Jongens leren door te doen, ze ontdekken de wereld om hen heen vooral door uit te proberen. Jongens vinden het dan ook heerlijk om lekker aan te klooien en schijnbaar doelloos van alles uit te proberen. In dit blog deel ik verschillende manieren waarop mijn jongensgroep al aanklooiend op ontdekking gaat. Vaak zonder zichtbaar einddoel maar met zoveel plezier en verwondering dat ik volop van deze momenten geniet.
Naar buiten
De meeste jongens zijn dol op buitenspelen. Buiten kunnen zij volop bewegen en kunnen ze hun energie kwijt. Daarnaast is er buiten zoveel te ontdekken. Je kunt er in bomen klimmen en ontdekken welke takken veel of weinig gewicht kunnen dragen. Je kunt takken of stenen zo ver mogelijk het water in gooien en zien wat er blijft drijven. Er zijn beestjes en planten die je kunt bekijken en onderzoeken. In de zandbak kun je tunnels graven en bruggen bouwen. Je kunt ontdekken met welk materiaal je het best een vuurtje maakt, en nog veel meer!
Proefjes doen
Een tijdje geleden kocht ik in de kringloopwinkel een scheikundedoos. Aangevuld met wat spulletjes uit de voorraadkast en voedingskleurstof zorgt deze doos al wekenlang voor spelplezier. Soms lezen de kinderen de uitleg van een proefje en voeren deze uit, maar vaker klooien ze gewoon lekker. Ze vullen glazen met water, voegen er van alles aan toe en kijken dan vol verwondering naar wat er wel of niet gebeurt. Regelmatig laten mijn kids met hun experimenten ouders schrikken. Zoals de 8-jarige J die trots aan mama liet zien dat hij best een slokje durfde te nemen van dat bruine bruisende mengsel. Spannend, stoer en helemaal veilig, want er zat niets anders in dan baking soda, suiker, water, voedingskleurstof en wat azijn.
Slopen
Regelmatig krijg ik van mijn jongens de vraag “Mogen we straks weer slopen”. Een aantal maanden geleden hebben we kapotte elektrische apparaten verzameld. Gewapend met hamers, tangen en schroevendraaiers worden deze door de kinderen gesloopt. Soms gebeurt dit heel voorzichtig en halen ze met grote precisie een printplaatje uit de computer, omdat ze dat er zo mooi uit vinden zien. Soms gebeurt dit met grof geweld en slaan ze net zo lang met een hamer tot er een gat in zit. Van mij mag het allebei; ook het laatste is ontdekken! Van de losse onderdeeltjes maken de kinderen robots, schilderijen of ze worden in een spel gebruikt. Zo dienden de toetsen van een oud toetsenbord als geld in de friettent.
Hoe laat je jongens volop aanklooien en ontdekken?
Als pedagogisch medewerker ben je vaak gewend in activiteiten toe te werken naar een einddoel. Met de scheikundedoos doe je een proefje en met hout timmer je een vogelhuisje. Wanneer jongens materiaal gebruiken om lekker aan te klooien worden ze hier vaak op aangesproken. Volwassen hebben liever dat ze het materiaal gebruiken zoals het bedoeld is.
Ik daag jullie uit om jongens de ruimte te geven om lekker aan te klooien. Laat het eindresultaat los, laat het idee wat jij van een activiteit hebt gaan en laat die jongens lekker aanklooien. Kijk toe, bewaak waar nodig de veiligheid, doe mee en geniet van hun enthousiasme en originele ideeën. Zorg daarnaast voor doelloos spelmateriaal op de groep. Met dingen als paperclips, wasknijpers, ijslolliestokjes, oude kranten en elastiekjes kunnen ze heerlijk aan klooien.
Veel ‘aanklooiplezier’ gewenst!