Ik heb een tas. Niets bijzonders zul je denken. Maar deze tas is heel aantrekkelijk en bijzonder voor de kinderen op het kinderdagverblijf waar ik werk. De tas spiegelt namelijk een beetje (hoogglanzend zilver) en is versierd met belletjes, strikjes, diamantjes en andere *bling* *blingetjes*. De kinderen weten dat in deze tas activiteiten zitten waar je mee kunt spelen, knutselen of andere sport-en spelactiviteiten. De keer is de tas een liedjestas!

“Welk liedje zullen we zingen?” vraag ik aan de kinderen. “VAN DE KOKODILLLL!” roepen ze in koor. Dat is vragen naar de bekende weg. Hét favoriete liedje met op de voet gevolgd door “Olifantje op de stoep, glijd niet door de hondenpoep…”. Het dagelijkse ritueel. Dat moet anders kunnen. Hoe zal ik dit doorbreken? Aha, met een Liedjestas!

Het is eigenlijk heel simpel. Je zoekt naar voorwerpen die verbonden zijn aan een liedje. Elk kind mag een voorwerp uit de tas halen en daar zingen we het liedje bij. Ik maak ook van het verzamelen van voorwerpen een activiteit en ga samen met kinderen op zoek naar voorwerpen. Het is mij opgeallen dat er heel veel liedjes zijn waar dieren in voorkomen. Ik leg daarom de dierendoos op de grond. En ja hoor: welk dier halen de kinderen er als eerste uit? De krokodil! Maar ook de koe, de giraf en het schaap mogen gelukkig meedoen. “Welke liedjes kennen we nog meer?” vraag ik aan de kinderen. “Van de helikopter” antwoordt een kind. Snel rent hij naar de autohoek en haalt uit een bak een helikopter, een auto en een bus te voorschijn. “Van de wielen de bus!” roept hij. Fantastisch!

Advertentie

Pedagogisch Medewerker Kinderopvang Pedagogisch Medewerker Kinderopvang -Je werkt met vaste pedagogisch medewerkers op 1 locatie voor kinderdagopvang;
-Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse begeleiding, ontwikkeling en verzorging van de kinderen;
-Je begeleidt de kinderen zowel in groepsverband als
MEER INFO ALLE VACATURES Tilburg
Vacature pedagogisch medewerker Vacature pedagogisch medewerker KDV en BSO De Rekeltjes is per direct op zoek naar een enthousiaste en flexibele pedagogisch medewerker.
Als pedagogisch medewerker  begeleid je kinderen van het KDV.
Je zorgt als pedagogisch medewerker voor
MEER INFO ALLE VACATURES Alkmaar
Enthousiaste pedagogisch medewerker dreumesgroep Enthousiaste pedagogisch medewerker dreumesgroep Dreumesen moeten het allemaal nog leren. Op alle gebieden leg je als pedagogisch medewerker bij hen de basis voor de rest van hun leven. Dat vraagt dus om een betrokken MEER INFO ALLE VACATURES Cyclopenstraat 14, 1363TD Almere Poort

We verzamelen alles in een bak. De kinderen bestuderen de inhoud aandachtig en ik hoorde ze vrolijk een liedje zingen: “Stoute, stoute kokodilll, waarom bijt jij bihil”! Ondertussen zoek ik naar nog meer voorwerpen. Eenmaal thuis heb ik alles op papier gezet en ben ik naar het winkelcentrum gegaan voor nog meer voorwerpen voor in de Liedjestas. Al gauw stuitte ik op dierenvingerpoppetjes. Ook erg leuk. Als een kindje bijvoorbeeld de poes uit de Liedjestas haalt, mag hij die op zijn vingertje zetten. Meteen een goede oefening om de fijne motoriek te stimuleren. Ik was helemaal in mijn sas. Bij elk voorwerp bedacht ik welk liedje er bij zou passen. Ik vond een zonnebril voor bij het kringspelletje “Ik heb een brilletje voor mijn ogen”. Ik zag een stuiterbal met een visje erin voor bij het liedje “Visje, visje in het water”.

Wist je dat:

  • zingen de taalontwikkeling van een kind stimuleert? De woordenschat wordt hierbij vergroot omdat het kind door het zingen nieuwe woorden leert. Daarnaast leert een kind woorden goed uitspreken, dat weer goed is voor de taalvaardigheid.
  • met het zingen van liedjes structuur en duidelijkheid kunt aanbrengen? Zo kun je ‘smakelijk eten’ zingen als ze hun boterhammetje mogen eten. Of het liedje ‘lichtjes uit pyjamaatjes aan’ als ze naar bed gaan.
  • door naar de teksten te luisteren de luistervaardigheid van een kind gestimuleerd wordt? Zo worden de hersentjes getraind en het concentratievermogen bevorderd.
  • de teksten de fantasie stimuleren?
  • samen zingen zorgt voor een sterke verbinding binnen een groep?
  • kinderen bij het zingen van liedjes spelenderwijs een gevoel voor klank en ritme ontwikkelen? Bij veel kinderliedjes horen bewegingen, waardoor de motorische ontwikkeling wordt gestimuleerd.
  • het vooral gewoon heel gezellig is?!

BLOGGER

Website | + berichten

Mijn naam is Yvonne Lohman. Educatief auteur en eigenaar van Peuteractiviteitenweb. DE activiteitenbank voor professionals die werkzaam zijn in de Kinderopvang/Gastouderopvang. Daarnaast ben ik 26 jaar werkzaam als pedagogisch medewerkster op een Kinderdagverblijf. De combinatie is ontzettend leuk en afwisselend.

Gerelateerde berichten