De afgelopen maandagmiddagen was het op mijn groep een wirwar van karton, houten stokjes en lijmpistolen. De reden? We waren druk bezig met het bouwen van knikkerbanen.
Techniek activiteiten
Bij ons op de bso werken we met een activiteitencyclus. Hierbij kiezen de kinderen tussen verschillende activiteiten waaraan ze 7 à 8 weken meedoen. Met de oudste kids (groep 6, 7 ,8) wilde ik deze keer met techniek aan de slag. Nou ja, ik wilde vooral dat de kinderen hier zelf actief mee aan de slag gingen. Dus naast verschillende proefjes en het maken van een katapult gingen we ’technisch knutselen’ met deze knikkerbanen.
Opzet activiteit
De opzet van de activiteit is heel simpel. Verzamel dozen, wc-rolletjes, keukenrollen en knutselhoutjes. Zorg voor mesjes (ik gebruikte gewoon schilmesjes), scharen en lijmpistolen en je kunt aan de slag. Ik had een foto van Pinterest uitgeprint als voorbeeld en heb verder geen instructies gegeven. De kinderen mochten zelf al doende bedenken hoe de knikkerbaan eruit kwam te zien. Hoog of laag, met bochten of juist recht, dichte buizen of open buizen of een mix daarvan.
Testen, testen en nog eens testen
Bij het bouwen van de knikkerbaan begin je met het eindstuk en werk je terug naar het begin. Om er zeker van te zijn dat de knikkerbaan werkt, moet je voortdurend testen. De kinderen kregen dan ook als advies om na ieder stuk van de baan dat vastgezet werd even te testen of de knikker goed rolde en voldoende snelheid had.
Veilig werken
Voor sommige kinderen op mijn bso was het werken met een lijmpistool nieuw. Voordat we aan de slag gingen, gaf ik de kinderen dan ook eerst een korte uitleg over de werking van een lijmpistool. Zorg er met deze activiteit voor dat je voldoende werkruimte hebt zodat kinderen niet te dicht met de lijmpistolen in elkaars buurt zitten. Het snijden van het karton liet ik kinderen dan ook aan een aparte tafel doen. Er zijn altijd kinderen die bewust of onbewust toch met hun vinger aan de hete lijm komen, let op dat je dan goed koelt en de lijm verwijdert.
Volop op ontdekking
De kinderen vonden deze activiteit superleuk en stoer, En ze hebben er met veel plezier vier middagen aan gewerkt. Omdat de knikkerbanen best veel ruimte in beslag nemen en de ruimte aan tafel beperkt is, liet ik de kinderen in tweetallen werken. Hierdoor moesten ze goed samenwerken, uitleggen en overleggen. Door alleen een voorbeeld te laten zien en geen verdere instructies te geven moesten de kinderen echt op ontdekking bij deze activiteit. Iedere keer moesten ze uitproberen wat wel en niet werkte en moesten ze oplossingen en alternatieven bedenken. Goed om het creatief denkvermogen te stimuleren. Het ruimtelijk werken zorgde voor nieuwe uitdagingen en een beter inzicht in zaken als zwaartekracht, snelheid en weerstand.
Het vervolg
De gemaakte knikkerbanen staan nog steeds in de groep en worden nog regelmatig even uitgeprobeerd, ook door de kinderen van andere groepen. Inmiddels zijn wij bezig aan een vervolgopdracht; namelijk het ontwerpen en maken van een knikkerdoolhof.