Weet jij uit hoeveel ringen het logo van de Olympische Spelen bestaat en welke kleuren ze hebben? Bij het mini-thema ‘De Olympische Ringen’ van het peuteractiviteitenweb staan de Olympische kleuren centraal. Ik deel  in dit blog een van de activiteiten uit het thema met je:

Kleurkaarten

Op vijf kaarten staan de ringen in de kleuren blauw, zwart, rood, geel en groen. Op de zesde kaart staan de ringen verstrengeld in elkaar. De vijf verstrengelde ringen geven de verbondenheid van de vijf werelddelen aan die meedoen met de Olympische Spelen. Deze zijn: Afrika, Australië, Amerika, Antarctica en Eurazië (Europa en Azië). De kleuren zijn gekozen met de gedachte dat in elk geval een van deze kleuren is terug te vinden in de vlaggen van alle landen. Zoals de Nederlands vlag: hierin komt rood en blauw voor. Op de Belgische vlag komt zwart, rood en geel voor. En op de Italiaanse vlag komt de kleur groen voor.
De kleurkaarten worden gebruikt bij de activiteiten die in het thema staan, bijvoorbeeld: de Olympische ringen kunnen de kinderen maken met een afdruk van een toiletrol.

De kinderen dopen de toiletrol in de blauwe verf en drukken dit op een vel papier. De kinderen doen dit ook met de kleuren zwart, rood, geel en groen. Spelenderwijs wordt de fijne motoriek gestimuleerd. Weten de kinderen ook welke kleur ring ze stempelen? Pak het kleurkaartje erbij. Bewaar de toiletrollen want die worden later bij een andere activiteit gebruikt. De kinderen kunnen ook de Olympische ringen stempelen met de bovenkant van een (plastic) beker zoals op de eerste foto.

De kleurkaarten kun je ook gebruiken als er geen Olympische Spelen plaatsvinden. Het leuke aan deze kaarten is de ring. Want in de ring kunnen de kinderen allerlei voorwerpen leggen die dezelfde kleur hebben. Als klap op het Olympisch vuur krijgen alle kinderen een kleurendiploma. We hebben twee verschillende. Eén ‘kent de kleuren’ en de andere ‘is aan het oefenen’. Zoals je leest, gaat alles spelenderwijs. Kinderen spelen graag en dat willen we blijven stimuleren en motiveren.

Op de website van het peuteractiviteiteweb vind je het complete thema De Olympische ringen

Gerelateerde berichten