Overal in de media zijn berichten te lezen over hoe slecht kinderen zich de laatste jaren motorisch ontwikkelen. En dat is eigenlijk gek, want bijna alle kinderen houden van nature van bewegen! Als kinderen al bewegen dan is het vaak te eenzijdig en beginnen ze relatief laat. Met eenzijdig wordt bedoeld dat jonge kinderen op 1 sport gaan en zij vanaf jongs af aan dezelfde sport beoefenen. Daardoor leren ze vaak alleen de vaardigheden die in die sport aan bod komen en leggen ze geen brede motorische basis. Zo zie je vaak dat ouders die al jaren lid zijn van de hockeyvereniging ook hun kinderen lid maken van de hockeyvereniging.
Al vanaf 1,5 jaar kwalitatief goed bewegen
Wij van Monkey Moves zijn van mening dat dit eerder en beter kan. Daarom zetten wij ons met onze Moves Academy in voor kwalitatief goed bewegen voor kinderen vanaf 1,5 jaar. En wat zijn nu betere plekken dan kinderdagverblijven en bso’s, waar kinderen aardig wat uren per week doorbrengen! Wij willen bewegen terugbrengen in het DNA van alle kinderen en daarom hebben we een sociale missie; in 2030 willen we 1.000.001 kinderen via multisport in beweging brengen. En daar kunnen we de hulp van iedereen die met kinderen werkt goed bij gebruiken!
Brede motorische basis ontwikkelen
Waarom eigenlijk multisport? Komen we toch weer terug bij die brede motorische basis 😉 Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat kinderen zich beter ontwikkelen als ze een brede basis hebben. Daarnaast ontwikkelen kinderen meer zelfvertrouwen en zijn ze zelfredzamer op het moment dat ze zich goed kunnen bewegen. Ook blijkt dat kinderen minder vallen en minder onhandig zijn als ze een brede motorische basis hebben.
Onlangs stond er in de krant een artikel over de gymhelm. Na de zomervakantie belanden er zoveel kinderen op de eerste hulp door een ongeval in de gymles dat ze overdenken om een gymhelm in te voeren. Zonde natuurlijk, omdat dit voorkomen kan worden als kinderen al vroeg in beweging worden gebracht. Dat betekent starten op het moment dat ze kunnen lopen. Veel kinderen gaan meerdere dagen in de week naar de opvang. Ouders zijn druk en hebben soms moeite alle ballen in de lucht te houden. Bovendien wordt er veel van kinderen gevraagd.
Naast onze particuliere lessen die echt een bonding-moment met papa of mama zijn, zijn onze docenten ook veel op kinderdagverblijven en bso’s te vinden. Maar we krijgen ook veel vragen van pm’ers of docenten die graag zelf op een makkelijke manier toch goed willen bewegen. Want het gaat niet alleen om bewegen, maar vooral ook om kwalitatief goed bewegen. Tikspelletjes worden overal wel eens gespeeld, maar hoe kun je nu op een laagdrempelige manier ervoor zorgen dat kinderen daadwerkelijk aan de verschillende motorische vaardigheden werken? En dan is er vaak nog het probleem van de ruimte en het materiaal. Kinderen willen wel worden uitgedaagd, maar we horen vaak dat daar niet de ruimte en het materiaal voor aanwezig zijn. Wij hebben handvatten ontwikkeld waardoor pm’ers met handzame materialen in alledaagse ruimtes goed en tegelijk leuke beweegprogramma’s kunnen neerzetten.
Hoe daag je kinderen uit om goed te bewegen en zorg je ervoor dat ze het ook nog leuk vinden?
Veelal horen we terug dat pm’ers niet goed weten wat ze precies moeten doen met jonge kinderen. Hoe daag je kinderen uit om goed te bewegen en zorg je ervoor dat ze het ook nog leuk vinden? Wij leren je graag tijdens onze workshop hoe je met handzaam materiaal een leuke beweegles neerzet. We leren je welke vaardigheden er zijn en hoe deze bijdrage aan een goede ontwikkeling van het kind. Ook kijken we met je naar de ontwikkeling van het kind en wat er bij de verschillende leeftijden hoort. Uiteraard weten ook wij dat ieder kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelt, dus geven we je altijd verschillende opties voor wat de volgende stap, of juist een stapje terug in de ontwikkeling zou kunnen zijn.
We leggen je uit hoe je dit kunt laten aansluiten bij de leefwereld van het kind en wij kriebelen jouw creatieve brein om zelf mee te denken over wat de beste manier is om zo uitdagend mogelijke activiteiten te verzinnen, waarbij je gebruik maakt van kosteloos materiaal. Uiteraard komen wij ook jouw ruimtes bekijken zodat we met jou mee kunnen denken wat daar allemaal mogelijk is.
Kirsten van Daelen van der Schoot Mede-eigenaar, Inhoudelijk verantwoordelijke Monkey Moves Beweegspecialist van het jonge kind
én mamma van apekoppie Joppe