Op het moment dat ik dit blog schrijf is het koud. Nou ja, koud… Het vriest een beetje en het zonnetje schijnt heerlijk! En dat is best bijzonder. Want opeens ziet alles er anders uit. Het gras is wit en er ligt een laagje ijs op de regenton. En er komen wolkjes uit je mond als je buiten loopt! Eigenlijk ideaal weer om buiten eens op ontdekkingstocht te gaan! Dus wanten aan, muts op en natuurlijk warme laarzen aan (niets zo vervelend als koude voeten) en jullie zijn klaar voor een avontuur.

IJssculpturen

Samen een boom versieren met ijssculpturen is natuurlijk een leuke klus! Hiervoor verzamel je samen met de kinderen allerlei natuurlijke materialen. Denk daarbij aan takjes, blaadjes, besjes en dennenappels. Wil je iets bijzonders? Ga dan eens samen met de kinderen langs de lokale bloemist en vraag of hij/zij wat restantbloemen voor je heeft. Het verzamelen van de benodigde materialen is misschien nog wel het allerleukste aan deze activiteit. Neem daar dus ruimschoots de tijd voor! Laat kinderen zelf beslissen wat ze mooi vinden. Misschien vind jij zand wel ongeschikt, maar wie weet wat voor mooi effect het in de ogen van een kind heeft! Als de materialen verzamelt zijn, kun je aan de slag!

Vul voor ieder kind een bakje met ongeveer 1 tot 2 centimeter water. Het mooiste is om bakjes met een platte, rechte bodem te gebruiken. Laat de kinderen daarin hun natuurvondsten leggen. Het bakje mag niet te vol gepropt worden, want dan valt het blok ijs na het bevriezen te snel uit elkaar.

Neem een touwtje of lint en leg beide uiteinden in het water. Laat vervolgens het bakje een nacht buiten staan om te bevriezen. Dit kan alleen bij flinke vorst. Vriest het niet? Geen nood! Een nachtje in de vriezer heeft uiteraard hetzelfde effect. Haal de bakjes er de volgende dag uit en laat warm water over de onderkant van het bakje stromen, zodat het ijs loskomt van het bakje. Klaar is je ijshanger!

Kijk samen met de kinderen wat er gebeurt met je ijshanger als hij een poosje in de zon hangt.

Wat een leuke klus is voor oudere (BSO)kinderen is het uithakken van speelgoed. Hiervoor vul je een bak met water en stopt er een stuk speelgoed in. Na een nachtje in de vriezer kunnen de kinderen aan de slag met warm water, zout en hamertjes. Let hierbij wel op veiligheid! Bescherming voor de ogen is aan te bevelen!

Tips

Pas de tijd dat je buiten bent aan naar de kinderen. De jongsten neem je eventjes mee, de wat oudere kinderen kunnen prima wat langer buiten spelen, mits bewegen en stilstaan af worden gewisseld.

Als het koud is, is het natuurlijk fijn om een beetje op te warmen. Beweegspelletjes zijn hiervoor ideaal evenals een stevige wandeling (naar bijvoorbeeld de bloemist)!

Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding, volgens een Scandinavisch gezegde. Dat geldt zeker als het zo koud is en je gaat buiten spelen. Een extra regen- of kruipbroek over de reguliere kleding en een dikke jas zijn onmisbaar evenals wanten en een muts. Vraag ouders geschikte winterkleding aan hun kind mee te geven! De meeste ouders hebben wel een paar snowboots voor hun kinderen staan.

Geen snowboots? Denk eens aan dikke wollen sokken of een fleecesok voor in je laars! Vroeger kreeg ik plastic zakjes over mijn sokken aan. Heerlijk warm kan ik me herinneren, maar het liep niet zo lekker…

Aan het eind opwarmen met een warme beker thee doet wonderen!

Inspiratie opdoen voor buitenactiviteiten in de kinderopvang?!

Reinate geeft op het  congrestival Avontuurlijk Buitenspelen een workshop en kan je hier veel meer vertellen over avontuurlijk buitenspel.

Programma
Tickets
Contact

Geef een reactie op dit artikel

Reinate Bruins Slot

Ik ben Reinate Bruins Slot, eigenaar van Ik & Buiten. Als kind was ik altijd al gefascineerd door de natuur en was dan ook veel buiten te vinden. Na een carrière als ecoloog ben ik ruim vijf jaar geleden gestart met het promoten van buiten slapen op kinderdagverblijven door de verkoop van een zelf ontwikkeld buitenbed en het geven van advies over buiten slapen. Maar na een tijdje begonnen mijn groene roots weer te kriebelen en ik geef daarom nu trainingen en workshops over natuurlijk buiten spelen aan de kinderopvang en aan gastouders. Bij mij staat de eenvoud van natuurbeleving voorop. Al met kleine middelen en ideeën en praktische tips kun je de natuur overal beleven en genieten van buiten spelen!

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Bijzonder boek met vele verhalen

Bijzonder boek met vele verhalen

Als de sterren zingen Zoals jullie weten vind ik kinderboeken heerlijk.. En ook nu nog, ben ik een vervend lezer.  ...
Lees meer
Peuters en kleuters leren door dans, spel en beweging

Peuters en kleuters leren door dans, spel en beweging

Peuters en kleuters leren door dans, spel en beweging. Wist je dat het jonge brein veel beweging nodig heeft (5 tot ...
Lees meer
Twister in de buitenlucht

Twister in de buitenlucht

Buitenspelen, heel normaal... of toch niet? Mijn motto: álles wat binnen kan, kan buiten ook! Wat dacht je bijvoorbeeld van ...
Lees meer
En dan schrik je van je eigen gedachte.....

En dan schrik je van je eigen gedachte…..

Het is mooi weer en de terrassen zitten behoorlijk vol. Ik was blijkbaar niet de enige die een strandwandeling had ...
Lees meer

Andere berichten

Het waxinelichtje

Het waxinelichtje

Werken in het islamitische onderwijs laat mij veel van de christelijke tradities zien. Sint Maarten en Sinterklaas reden onze school ...
Lees meer
Wat als ze niet mee willen zingen?

Wat als ze niet mee willen zingen?

In mijn blogs schrijf ik graag over waarom zingen met kinderen zo belangrijk is. En ook tijdens mijn werk op ...
Lees meer
Waarom bewegen met jonge kinderen zo belangrijk is

Waarom bewegen met jonge kinderen zo belangrijk is

Er zijn steeds meer initiatieven om peuters en kleuters georganiseerd te laten sporten. Kinderen tot zes jaar worden door hun ...
Lees meer
Babygebaren

Babygebaren

De methode van Babygebaren is een verrijking in de communicatie met jonge kinderen. Helaas is het voor veel mensen nog ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]