Wat leuk dat je op zoek bent gegaan naar creatieve activiteiten voor (jonge) kinderen. Graag stel ik me via deze eerste blog aan jullie voor.

Mijn naam is Fabrina Willemse en op dit moment werk ik als muziekdocente op ROC de Leijgraaf in Veghel/Oss. Daar inspireer ik de studenten PW/OA hun eigen creativiteit te vergroten en om invulling te geven aan muziekactiviteiten op hun stage en later in hun werk.

De rode draad in mijn leven is zingen en muziek. Zolang ik me kan herinneren, ben ik aan het zingen, dansen, musiceren, creëren. Voor mij voelt dat heel vanzelfsprekend. Al voor ik kon praten, ging ik fluitend door het leven. Dus doordat ik op jonge leeftijd al creatief uiting kon geven aan wat ik voelde, is het voor mij heel logisch dat ik vanuit muziek en zang nieuwe dingen leer. Dat ik door muziek groei en het mij helpt om beter in het leven te staan.

Belangrijke neveneffecten van zingen en muziek

Dus wanneer je op jonge leeftijd met muziek in aanraking komt, heeft dat veel voordelen. Meestal weet je wel dat het belangrijk is om creatief bezig te zijn met kinderen, maar wat nu werkelijk het effect is van muziek maken en zingen (en andere creatieve uitingen), daar heb je vaak geen antwoord op. En daarom geef ik je graag een opsomming met de – naar mijn mening – belangrijkste effecten van zingen en (luisteren naar) muziek.

  • Samen zingen en musiceren maakt sociaal
  • Het geeft zelfvertrouwen, omdat je iets kúnt (bv. zingen)
  • Het vergroot de concentratie, wat uiteindelijk leidt tot betere leerprestaties en creatief denken
  • Het bevordert verschillende ontwikkelingsgebieden, zoals motorische, taal- en sociale ontwikkeling
  • Het biedt structuur en overzicht over de dag
  • Zingen geeft veel gezondheidsvoordelen, zoals goede spierspanning, bloeddruk verlaging en stress-vermindering

Bekijk ook eens het leuke YouTube-filmpje Hoe musiceren je hersenen ten goede komt (het is wel in het Engels) over hoe het spelen van een instrument goed is voor je brein. Met deze informatie wordt het misschien ook wat minder eng om een keer voor de groep te zingen, want je weet waar je het voor doet.

Ik hoop je in mijn komende blogs te inspireren om veel creatieve muziekactiviteiten met de kinderen te doen. En ik hoop je enthousiast te maken voor het zelf bedenken van muzikale activiteiten en spelletjes.

Gerelateerde berichten