Wisten jullie dat Halloween van oorsprong de viering is van de herfstoogst? Het is de tijd van pompoenen, mais, appels en peren. ’s Ochtends is het langer donker, de blaadjes vallen van de bomen en buiten trekken we een dikke jas aan. Het is herfst! De ideeën beginnen bij mij weer te borrelen met al die kleuren en materialen. Hoe laat ik de kinderen hier kennis mee maken? Wat sluit aan bij de ontwikkelingsfase waar ze in zitten? Jonge kinderen leren door te beleven en te ontdekken. Aanraken, zien, horen, proeven en ruiken.

Oeff, wat zwaar die pompoen

Tijdens de workshops die ik geef mogen kinderen zoveel mogelijk zelf beleven en ontdekken. Op deze manier sluiten activiteiten het beste aan op hun eigen ontwikkelingstempo en stimuleer je creativiteit. Kinderen onderzoeken en spelen op verschillende manieren. Tijdens een workshop was een dreumes aan het spelen met het klaargezette herfstzand waar een aantal pompoenen in lagen. Het herfstzand rook overigens heerlijk naar kaneel! De dreumes rolde de pompoen steeds door het zand om het vervolgens op te tillen. Best zwaar zo’n pompoen! Een andere dreumes was vooral bezig het zand tussen de vingers te wrijven en te proeven.

Hobbelen, klappen en stampen

Een wandeling door het bos is ook iets wat je binnen goed kunt beleven met jonge kinderen en wat mooi aansluit op het thema. Probeer de geuren, kleuren en texturen van het bos op de groep te introduceren. Laat de kinderen bijvoorbeeld eens voelen aan dennenappels en herfstblaadjes, of kruip samen door een konijnenholletje (kruiptunnel). Baby’s en dreumesen vinden het heerlijk om actieliedjes en rijmpjes te zingen over het bos en paddenstoelen, waarbij er wordt gehobbeld, geklapt en gestampt. De herhaling van klanken is goed voor de taalontwikkeling en de acties verbeteren het lichaamsbewustzijn. Kortom weer voldoende inspiratie om te spelen en bewegen met de kinderen.

Lijkt het jou ook leuk om zo’n workshop bij jou op de groep te doen? Neem dan even contact met mij op en informeer naar de mogelijkheden. Tot de volgende blog. Dit zou zomaar over een winterthema kunnen gaan. Ik vind het leuk om te horen of jullie een herfstthema op de groep hebben.

Gerelateerde berichten