Kleur in je interieur is erg belangrijk en voor de kinderopvang waarschijnlijk nog belangrijker. Zonder je er altijd bewust van te zijn, roepen kleuren stemmingen bij je op. Voor een deel zijn die afhankelijk van jouw eigen belevenissen en herinneringen. Een deel van de karakters van kleuren staan echter vast. Zo weten we allemaal dat rood warm is en blauw koud, en dat blauw met een beetje groen, alweer een stuk warmer is. Wat doen kleuren nu eigenlijk met kinderen en hoe pas jij ze toe in je kinderopvanglocatie?

In ieder kinderdagverblijf is het een drukte van jewelste, zelfs op het rustigste moment van de dag gebeurt er veel. Kinderen, pedagogisch medewerkers en al het speelgoed brengen veel kleur mee. We hebben jarenlang de primaire kleuren in de kinderopvang omarm, maar daar komen we al een tijdje van terug. We hebben allemaal behoefte aan meer rust.

Eenheid en ritje zorgen voor rust

Eenheid en ritme zorgen voor rust in het interieur. Kleuren die herhaald worden zorgen voor een ritme en daarmee dus ook voor rust. Zorg dus voor die herhaling. Je zult zien dat dit eenheid brengt. Zoek ook kleuren die in het kleurenpalet dicht bij elkaar liggen, deze temperen elkaar. Door deze kleuren naast elkaar te gebruiken, kun je met kleur, met zelfs veel kleur toch een harmonieus geheel bereiken. Gebruik je juist kleuren die tegenover elkaar liggen in het kleurenpalet dan versterken ze elkaar, ze zullen dan nog meer gaan schreeuwen en om aandacht vragen. Dit heeft ook z’n functie, het zorgt voor energie, maar is vooral geschikt voor een ruimte waar je niet lang wilt verblijven.

Grijs als neutralisator

Wat mij betreft is de belangrijkste regel dat met name grijs een goede neutralisator is. Grijs is dan misschien saai, maar past wel bij alle kleuren. Grijs harmonieert met alle kleuren en laat alle andere kleuren beter tot zijn recht komen. Door grijs, maar ook zwart en wit te gebruiken creëer je rust. Weet je het dus even allemaal niet meer, gebruik dan in je basis grijs met wit of zelfs grijs met wit en zwart, en voeg daar een kleur of dicht bij elkaar liggende kleuren aan toe.

Advertentie

Pedagogisch Medewerkster Dreumesgroep 1-2 jaar. Pedagogisch Medewerkster Dreumesgroep 1-2 jaar. Als pedagogisch medewerker dien je de kinderen in een leeftijdscategorie van 1 tot en met 2 jaar te begeleiden. Van belang is dat je van kinderen houdt en je kunt MEER INFO ALLE VACATURES Amsterdam

Kinderen zijn gek op kleur en toch is het beter om voor baby’s en jonge kinderen pastels of vergrijsde kleuren te gebruiken. Al die felle kleuren zorgen voor veel te veel prikkels. Naarmate de kinderen ouder worden kun je gerust voor meer uitgesproken kleuren kiezen. Maar ook dan is het verstandig om niet helemaal over de top te gaan en om in 1 kleurspectrum te blijven.

Probeer het eerst uit

Ga jij aan de slag en wil je een aantal muren een andere kleur gaan geven? Vraag dan eerst grote stalen aan of schilder de kleur(en) op een stuk papier, want de ene kleur is bij het ene licht echt heel anders dan bij het andere.

Kom je er echt niet uit vraag het dan aan een professional.

BLOGGER

Website | + berichten

Ik ben Desiree Aalders en heb mij naast het inrichten van woningen, de afgelopen jaren veelvuldig beziggehouden met het inrichten van kinderdagverblijven. Dees Styling is mijn styling bureau dat ik bijna 20 jaar geleden oprichtte, na mijn opleiding aan HBO styling opleiding Artemis succesvol te hebben afgerond. Ik combineerde mijn werkzaamheden naast het moederschap en een parttimebaan.

Met zelf een klein kind onder mijn hoede was er volop inspiratie voor het stylen en ontwerpen van kinderkamers, het ontwerpen van kindermeubels en het beschilderen van o.a. wanden, maar al snel werden mijn werkzaamheden breder en richtte ik huizen voor grote mensen in. Opdrachten die ik naast al mijn andere werkzaamheden nog prima aankon.

Mijn kind werd ouder en mijn projecten groter en vijf jaar geleden nam ik de beslissing om helemaal zelfstandig te worden. Er kwamen lokalen in scholen voor kinderopvang op mijn pad. Ik maakte met een collega vriendin sfeerplannen voor een fabrikant van kindermeubilair en lokalen werden hele kinderdagverblijven. Ik zat ineens lampen te maken en met architecten te bomen over kleurgebruik.

Ik heb mijn plek gevonden, mijn creativiteit kan eruit en de energie loopt. Ik ben blij met het werk dat ik doe. De prachtige dingen die ik mag bedenken en de hulp die ik mensen kan bieden.

Hier hoop ik jullie een kijkje te geven in hoe ruimtes voor kinderen ook ingericht kunnen worden. Ik deel graag wat tips en trucs en wie weet maak ik jou daar ook een beetje blij mee.

Je kunt mij inhuren voor professioneel advies en interieur styling, neem daarvoor gerust contact met mij op via de mail of neem een kijkje op mijn website.

Gerelateerde berichten