Escaperoom op de bso! Acht maandagmiddagen gaf ik de kinderen in mijn groep een uur de tijd om de escape-opdracht van die dag op te lossen en een codewoord te verzamelen. Met die codewoorden konden ze achterhalen waar de ontvoerde professor Bubblegum gevangen gehouden werd. Zowel de kinderen als ik hebben volop genoten van deze activiteit. Vandaar dat ik graag met jullie een aantal tips deel om op je eigen groep een escaperoom-activiteit te organiseren.
Hoe pakte ik het aan?
De escaperoom-activiteit heb ik alleen met de oudste kinderen gedaan. Hoe kleiner het leeftijdsverschil is, hoe beter je de opdrachten namelijk af kunt stemmen op wat de kinderen aankunnen. Zo voorkom je dat opdrachten voor de oudsten in de groep te makkelijk zijn. Of dat de jongsten voor spek en bonen meedoen omdat ze de opdracht niet snappen. Je kunt de activiteit over een aantal weken spreiden, maar een escaperoom leent zich ook prima om eenmalig een uurtje te spelen of om juist op een vakantiedag een hele dag mee bezig te zijn.
Met de hele groep of in groepen tegen elkaar
Bij mij deden er 10 kinderen met de activiteit mee. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen de kans kregen actief mee te doen liet ik de kinderen in twee groepen tegen elkaar spelen. De kinderen maakten twee groepen, waarbij ze rekening hielden met de leeftijden zodat de groepen ongeveer even sterk waren. Iedere groep verzon een teamnaam en kreeg een schoenendoos met aanwijzingen.
Lekker puzzelen
Een groot deel van de opdrachten bij een escaperoom draait om lekker puzzelen. Zoals het oplossen van een woordzoeker, het vertalen van geheimschrift of het maken van een puzzel met daarop rekenopdrachten. Een van de leukste puzzelopdrachten vond ik het lego-alfabet. De kinderen kregen na het oplossen van een andere opdracht een foto van 26 verschillende legoblokjes. In rijtjes van links naar rechts stelden deze het alfabet voor (maar dat wisten de kinderen niet). In de groepsruimte lagen twee verschillend gekleurde grondplaten met daarop het codewoord van die dag in lego. Al snel hadden de kinderen door dat ze iets met die lego moesten, maar wat……. Na en minuut of vijf hadden ze door dat er 26 blokjes op de foto stonden en legden ze de link met de letters van het alfabet. Opdracht volbracht!
Allerhande slotjes
Bij een escaperoom horen natuurlijk slotjes, sleutels en het oplossen van codes. Het is superleuk om voor deze activiteit een aantal goedkope cijferslotjes aan te schaffen. Zo verstopte ik een aanwijzing in een notitieboekje, maakte daar met een perforator een gat in en zette daar een cijferslot op. Om bij de aanwijzing te komen, moesten de kinderen dus eerst de code van het slot kraken. Ook houten kistjes, een schoenendoos of desnoods een wc-rolletje kun je beveiligen met een of meerdere cijfersloten.
Codes kraken
Er zijn heel wat manieren waarop je kinderen de codes van bijvoorbeeld zo’n cijferslot kunt laten kraken. Ik gebruikte onder andere de volgende manieren. Zo gaf ik de kinderen een Donald Duck, van verschillende pagina’s uit het boek had ik een zin opgeschreven. Het paginanummer waarop de zin stond kon je gebruiken om een slot te openen. Ook kregen ze een zakje verschillend gekleurde snoepjes met drie gekleurde stippen op het zakje. Telde je de snoepjes per kleur op dan had je de code. Verder liet ik de kinderen sommen oplossen of stond de code verborgen op een stukje papier.
In beweging
Bij iedere activiteit die ik in deze cyclus bedacht, zorgde ik ervoor dat er naast puzzelen en nadenken ook werd bewogen. Voor veel kinderen is dit best een spannende activiteit en is het erg fijn als een beetje van de spanning weg kan door te bewegen. Door bijvoorbeeld buiten sleutels te zoeken, een binnenspeurtocht te houden, verstopte puzzelstukjes te zoeken of bewegingsopdrachten in het park uit te voeren.
Mijn rol
Het meest lastige van deze activiteit was voor mij om niet te veel te helpen en uit te leggen. Het idee van een escaperoom is dat de kinderen zelf uitzoeken wat de opdracht is en wat ze moeten doen. Ik was vooral aan het kijken en observeren. Komen ze hier zelf uit of hebben ze nu een beetje hulp nodig? Maar ik heb vooral genoten. Genoten van het enthousiasme van de kinderen en al hun creatieve oplossingen en invallen. Hebben jullie ook al eens een escaperoom van je bso gemaakt? Ik raad het je van harte aan!