Veel kleine kinderen zijn gefascineerd door kleine kruipdiertjes in de tuin. Waar wij ze soms nogal makkelijk over het hoofd zien, en sommige volwassenen zelfs bang voor ze zijn, zijn de meeste kinderen dat van nature niet. Wel worden kinderen bang gemaakt door het gedrag van volwassenen en soms oudere kinderen. Tijd dus om de waarde van deze kriebeldiertjes in te gaan zien. Want naast dat ze nuttig zijn, is het zoeken en bestuderen van kleine diertjes een ontzettend leuke activiteit.

Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes zijn nuttige dieren. Ze eten bladluizen, zodat bladluizenplagen voorkomen worden. Kinderen zijn vaak dol op lieveheersbeestjes. Ze zien er met hun stippen en rode dekschilden ook lief uit! Het stippen tellen is natuurlijk een geliefde bezigheid. Het aantal stippen heeft trouwens niets te maken met de leeftijd van het diertje, wel met de soort. Wist je dat je lieveheersbeestjes ook zelf kunt kweken? Larven kun je online kopen en deze ontwikkelen zich tot lieveheersbeestjes, die je met de kinderen dan vrij kunt laten!

Advertentie

Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO We hebben 2 baby en 2 peutergroepen  waar veel tijd en aandacht voor de kinderen is. We werken gestructureerd en bieden  activiteiten aan volgens de Uk&Puk methode. Je werkt op MEER INFO ALLE VACATURES Almere Ervaren BSO medewerker Ervaren BSO medewerker Op onze leuke en gezellige BSO doe je alle werkzaamheden die horen bij een BSO. Daarnaast ben je met je ervaring al snel iemand die minder ervaren medewerkers goed kan MEER INFO ALLE VACATURES Almere Poort Starten als freelancer in de kinderopvang Starten als freelancer in de kinderopvang Via het onlineplatform Tadaah kun je als freelance pedagogisch medewerker aan de slag bij tal van opdrachtgevers in de randstad.  Je kunt gaan werken bij BSO, kinderdagverblijven, voorscholen, naschoolse opvang MEER INFO ALLE VACATURES Randstad, Amsterdam 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor de verzorging van de kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling op eigen niveau. Je creeert een gezellige sfeer waarin de kinderen zich MEER INFO ALLE VACATURES Edam Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij een pedagogisch medewerker BSO en krijg jij energie van het bedenken van inspirerende activiteiten voor kinderen van 4 - 12 jaar? Dan hebben wij wellicht een droombaan voor MEER INFO ALLE VACATURES Kesteren

Wormen

Sommige mensen zijn bang voor wormen en vinden ze vies, maar het zijn eigenlijk heel schone dieren. Drempeltje is soms om ze te pakken, maar na een paar keer heb je die vrees wel overwonnen. Het zijn nuttige dieren en van groot belang voor een gezonde bodem. Een nieuwe trend is de wormenbak. Een heel schoon systeem om groen keukenafval te verwerken tot waardevol compost. Het is ook leuk om met kinderen wormen te vangen. Zet een schep of riek in de grond en tik er een poos tegenaan. Je zult zien dat de wormen dan omhoog komen, omdat ze denken dat het regent. Wel op een beetje een vochtige plek doen. In heel droog zand of dikke klei heeft het geen zin…

Slakken

Slakken spreken veel kinderen aan. Ze zijn makkelijk te volgen en zien er grappig uit met hun voelsprieten en huisje. Je kunt slakken makkelijk een paar dagen in een bak binnen houden. Zoek samen met de kinderen slakken. Doe een beetje aarde op de bodem van een bak, wat stenen of een stukje hout erin en een blaadje sla of hosta als eten. Sproei elke dag wat water in de bak met een plantenspuit. En zorg dat de bak afgesloten is maar wel luchtgaten heeft. Na een paar dagen zet je ze samen met de kinderen  weer buiten.

Vlinders

Vlinders spreken tot bijna ieders verbeelding. Alleen al de transformatie van ei, naar rups, cocon en vlinder is een wonder.
Wist je dat je ook vlindereitjes kun kopen? Bij de Vlinderstichting bestel je eitjes van Koolwitjes. Interessant om het hele proces met de kinderen te bekijken!

Do’s and dont’s

  • Leer kinderen respect te hebben voor alles wat leeft. Een beestje doodstampen omdat je er bang voor bent is geen acceptabel gedrag. Want waar ligt dan de grens voor respectloos gedrag naar dieren toe?
  • Projecteer je eigen angsten niet op de kinderen. Hou je niet van spinnen? Prima, dat mag. Maar lopen gillen als je een spin ziet, is geen goed voorbeeld voor kinderen. Je hoeft ze echt niet te knuffelen, maar op afstand rustig bekijken helpt al. En vraag gewoon je collega die dikke spin die binnen zit voor je te vangen.
  • Zing met kinderen die bang zijn voor kleine beestjes eens een liedje over het beestje waar je naar kijkt. Leg uit welk nut het beestje heeft, hoe het leeft en beweegt. Vaak helpt dat al.
  • Leer kinderen hoe ze beestjes vast moeten houden. Vlinders mag je niet aanraken, een kikker hou je voorzichtig met twee handen vast en kleine beestjes laat je op je platte hand lopen. Het is jammer als kinderen beestjes doodknijpen.

Wil je met de kinderen aan de slag met het zoeken, ontdekken en bekijken van kriebelbeestjes? Bestel ons Kriebelbeestjespakket vol met zoekkaarten, loepen en een prachtig boek, en je bent er helemaal klaar voor!

BLOGGER

| Website | + berichten

Ik ben Reinate Bruins Slot, eigenaar van Ik & Buiten. Als kind was ik altijd al gefascineerd door de natuur en was dan ook veel buiten te vinden. Na een carrière als ecoloog ben ik ruim vijf jaar geleden gestart met het promoten van buiten slapen op kinderdagverblijven door de verkoop van een zelf ontwikkeld buitenbed en het geven van advies over buiten slapen. Maar na een tijdje begonnen mijn groene roots weer te kriebelen en ik geef daarom nu trainingen en workshops over natuurlijk buiten spelen aan de kinderopvang en aan gastouders. Bij mij staat de eenvoud van natuurbeleving voorop. Al met kleine middelen en ideeën en praktische tips kun je de natuur overal beleven en genieten van buiten spelen!

Gerelateerde berichten