Tja, ik kan het niet ontkennen. Ik snap het en ik begrijp het. Als ik zelf binnen bij de kachel zit, moet ik soms ook even schakelen. Deze tijd van het jaar nodigt net wat minder uit om naar buiten te gaan dan wanneer de zon stralend aan de hemel staat. Maar wat een gemiste kans om het buitenspelen nu te laten schieten! In deze tijd van het jaar gebeurt er zoveel moois!
Want hebben jullie ze bijvoorbeeld ook al gezien? De eerste sneeuwklokjes die hun kopjes boven de grond uitsteken en nu prachtig staan te bloeien? Dit jaar deden ze hun naam eer aan door in januari echt in de sneeuw te staan, wat een prachtig plaatje! Dat stukje verwondering over de natuur maakt mij elke keer weer blij. En juist die verwondering is geweldig om met kinderen te delen!

Lenteverwachting

Het sneeuwklokje staat symbool voor de hoop, het ontwaken en de lenteverwachting. Een lichtje dat aan gaat en een vlammetje dat van binnen gaat branden. Een teken dat aan kan geven om juist nu, bij de warme kachel vandaan naar buiten te gaan, maar ook om eens buiten rond te kijken. En te bekijken hoe die lenteverwachting straks ook waargemaakt kan worden. Want hoe ziet jullie buitenruimte er uit? Troosteloos en kaal in deze tijd van het jaar? Of leeft deze en biedt hij ook in de winter avontuur?

Advertentie

Pedagogisch Medewerkster Peutergroep 2-3 jaar Pedagogisch Medewerkster Peutergroep 2-3 jaar Als pedagogisch medewerker dien je de kinderen in een leeftijdscategorie van 2 t/m 3 jaar te begeleiden. Van belang is dat je van kinderen houdt en je kunt inleven in MEER INFO ALLE VACATURES Amsterdam

Want dacht je ook niet, in die lange nazomer, geïnspireerd door de informatie en misschien wel bezoeken aan andere kinderopvanglocaties, die al voor een groene en avontuurlijke buitenruimte gingen: dat wil ik ook!? Maar toen werd het winter en zakte dat weer even weg. En nu trekt het eigenlijk niet echt om er mee bezig te zijn.

Maar ook in deze tijd van het jaar zou de tuin eigenlijk aantrekkelijk moeten zijn. En dat kan! Er zijn genoeg groenblijvende struiken die ook in deze tijd van het jaar de speelruimte een groene aanblik kunnen geven en daarmee ook het speelplezier vergroten. Daarnaast dienen deze struiken als extra schuilplaats voor vogels, die je daarmee dus ook naar je buitenruimte lokt, wat weer een meerwaarde voor de kinderen kan zijn.

Plan en plant!

Mijn advies: doe als het sneeuwklokje. Verzamel nu informatie, maak plannen en ga voor een vroege bloei! De komende maanden zijn ideaal om een groene buitenruimte te gaan realiseren, de planten zijn nog in rust en hebben nog een beetje tijd om aan te slaan voordat het weer die tijd wordt dat je er geen dag aan hoeft te twijfelen of jullie wel naar buiten zullen gaan, maar je het gewoon elke dag al bent. Dus plan en plant! Zorg er nu voor dat de kinderen straks als het lente wordt meteen volop op avontuur kunnen!

BLOGGER

Website | + berichten

Hoi, ik ben Marieke Dekker en werkzaam bij buro Blad, een ontwerp-adviesbureau dat natuurlijke speelplekken maakt, onder andere voor de kinderopvang. Ik houd me bezig met de communicatie- en trainingentak van buro Blad, die zich richt op alles wat te maken heeft met het belang van natuurlijk buitenspelen voor kinderen. Ik kan in dit werk mijn bevlogenheid kwijt voor twee onderwerpen die mij aan het hart gaan: de natuur en het opgroeiende kind.

Gerelateerde berichten