Als ik zelf geen peuter- en kleuteryogadocent zou zijn en er niet eerder mee in aanraking zou zijn gekomen, zou ik waarschijnlijk denken: yoga, voor peuters en kleuters?! Toen het kinderdagverblijf waar ik werk 20 jaar bestond, vierden wij een feestweek. We organiseerden de hele week allerlei extra activiteiten voor de kinderen. Een ouder van een kind dat op ons kinderdagverblijf gezeten had, was peuteryogadocente. We nodigden haar uit en zo heb ik mijn eerste peuteryogales gehad en na die les wist ik: dat wil ik ook!

Het duurde nog wel een tijdje voordat ik zeen opleiding ging volgen, maar sinds 2014 mag ik mij officieel docent peuter- en kleuteryoga noemen. En wat vind ik dat leuk! Wat houdt peuteryoga in? Heb je zelf wel eens yoga gedaan? Laat dat beeld dan maar heel snel los. Peuters zijn niet gemaakt om lang bepaalde houdingen vast te houden, of een poos in stilte te zijn. De ademhalingsoefeningen kunnen bovendien (als niet goed worden aangeboden) zelfs gevaarlijk zijn voor jonge kinderen. Maar wat is het dan wel?

Ik ga met de kinderen op avontuur

Ik ik vind het lastig om deze vraag in woorden te beantwoorden. Ik zou jullie eigenlijk allemaal willen uitnodigen om eens een lesje te komen doen en het zelf te kunnen ervaren! hihi! Maar mijn huiskamer is dan waarschijnlijk te klein, en dus ik waag een poging. Bij peuter- en kleuteryoga ga ik met de kinderen op avontuur. Er zijn bepaalde thema’s die zich heel goed lenen voor een verhaal in peuteryoga, zoals bijvoorbeeld de dierentuin, maar eigenlijk kun je bij elk thema wel een passende yogales maken.

Advertentie

Vacature pedagogisch medewerker Vacature pedagogisch medewerker KDV en BSO De Rekeltjes is per direct op zoek naar een enthousiaste en flexibele pedagogisch medewerker.
Als pedagogisch medewerker  begeleid je kinderen van het KDV.
Je zorgt als pedagogisch medewerker voor
MEER INFO ALLE VACATURES Alkmaar
Enthousiaste pedagogisch medewerker dreumesgroep Enthousiaste pedagogisch medewerker dreumesgroep Dreumesen moeten het allemaal nog leren. Op alle gebieden leg je als pedagogisch medewerker bij hen de basis voor de rest van hun leven. Dat vraagt dus om een betrokken MEER INFO ALLE VACATURES Cyclopenstraat 14, 1363TD Almere Poort Pedagogisch Medewerker Kinderopvang Pedagogisch Medewerker Kinderopvang -Je werkt met vaste pedagogisch medewerkers op 1 locatie voor kinderdagopvang;
-Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse begeleiding, ontwikkeling en verzorging van de kinderen;
-Je begeleidt de kinderen zowel in groepsverband als
MEER INFO ALLE VACATURES Tilburg

De lessen spelen in op de fantasie

De lessen spelen in op de fantasie van de kinderen. Ik neem ze mee in een verhaal. Over kabouters, Roodkapje, jonge vogels, maar ook bijvoorbeeld in een verhaal over Kerst of Sinterklaas. Per les houd ik een thema aan. Iedere les is gebaseerd op oefeningen die komen uit de peuteryoga. Denk hierbij aan oefeningen om te aarden, te ontspannen, ( zelf)massage, actieve oefeningen en strekkingen die goed zijn voor spieren, organen en de bloedsomloop.

Yoga is goed voor de ontwikkeling van peuters en kleuters

Buiten dat zie ik peuteryoga zelf oprecht als een cadeautje. Een heerlijk moment om op een mooie manier met de kinderen bezig te zijn. En het is het ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van peuters en kleuters. Ze leren hun eigen lijf goed kennen, het is gezond voor lichaam en geest en het is onder andere goed voor de sociale en emotionele ontwikkeling.

Op een ontspannen manier een half uurtje fysiek bezig

Ik gebruik speelgoed en soms muziek. Op een ontspannen manier een half uurtje fysiek bezig zijn. In de zomer het liefst lekker buiten in het gras onder de appelboom. Maar ook in de winter een leuke activiteit!

Heb je vragen of ben je ondertussen nieuwsgierig of peuteryoga misschien ook iets voor jou of voor bij jullie op de kinderopvang is?

Reageer dan onder dit bericht!

Liefs, Doortje

BLOGGER

+ berichten

Mijn naam is Doortje en vanaf deze maand mag ik gaan bloggen voor To Be Kinderopvang. Super leuk! Het idee van een platform voor en door de kinderopvang spreekt mij heel erg aan. Situaties en visies met elkaar delen en zodoende van elkaar leren en elkaar inspireren.

Ik werk inmiddels 12 jaar in de kinderopvang op een kleinschalig kinderdagverblijf, met maar twee groepen. Ik werk op een verticale groep en daar beleef ik van alles.
Ik ben mij de afgelopen jaren gaan verdiepen en verrijken met kennis en vaardigheden waarmee ik mijn beroep nog beter en leuker wil kunnen uitvoeren. Zo studeer ik jeugd en ontwikkelingspsychologie en ben ik opgeleid als docent peuter en kleuteryoga. Ook doe ik veel met muziek.

Iedere maand zal ik een blog schrijven over mijn belevenissen of visie op bepaalde situaties in de kinderopvang. Ik hoop dat jullie ze met plezier lezen.

Gerelateerde berichten