Op vrijdag 12 april 2019 vieren we alweer voor de zevende keer de Koningsspelen, een landelijke sportdag voor scholieren van het basisonderwijs. Hoe leuk is het om met de jongere kinderen ook mee te doen. Natuurlijk in een aangepaste vorm. Wij van Confriends gaan jullie inspireren om super leuke Kleine Koningsspelen te organiseren. Een enorme kans voor jullie als kinderopvangorganisatie, peuterspeelzaal of gastouderbureau. Laat zien zien hoe belangrijk jullie bewegen en een gezonde start voor jonge kinderen vinden. Je kunt de Kleine Koningsspelen ook inzetten als ouder-kindactiviteit. Niets is leuker om als ouders samen met je kind te ontbijten, te bewegen en feest te vieren.

We hebben leuke beweegactiviteiten en tips voor jullie. Vaste onderdelen van de Koningsspelen zijn het Koningsontbijt en de Koningssportdag. Het gezamenlijke Koningsontbijt en de Koningssportdag zijn bedoeld om aan alle kinderen én hun ouders de boodschap mee te geven dat samen goed ontbijten en actief bewegen heel belangrijk zijn voor de gezondheid.

Thema ‘Water drinken’

Wij organiseren samen met jullie de Kleine Koningsspelen! Dus alle baby’s, dreumesen en peuters verzamelen! We gaan feest vieren. Doen jullie mee? Hieronder vind je al wat tips. Blijf ons volgen de komende weken. Organiseer op jullie locatie de Kleine Koningsspelen met als thema van dit jaar: Water drinken!

Koninklijke Waterrace

De koning heeft dorst. Jullie moeten zo snel mogelijk water naar hem toe brengen. Zet een paar volle emmers water aan de ene kant van een lijn, aan de overkant zet je lege emmers. Alle kinderen krijgen een oranje plastic bekertje. Iedereen vult zijn bekertje met water en rent zo snel mogelijk naar een lege emmer om deze te vullen. Dan weer terug om opnieuw water halen. Hoe lang duurt het voordat de emmers aan de overkant vol zijn? Variatie: prik een paar gaatjes in de bekertjes. Nu moeten de kinderen harder hollen om water naar de overkant te brengen!

Twee keer water drinken op een dag

Het cijfer twee staat centraal in deze beweegactiviteit. Plak op twee bierviltjes steeds dezelfde afbeeldingen. Zo maak je een memoryspel. Kies samen met de kinderen bijvoorbeeld plaatjes uit tijdschriften. Kan je plaatjes vinden die met het thema water te maken hebben? Leg alle viltjes op de grond met de plaatjes naar beneden. Draai één plaatje om en laat de kinderen zo snel mogelijk het ander plaatje vinden. Zorg dat je veel beweegruimte gecreëerd hebt. Variatie: verstop in de ruimte alle viltjes. Laat de kinderen zo snel mogelijk alle plaatjes vinden. Daarna leggen ze twee dezelfde bij elkaar. Kijk eens om je heen: zie je nog meer twee dezelfde voorwerpen?

Waterbewegen

Om het paleis is heel veel water. Wat zouden de prinsen en prinsessen allemaal doen in het water? Laat de kinderen benoemen wat je met water kan doen. Daarna ga je dit uitbeelden. Je kan in plassen stampen terwijl je naar de overkant loopt, of onder een paraplu lopen. Je kunt naar de overkant lopen, zwemmen, roeien, waterskiën, windsurfen… Je kunt douchen onder het water, de was doen in water en je kunt water drinken! Beeld het allemaal maar uit!

Zwembandenpret

Verzamel van tevoren een aantal zwembanden. Bij voorkeur in koninklijke kleuren. Blaas ze niet te hard op en leg ze op de grond bij de baby’s. De baby’s zullen nieuwsgierig zijn en naar het nieuwe materiaal toe gaan. Sjoel de banden over de grond; de kinderen zullen er achteraan gaan kruipen of lopen. Laat de baby’s erdoorheen kruipen als je ze als een hoepel rechtop houdt. Zet een baby in een zwemband en kijk wat hij ermee gaat doen; de één kruipt er uit, de ander doet hem over zijn hoofd en de derde blijft er gewoon in zitten.

De wat oudere kinderen kunnen er ook instappen en de band langs hun lichaam omhoog bewegen om hem weer uit te doen, of andersom. Bij nog grotere kinderen kun je hier beter hoepels voor gebruiken. Ook leuk om buiten te doen.

Rood, wit, blauw

Teken met elkaar met stoepkrijt een hele grote en lange vlag met de drie vakken rood, wit en blauw. Ga met elkaar in rood staan. Roep een kleur en ren met z’n allen naar het vak met die kleur. Gebruik eventueel een grote dobbelsteen die je met rood, wit en blauw hebt beplakt. Varieer hoe je naar de vakken beweegt; als een koning en koningin, als springende prinsen of huppelende prinsessen.

Bestaande beweegliedjes veranderen in koningsliedjes

  • Kroontje leggen ( i.p.v. zakdoekje leggen)
  • Koning mag ik overvaren? ( i.p.v. schipper)
  • We maken een kringetje van prinsen en prinsessen ( i.p.v. jongens en van meisjes)
  • Een koetsje ging uit rijden ( i.p.v. treintje)
  • Daar zat een klein prinsesje ( i.p.v. zigeunermeisje)

Bewegen als een koning

Iedereen loopt kriskras door de ruimte met een kroontje op. Loop deftig en wuif als een koningin. Marcheer als een koning. Ren en spring als een prins. Huppel en sluip als een prinses. Variatie: gebruik  één kroon. Wie de kroon op heeft, is de koning of koningin. De anderen doen de koning of koningin na.

Zoek de schoen

Oh nee, een ondeugende lakei heeft alle schoenen verstopt. Verstop alle schoenen van de kinderen door de ruimte. Laat ze allemaal zo snel mogelijk de schoenen zoeken. Als ze gevonden zijn, leg je alle gevonden schoenen bij elkaar. Wie ziet er twee dezelfde? Sorteer eens alle schoenen van dezelfde kleur bij elkaar. Bij wie hoort welke schoen?

Baby’s en de koningsmantel

Natuurlijk bewegen de baby’s deze dag ook feestelijk mee. Ze kruipen bijvoorbeeld door de ruimte over een koningsmantel achter oranje koningsballen en oranje versierde kokers aan. Of maak een mooie kruiptunnel van de koningsmantel, of van rode, witte en blauwe of oranje doeken. Verstop eens wat speeltjes onder de koningsmantel en laat de baby’s zoeken.

Wil je nog meer ideeën? Download dan hier de pdf met nog veel meer inspiratie.

Gerelateerde berichten