Hoe richt je een kinderdagverblijf goed in? Je zou denken dat het niet zo ingewikkeld is een kinderdagverblijf, buitenschoolseopvang of school in te richten. Thuis heb je immers ook de woonkamer ingericht en dat is best leuk geworden. Je hebt meubels die aan de gestelde eisen voldoen, die je met veel zorg hebt uitgekozen en als je deze dan neerzet, zou dat toch moeten voldoen? Maar zo werkt het toch niet. Een grote open ruimte met specifieke eisen en wensen heeft een hele andere vorm van inzicht nodig.  Inzichten die het beste uit de ruimte halen en een ruimte tot stand brengt, waar iedereen die er moet zijn, ook graag wil zijn, omdat zij zich hier op hun gemak voelen.

De meeste pedagogisch medewerkers weten dat als kinderen in een grote open ruimte spelen, zij zich moeilijker kunnen concentreren. Ze krijgen te veel prikkels van alles wat er om hen heen gebeurt en ze voelen zich niet veilig. Door een paar hoeken in de ruimte te creeeren, voelen kinderen zich al meer afgeschermd en ontstaat er een eigen speelplek, waardoor zij zich meer kunnen verdiepen in hun spel of werkje.

Door die hoeken (er zijn nog veel trucs om deze plekken duidelijker af te bakenen) ontstaat er ook structuur in de ruimte en zo hebben pedagogisch medewerkers meer overzicht. Zij komen zo ook meer aan hun werkelijke taken toe, het begeleiden en inspireren van de kinderen.

Het verdelen van een grote ruimte in kleinere save havens is echter ook weer niet voldoende. Er moet aan meer voorwaarden voldaan worden om die voorwaarde scheppende omgeving te maken.

  • Veiligheid en geborgenheid creeer je door kleinere op zichzelf staande plekken te maken, maar ook door zachte en comfortabele elementen toe te voegen. Dat tapijt waar je heerlijk op kunt spelen, die lage bank waar je lekker op kunt wegmijmeren, papa en mama kunt uitzwaaien of waar je met je leidster een boek kunt lezen.
  • Rust creeer je ook door patronen, elementen en kleuren te herhalen, door een eenheid te scheppen.
  • Primaire kleuren (rood, geel en blauw … maar ook groen) zijn nog steeds favoriet bij ontwerpers van kinderdagverblijven, fabrikanten van meubels en speelgoed, maar is het niet overweldigend voor kinderen en pm’ers? Kinderen brengen zelf al zoveel kleur. Is het dan niet beter om de omgeving rustiger te houden? Wit, grijzen, natureltinten en hout zorgen voor rust en geven ons een warm gevoel.
  • Kinderen kunnen uitgedaagd worden door de meest eenvoudige dingen. Laat ze zelf hun speelgoed in en uit vakjes of doosjes doen. Autootjes doen het geweldig als je ze door een buis laat racen. Hoe fijn is het niet als je je zelf op kunt trekken aan een steun? Deze en nog veel meer elementen zijn in de inrichting eenvoudig te integreren.

PicMonkey-Collage

In het tot stand laten komen van een goed ingedeelde ruimte, waar kinderen en begeleiders zich op hun gemak voelen, is samenwerken voor mij het sleutelwoord. We kunnen samen kijken waar de behoeften liggen. We inventariseren welke mogelijkheden er zijn en welk materiaal er mee genomen kan worden of waar mee gewerkt moet worden. Met mijn inrichting- en styling skills, mijn knowhow over veiligheidseisen en jullie kennis van beleidsplan en doelen en onze gezamenlijke ideeën en inzet, komen we tot prachtige resultaten.

Dit is bijvoorbeeld goed te zien is op bovenstaande foto’s van projecten die ik voor ‘De kleine Wereld’ op verschillende locaties in Amsterdam heb gedaan .

Geef een reactie op dit artikel

Desiree Aalders

Ik ben Desiree Aalders en heb mij naast het inrichten van woningen, de afgelopen jaren veelvuldig beziggehouden met het inrichten van kinderdagverblijven. Dees Styling is mijn styling bureau dat ik bijna 20 jaar geleden oprichtte, na mijn opleiding aan HBO styling opleiding Artemis succesvol te hebben afgerond. Ik combineerde mijn werkzaamheden naast het moederschap en een parttimebaan.

Met zelf een klein kind onder mijn hoede was er volop inspiratie voor het stylen en ontwerpen van kinderkamers, het ontwerpen van kindermeubels en het beschilderen van o.a. wanden, maar al snel werden mijn werkzaamheden breder en richtte ik huizen voor grote mensen in. Opdrachten die ik naast al mijn andere werkzaamheden nog prima aankon.

Mijn kind werd ouder en mijn projecten groter en vijf jaar geleden nam ik de beslissing om helemaal zelfstandig te worden. Er kwamen lokalen in scholen voor kinderopvang op mijn pad. Ik maakte met een collega vriendin sfeerplannen voor een fabrikant van kindermeubilair en lokalen werden hele kinderdagverblijven. Ik zat ineens lampen te maken en met architecten te bomen over kleurgebruik.

Ik heb mijn plek gevonden, mijn creativiteit kan eruit en de energie loopt. Ik ben blij met het werk dat ik doe. De prachtige dingen die ik mag bedenken en de hulp die ik mensen kan bieden.

Hier hoop ik jullie een kijkje te geven in hoe ruimtes voor kinderen ook ingericht kunnen worden. Ik deel graag wat tips en trucs en wie weet maak ik jou daar ook een beetje blij mee.

Je kunt mij inhuren voor professioneel advies en interieur styling, neem daarvoor gerust contact met mij op via de mail of neem een kijkje op mijn website.

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Bijzonder boek met vele verhalen

Bijzonder boek met vele verhalen

Als de sterren zingen Zoals jullie weten vind ik kinderboeken heerlijk.. En ook nu nog, ben ik een vervend lezer.  ...
Lees meer
Peuters en kleuters leren door dans, spel en beweging

Peuters en kleuters leren door dans, spel en beweging

Peuters en kleuters leren door dans, spel en beweging. Wist je dat het jonge brein veel beweging nodig heeft (5 tot ...
Lees meer
Twister in de buitenlucht

Twister in de buitenlucht

Buitenspelen, heel normaal... of toch niet? Mijn motto: álles wat binnen kan, kan buiten ook! Wat dacht je bijvoorbeeld van ...
Lees meer
En dan schrik je van je eigen gedachte.....

En dan schrik je van je eigen gedachte…..

Het is mooi weer en de terrassen zitten behoorlijk vol. Ik was blijkbaar niet de enige die een strandwandeling had ...
Lees meer

Andere berichten

Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Kinderen zijn gemaakt om te bewegen. Dat is bijna iedereen wel met elkaar eens. Maar hoe krijg je kinderen aan ...
Lees meer
Open brief aan de minister

Open brief aan de minister

Almere, 9 mei 2017 Geachte mijnheer Asscher, Ik maak me grote zorgen. Wat lees ik in het kinderopvang vakblad Kinderopvang Totaal: ...
Lees meer
kinderopvang trainingen www.confriends.nl

De kunst van verbinding maken

Hoe komt het dat het ene gesprek makkelijker verloopt dan de ander? Je herkent het vast wel met de ene ...
Lees meer
Stress

Stress

Stress is hot, althans we worden er veel mee geconfronteerd. Te veel stress van werk is een bekend gegeven, maar ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]