De favoriete activiteit bij mij op de bso is toch wel ‘Wie is de Mol’. Vandaar dat ik voor de kerstvakantie een speciale kerstversie van ‘Wie is de Mol’ bedacht heb. Ik deel hem graag jullie!

Je begint de dag met het kiezen van een Mol. Dit gaat het makkelijkst door lootjes te trekken. Je neemt evenveel lootjes als er kinderen zijn, en op één ervan zet je: ‘Jij bent de Mol!’. Om de beurt roep je de kinderen in een aparte ruimte om een lootje te trekken. Zo zien de kinderen elkaars lootje niet en maak je het extra spannend.

Advertentie

Medewerker P&O (vervanging zwangerschapsverlof) Medewerker P&O (vervanging zwangerschapsverlof) Als medewerker P&O ben jij op de afdeling een vaste en stabiele factor. Voor onze medewerkers en leidinggevenden ben je een vraagbaak. Je werkt in een klein en hecht team MEER INFO ALLE VACATURES Lelystad Sensitieve pedagogisch medewerker die graag buiten is KDV en/of BSO Sensitieve pedagogisch medewerker die graag buiten is KDV en/of BSO Wij zoeken voor ons kindercentrum medewerkers met natuurlijk allereerst een passie voor kinderen maar ook mensen die graag veel buiten zijn en de kinderen betrekken in natuurlijke activiteiten!

Op de BSO
MEER INFO ALLE VACATURES Almere

Gedurende de dag speel je vier verschillende spellen, waarmee de kinderen (speelgoed)geld voor in de pot kunnen verdienen. Zelf speel ik 2 korte spellen in de ochtend en 2 wat langere spellen in de middag, maar de volgorde kun je aanpassen zoals je wilt. De duur van het spel plus uitleg staat bij de spellen vermeld. In dit geval hebben alle spellen een kerstthema, maar ze zijn prima aan te passen aan een ander thema of zonder thema te spelen.

Kerstcadeautjes-bezorgspel (ongeveer 25 minuten)

Pak een aantal doosjes in met kerstpapier en zet buiten 2 pionnen op zo’n 20 meter van elkaar. De kinderen moeten nu op verschillende manieren de pakjes van de ene pion naar de andere brengen. Voor iedere manier hebben ze 5 minuten de tijd. Voor ieder pakje dat er in die vijf minuten naar de andere pion gebracht wordt, gaat er 10 euro in de pot. Manier 1: de kinderen geven het pakje steeds naar het voorste kind in de rij door, terwijl ze hun armen en handen niet gebruiken. Manier 2: de pakjes mogen helemaal niet aangeraakt worden; de kinderen moeten een elastiek en touwen gebruiken. Ieder kind moet minimaal 1 touw vasthouden en het pakje mag niet vallen. Manier 3: de kinderen brengen het pakje in tweetallen naar de overkant en ze mogen het pakje niet met armen, handen, benen, voeten aanraken.

Kerst-legobouwspel (ongeveer 40 minuten)

Zoek op internet voorbeelden of instructies voor kerstdecoratie gemaakt van lego en print deze uit. De kinderen maken tweetallen en ieder tweetal heeft 30 minuten om zo veel mogelijk van deze kerstdecoraties na te bouwen. Dit doen ze als volgt: kind 1 krijgt de instructies en vertelt kind 2 wat en hoe hij moet bouwen. Kind 1 mag de lego niet aanraken en kind 2 mag de instructies niet zien. Voor iedere nagebouwde decoratie gaat er 50 euro in de pot.

Kerstpuzzelestafette (ongeveer 30 minuten)

Print een aantal kerstkleurplaten uit, plak deze op karton en knip deze vervolgens in 10 stukken. Meng de puzzelstukken van de verschillende kleurplaten door elkaar. Zet buiten 2 pionnen klaar op ongeveer 20 m afstand. De kinderen staan bij de ene pion, de puzzelstukken liggen bij de andere. Om beurten rennen de kinderen naar de pion om een puzzelstuk te halen. De kinderen hebben 20 minuten de tijd om zo veel mogelijk puzzels af te krijgen. Voor iedere gemaakte puzzel gaat er 50 euro in de pot.

Kerstkaarten-binnenspeurtocht (ongeveer 75 minuten)

Verzamel 10 minikerstkaartjes met envelop. In iedere envelop stop je een geldbedrag en op het kaartje schrijf je een aanwijzing waar de volgende envelop te vinden is (bijvoorbeeld ‘Zoek op een plek waar alles weer schoon wordt’, als de volgende envelop bij de wasmachine verstopt ligt). Je verstopt de enveloppen binnen het kindercentrum en de kinderen hebben een uur de tijd om alle enveloppen te vinden.

Onthulling van de Mol

Na het laatste spel vult iedereen een vragenlijst in over de Mol met vragen als: ‘Hoe oud is de Mol’, ‘Heeft de Mol een broertje’, “Welke kleur trui heeft de Mol aan’, ‘Op welke plek in de rij stond de Mol bij de puzzelestafette’, ‘Heeft de Mol een cadeautje laten vallen’ en natuurlijk als laatste vraag ‘Wie is de Mol’. (Multiple choice vragen zijn hierbij makkelijker te beantwoorden dan open vragen.) Voor iedere goed beantwoorde vraag krijgt het kind een punt. Wie de naam van de Mol goed heeft en daarnaast de meeste punten heeft, wint het spel. Heeft niemand de naam van de Mol goed, dan wint de Mol. Het gewonnen geld wordt ingewisseld voor iets lekkers en dan noem je de winnaar van het spel . De winnaar mag vervolgens onthullen wie de Mol is. Zelf vind ik het altijd leuk om nog even met de kinderen na te praten en de winnaar te laten vertellen waarom hij de Mol verdacht en de Mol te laten vertellen welke Mol-acties hij heeft gedaan.

BLOGGER

Website | + berichten

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Mariëlle, ik ben 44 jaar oud en woon in het mooie Eindhoven. Sinds de zomer van 2000 werk ik in de kinderopvang. De eerste 15 jaar heb ik bij een grote kinderopvangorganisatie in Eindhoven gewerkt als pedagogisch medewerker BSO en daarnaast als overblijfcoördinator op een grote basisschool. Nu werk ik alweer 4 jaar op een particulier kinderdagverblijf als pedagogisch medewerker BSO en BSO coördinator. Naast mijn werk in de kinderopvang schrijf ik recensies voor NBD Biblion, ik studeer HBO Pedagogiek en ik blog zowel hier als op mijn eigen blog genaamd opdebso, onder die naam ben ik ook actief op Instagram en Facebook.
Ik ben een echte BSO-leidster, ik kan daar al mijn enthousiasme en energie kwijt en vind de afwisseling die het biedt heerlijk. Samen met ze spelen, kletsen en lachen en daarnaast kinderen die iets extra’s nodig hebben begeleiden, ik vind het heerlijk en ga iedere dag met plezier naar mijn werk. De oudste BSO kinderen (vanaf 9 jaar) hebben een speciaal plekje in mijn hart. Die prépubers die enerzijds al heel groot zijn en anderzijds nog heerlijk ‘kind’ zijn vind ik echt geweldig, ik geniet volop van de gesprekken die ik met ze heb en vind het een leuke uitdaging om met hen vorm te geven aan de groep en de activiteiten.
In mijn blog laat ik jullie meekijken op mijn BSO, deel ik tips en adviezen voor de omgang met de oudste kinderen, deel ik succeservaringen en mislukkingen en geef ik ideeën voor leuke activiteiten voor de 9plus.
Ik ben heel benieuwd wat jullie van mijn blog vinden, reacties, ideeën en tips zijn altijd welkom. Veel leesplezier en tot snel!

Gerelateerde berichten