Voor het inrichten van een ruimte en daarmee ook voor een kinderdagverblijf, bso of peuteropvang zijn een groot aantal zaken belangrijk. Naast het creëren van rust en kleurgebruik, is het opdelen van de ruimte van hoeken er één. Hoeken geven een functie in de ruimte aan. Thuis is dat bijvoorbeeld de keuken, het eetgedeelte, de zitplek, studeerplek of kinderspeelplek. In een kindercentrum met nog meer mensen en nog meer functies is het goed inrichten en afbakenen van deze hoeken essentieel.

Hoe goed werken de hoeken in jouw kindercentrum? Ga er eens rustig zitten en observeer de kinderen en de ruimte eens goed. Waar wordt gespeeld en waar niet, waar trekken de kinderen naar toe en welk (deel van de) ruimte blijft onbenut? Rennen de kinderen door de ruimte of vinden ze allemaal hun weg en zitten ze rustig te spelen? In het laatste geval mag je tevreden zijn en kun je misschien alleen wat kleine dingen interessanter en mooier maken. Maar als de kinderen bij jou rennen of vaak doelloos rondlopen, of als ze allemaal om één speelplek vechten en de rest van de ruimte leeg is, dan is het tijd voor verandering.

In een goed ingedeelde ruimte komen kinderen tot rust

Wanneer je de ruimte goed indeelt, komen de kinderen tot rust. Zij spelen langer en geconcentreerder, en storen elkaar minder. Bij een goed aantal hoeken, met een verschillend aanbod vinden de kinderen makkelijker hun plek en dwalen niet doelloos rond. Hoe fijn is het voor jou als pedagogisch medewerker om een observerende en begeleidende rol te hebben in plaats van een een leidende. Is je ruimte goed ingericht, dan dient deze als derde pedagoog.

Advertentie

Pedagogisch Medewerkster Dreumesgroep 1-2 jaar. Pedagogisch Medewerkster Dreumesgroep 1-2 jaar. Als pedagogisch medewerker dien je de kinderen in een leeftijdscategorie van 1 tot en met 2 jaar te begeleiden. Van belang is dat je van kinderen houdt en je kunt MEER INFO ALLE VACATURES Amsterdam

Hoeken spelen belangrijke rol bij het maken van keuzes in spel

Ieder kind heeft zijn eigen interesses en niveau. Ieder kind wil het liefst zelf kiezen wat het gaat doen en met wie. Het kunnen kiezen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. De ruimte en de hoeken spelen een belangrijke rol bij het maken van keuzes Zorg daarom voor een groot aanbod van verschillende hoeken en activiteiten, zodat de kinderen zich goed kunnen vermaken én zich al spelend optimaal ontwikkelen.

Activiteitenzones

Deel je hoeken in verschillende activiteitenzones in, elk gericht op bepaald ontwikkelingsgebied. Sommige kinderen hebben behoefte aan een beetje rust en trekken zich graag terug in een lees- of snoezelhoek. Andere kinderen willen juist graag hun energie kwijt door te klimmen of te dansen. In een goed ingedeelde ruimte zullen deze niet naast elkaar liggen, maar ­­­verbonden zijn met een middelmatig actieve zone.

Varieer in hoeken waar veel of juist weinig kinderen tegelijk kunnen spelen

Variatie moet er niet alleen zijn in soort activiteit, maar ook in hoeken, plekken of zones waar je met veel kinderen tegelijk kunt spelen en hoeken/plekken waar je alleen kunt zijn en je terug kunt trekken. Kinderen willen soms de rust opzoeken met dat ene vriendje en niet altijd met veel andere kinderen, maar ook eens met een klein clubje spelen. Is het in sommige hoeken nog steeds onrustig? Kijk dan of ze genoeg afgeschermd zijn.

Kader de hoeken af

Het benadrukken van een plek of ruimte gebeurt trouwens niet alleen door deze af te schermen met een kast of een bank, maar ook door het gebruik van kleur of prints, waardoor je als het ware een kader maakt. Ook door het neerleggen van een kleed of het ophangen van lampen of planten benadruk je een hoek.

Schakel gerust mijn hulp in

Dat inrichten van je ruimte is zo eenvoudig nog niet. Het begint met jouw eigen waarneming, en daarna volgt het veranderen waar het niet goed gaat. Hopelijk heb ik je een aantal handvatten gegeven (in woord en beeld). En kom je er niet uit, dan kun je mij altijd benaderen, dan lukt het ons samen misschien wel.

BLOGGER

Website | + berichten

Ik ben Desiree Aalders en heb mij naast het inrichten van woningen, de afgelopen jaren veelvuldig beziggehouden met het inrichten van kinderdagverblijven. Dees Styling is mijn styling bureau dat ik bijna 20 jaar geleden oprichtte, na mijn opleiding aan HBO styling opleiding Artemis succesvol te hebben afgerond. Ik combineerde mijn werkzaamheden naast het moederschap en een parttimebaan.

Met zelf een klein kind onder mijn hoede was er volop inspiratie voor het stylen en ontwerpen van kinderkamers, het ontwerpen van kindermeubels en het beschilderen van o.a. wanden, maar al snel werden mijn werkzaamheden breder en richtte ik huizen voor grote mensen in. Opdrachten die ik naast al mijn andere werkzaamheden nog prima aankon.

Mijn kind werd ouder en mijn projecten groter en vijf jaar geleden nam ik de beslissing om helemaal zelfstandig te worden. Er kwamen lokalen in scholen voor kinderopvang op mijn pad. Ik maakte met een collega vriendin sfeerplannen voor een fabrikant van kindermeubilair en lokalen werden hele kinderdagverblijven. Ik zat ineens lampen te maken en met architecten te bomen over kleurgebruik.

Ik heb mijn plek gevonden, mijn creativiteit kan eruit en de energie loopt. Ik ben blij met het werk dat ik doe. De prachtige dingen die ik mag bedenken en de hulp die ik mensen kan bieden.

Hier hoop ik jullie een kijkje te geven in hoe ruimtes voor kinderen ook ingericht kunnen worden. Ik deel graag wat tips en trucs en wie weet maak ik jou daar ook een beetje blij mee.

Je kunt mij inhuren voor professioneel advies en interieur styling, neem daarvoor gerust contact met mij op via de mail of neem een kijkje op mijn website.

Gerelateerde berichten