Onlangs sprak ik met Jannette Prins, taalkundige en onderzoeker lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind van de Hogeschool Leiden. Zij onderzoekt hoe je in de kinderopvang en het onderwijs gebruik kunt maken van de rijkdom van de natuur voor de brede ontwikkeling van kinderen. Jannette vertelde me dat spelen in de natuur kan bijdragen aan de taalontwikkeling van jonge kinderen. In een natuurlijke omgeving kunnen ze zelf de betekenis voelen en ervaren. En dat is heel belangrijk, volgens Jannette. Zulke basiservaringen helpen kinderen om tot denken te komen over hoe het werkt in de wereld.
Zonlicht en buitenlucht
Het buiten zijn alleen al doet kinderen goed, in de frisse buitenlucht en in natuurlijk daglicht. Blootstelling aan zonlicht is verantwoordelijk voor onder meer de aanmaak van vitamine D (tegen vermoeidheid) en serotonine (belangrijk voor onze stemming). Ook kan daglicht helpen bij de cognitieve processen, processen die helpen bij het leren. Buiten zijn draagt dus bij aan minder vermoeidheid, een betere stemming en een groter leervermogen. Dat is nogal wat!
Van rommelige struiken naar spannend kabouterbos
Oké, vaker naar buiten dus. Maar ja, wat doe je dan als je buitenruimte saai en grijs is? Ik zou zeggen: begin klein. Daarmee hou je het overzichtelijk, goedkoop én kan je tegelijkertijd collega’s en ouders het effect van een natuurlijke en uitdagende buitenruimte laten ervaren. Eén van de interessantste dingen die Jannette me vertelde, is dat wij als volwassenen een heel ander beeld hebben van ‘natuur’ dan kinderen. Een dreumes van 95 centimeter kijkt heel anders naar een paar struikjes dan jij. Wat voor jou een rommelig plekje is, is voor een kind een spannend kabouterbos. Om te vergroenen moet je vooral creatief zijn, en het belang inzien van een natuurlijke omgeving. Een bevlogen medewerker haalt zelf wat tegels uit het plein en maakt er een minimoestuintje van. Creëer wat ruimte tussen de struikjes, plant er wat bij en hang een leuk bordje op: tadaa, je kabouterbos is klaar!
5 tips om je buitenruimte te vergroenen
Kweekwedstrijd zonnebloemen
Haal een rij tegels weg, regel zonnebloemzaadjes en de wedstrijd kan bijna beginnen. Laat de kinderen de zaden eerst opkweken, en vervang het bovenste laagje aarde of zand door potgrond. In de winter dienen de zonnebloemhoofdjes als vogelvoer.
Geveltuintje
Stoeptegels eruit, planten erin! Haal de tegels bij de muur eruit en zet ze omhoog. Spannend voor de kinderen, en je maakt dieren ook blij. Bestuivers zijn bijvoorbeeld dol op wilde marjolein, lavendel, aardbeienplantjes, vlinderstruik, zonnebloem en longkruid.
Wilgenhut
Met pas geknotte wilgentenen maak je een levende wilgenhut! Een spannende plek, zeker omdat de wilgentenen blijven doorgroeien. Vaak kun je verse takken bij de gemeente of hovenier halen. Hoe verser, hoe buigzamer!
Blotevoetenpad
Voelen maar! Vervang een strook tegels door bijvoorbeeld modder, houtsnippers, kiezels, gras, zand en plantjes die tegen een stootje kunnen.
Minimoestuin
Timmer een bak van een vierkante meter en maak er samen met de kinderen een kunstwerk van. Door te helpen in een moestuin gaan kinderen meer groente en fruit eten!