandicapte kinderen en kinderen met adhd.

Het Happy Kids Massage Book is een absolute aanrader voor iedereen die met kinderen werkt en hen en zichzelf (want de kinderen willen maar wat graag samen met jou oefenen!!) wat extra ontspanningsmomenten op de dag gunt. Iedereen kan masseren! Geniet er van!

Liefs, Doortje

Wil je het Happy Kids Massage Book bestellen ga dan naar de site van Corina Elzenaar.

Gerelateerde berichten