Kleur in je interieur is erg belangrijk en voor de kinderopvang waarschijnlijk nog belangrijker. Zonder je er altijd bewust van te zijn, roepen kleuren stemmingen bij je op. Voor een deel zijn die afhankelijk van jouw eigen belevenissen en herinneringen. Een deel van de karakters van kleuren staan echter vast. Zo weten we allemaal dat rood warm is en blauw koud, en dat blauw met een beetje groen, alweer een stuk warmer is. Wat doen kleuren nu eigenlijk met kinderen en hoe pas jij ze toe in je kinderopvanglocatie?
In ieder kinderdagverblijf is het een drukte van jewelste, zelfs op het rustigste moment van de dag gebeurt er veel. Kinderen, pedagogisch medewerkers en al het speelgoed brengen veel kleur mee. We hebben jarenlang de primaire kleuren in de kinderopvang omarm, maar daar komen we al een tijdje van terug. We hebben allemaal behoefte aan meer rust.
Eenheid en ritje zorgen voor rust
Eenheid en ritme zorgen voor rust in het interieur. Kleuren die herhaald worden zorgen voor een ritme en daarmee dus ook voor rust. Zorg dus voor die herhaling. Je zult zien dat dit eenheid brengt. Zoek ook kleuren die in het kleurenpalet dicht bij elkaar liggen, deze temperen elkaar. Door deze kleuren naast elkaar te gebruiken, kun je met kleur, met zelfs veel kleur toch een harmonieus geheel bereiken. Gebruik je juist kleuren die tegenover elkaar liggen in het kleurenpalet dan versterken ze elkaar, ze zullen dan nog meer gaan schreeuwen en om aandacht vragen. Dit heeft ook z’n functie, het zorgt voor energie, maar is vooral geschikt voor een ruimte waar je niet lang wilt verblijven.
Grijs als neutralisator
Wat mij betreft is de belangrijkste regel dat met name grijs een goede neutralisator is. Grijs is dan misschien saai, maar past wel bij alle kleuren. Grijs harmonieert met alle kleuren en laat alle andere kleuren beter tot zijn recht komen. Door grijs, maar ook zwart en wit te gebruiken creëer je rust. Weet je het dus even allemaal niet meer, gebruik dan in je basis grijs met wit of zelfs grijs met wit en zwart, en voeg daar een kleur of dicht bij elkaar liggende kleuren aan toe.
Kinderen zijn gek op kleur en toch is het beter om voor baby’s en jonge kinderen pastels of vergrijsde kleuren te gebruiken. Al die felle kleuren zorgen voor veel te veel prikkels. Naarmate de kinderen ouder worden kun je gerust voor meer uitgesproken kleuren kiezen. Maar ook dan is het verstandig om niet helemaal over de top te gaan en om in 1 kleurspectrum te blijven.
Probeer het eerst uit
Ga jij aan de slag en wil je een aantal muren een andere kleur gaan geven? Vraag dan eerst grote stalen aan of schilder de kleur(en) op een stuk papier, want de ene kleur is bij het ene licht echt heel anders dan bij het andere.
Kom je er echt niet uit vraag het dan aan een professional.