Op dagen als dit (het regent, zoals je vanuit de titel waarschijnlijk wel hebt begrepen) zoek ik een beetje naar dingen om te doen met de kleine. Buiten spelen is geen optie, kleuren en stickers plakken hebben we genoeg gedaan, en heel de dag een beetje snoepen en eten is ook zo wat. Dus doe ik wat het eerste bij me opkomt op deze druilerige dag: zingen.

Het regent, het regent

Ik begin het liedje Het regent, het regent te zingen en tegelijk tik ik met mijn vingers op de tafel. Elin (2 jaar) luistert aandachtig. Daarna doe ik het spelletje op haar buik en ten slotte pak ik er een trommel en djembé bij . Supergezellige ochtend en Elin zingt het liedje een paar uur later nog steeds hard mee zodra ze de djembé weer ziet. Hier zie je het filmpje dat ik met haar heb gemaakt.

Wat ik deed bij het liedje:
Het regent, het regent, de pannetjes worden nat: regen nadoen met je vingers
Daar kwamen 2 soldaatjes aan: met je vingers in de maat ‘marcheren’
Die vielen op hun gat, BOEM: een klap op de tafel op BOEM

Zintuiglijke ontwikkeling

Dit liedje en de activiteit erbij is om meerdere redenen fijn om met kleine kinderen te doen. Vooral de zintuiglijke ontwikkeling stimuleer je ermee: het is een echt voel-spelletje: het kriebelen op het lichaam, het voelen van de tafel of trommel onder je vingers, en het voelen van regendruppels (water) op de huid.

Met baby’s kun je Het regent, het regent als kriebelspel op hun buikje/beentjes/armpjes uitvoeren. Zo voelen ze via jouw vingers hun eigen lijfje, wat hen weer leert ontdekken dat zij dit lijfje hebben. Dat zij een individu zijn met eigen grenzen. Daarbij versterkt lichaamscontact de band met de ouder/verzorger. Het samenzijn en het gekriebel zorgt voor veel plezier en geluk, en huid-op-huid contact vermindert stress en angst. Dit draagt allemaal bij aan een gezonde ontwikkeling van de lichaamsbeleving en contact met anderen.

Met dreumesen en peuters kun je het opbouwen van kriebelen naar spelen op instrumenten. Zing het liedje eerst een paar keer voor, terwijl je het kriebelspelletje op de tafel speelt. Sommigen zullen meteen met de vingertje meedoen, stimuleer dit vooral. Daarna kun je er een aantal trommels bijpakken, of een djembé, en het spelletje hierop spelen. Tot slot kun je een grote bak met water pakken en de kinderen lekker hard laten spetteren na het zingen van het lied, want hoe voelen dan die regendruppels op je handen, of op je arm?

Ik wens je veel plezier met deze activiteit, tijdens deze regendagen!

Gerelateerde berichten