Afgezaagder kan je het bijna niet bedenken, een dierenthema in de kinderopvang. Misschien als je helemaal gek wil doen, kun je deze nog omturnen tot ‘Beestenbende!’ Slakken zoeken, vlinders knutselen of je lievelingsknuffel meenemen naar de BSO?

Bij BSO Wijs! pakken we dit toch wat anders aan. De keuze om te werken met thema’s is eigenlijk puur ter inspiratie. Verder gaat het erom om zo veel mogelijk te doen waar je als pedagogisch medewerker veel mee hebt. Ben je creatief? Tuurlijk doe je dan meer met knutselen. Meer een sportief type? Logisch dat de focus dan op bewegen ligt. Zie dit niet als een belemmering maar juist als een speerpunt, een bonus waar jij specifiek op kan excelleren!

Nou, hoe wassen we dit varkentje dan bij BSO Wijs? Ik zal een top vijf geven van de activiteiten die we afgelopen maand in Leidsche Rijn hebben gedaan. Want serieus, dat dierenthema is dus echt geen grapje! ?

#5: Dierenslang

Een makkelijke activiteit voor jong en oud. Pietje roept een beest, bijvoorbeeld ‘Rups,’ Jantje moet nu ook een dier noemen met de laatste letter, de ‘S’ in dit geval. Jantje zegt: ‘Slang.’ Keesje kan weer volgen met een dier met de letter ‘G’ enzovoort. Dit spel kan binnen en buiten. Kan zelfs onderweg in de Stint (elektrische bakfiets) gespeeld worden of als rustmoment tijdens het fruit eten.

#4: Dierentikkertje

Voor mij een easy peasy spelletje maar wel een leuke. Old skool tikkertje maar als je een dier noemt, ben je vrij. Dezelfde dieren noemen mag niet natuurlijk. Ook hierin zijn verschillende varianten mogelijk. Denk aan dieren nadoen als je getikt bent of juist dierengeluiden die je moet tikken. Kortom, variatie is mogelijk en zelfs noodzakelijk om het leuk te houden!

#3: Vast in het web

Maak met touwen tussen twee bomen of lantaarnpalen een wirwar aan draden, alsof het een spinnenweb is. Je kan werken met een ‘jury,’ een tikker of zelfs allebei. Doel is om zonder getikt te worden en zonder de draden van het web aan te raken door het web heen te klimmen/springen/kruipen/etc. Kinderen voelen zich een echte ninja en alleen het opbouwen is al een feest. Let wel op dat het opruimen vaak minder populair is en toch stiekem wel wat tijd kost!

#2: Een dierenquiz

Zelf vond ik een quiz wat suf maar de kinderen niet. Ik had de vragen verdeeld in makkelijk en moeilijk. De kinderen stonden op een lijn. Wie de vraag goed had, mocht een stap naar voren. Twee stappen bij een moeilijke vraag en één bij een makkelijke. Om de beurt kregen de kinderen de keuze voor een vraag, wie het eerst aan de overkant was had de quiz gewonnen.

#1: Gebruik je hoofd maar speel als een beest

Wat te doen met een oude panty en een tennisbal?! Nou dit geniale spel dus. Stop de tennisbal in de panty, trek de panty over je hoofd en slingeren maar; tegen een fles met water bijvoorbeeld. Dit is echt flessenvoetbal 2.0. Leuk voor jong en voor oud, ik heb zelf ook meegedaan en het is zeker moeilijker dan je denkt.

Volgende maand weer een nieuw thema met nieuwe activiteiten, see you soon! Kun je niet wachten hierop, of je wil je onbeperkt buitenspeelinspiratie, kijk dan eens op www.buitenspelletjes.nl.

Geef een reactie op dit artikel

Bas de Boer

Bas is een hele sportieve buiten BSO'er, en werkt als pedagogisch medewerker bij de vestiging Leidsche Rijn van Wijs! Daarnaast is hij judoleraar.

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Mijn grote reis om de wereld DINOSAURUS

Mijn grote reis om de wereld DINOSAURUS

Heb jij een kleintje dat van dino's houdt? Of heb je een peuter die minutenlang naar plaatjes kan kijken? Dan ...
Lees meer
Draadloze oortjes en verrekijkers, het creatief proces

Draadloze oortjes en verrekijkers, het creatief proces

Sinds een maand ben ik weer in Nederland. Afgelopen tijd heb ik grappige en ook ontroerende voorbeelden gezien van creatief ...
Lees meer
Spelen, leren en oefenen met Praattoppers van de Filosofiejuf!

Spelen, leren en oefenen met Praattoppers van de Filosofiejuf!

Vandaag geen recensie over een boek, maar iets anders… Werk jij ook met groepen? Waarbij de communicatie misschien niet altijd ...
Lees meer
'Moet je zien!' prikkelt de fantasie!

‘Moet je zien!’ prikkelt de fantasie!

Moet je zien! Ik weet zeker dat jullie net als ik weten wat een tomeloze fantasie onze peuters hebben! Heerlijk ...
Lees meer

Andere berichten

Hoe jouw overtuigingen de pedagogische groei bevorderen

Hoe jouw overtuigingen de pedagogische groei bevorderen

We willen allemaal dat baby’s zich zo veilig en ontspannen mogelijk voelen, zodat ze optimaal tot ontwikkeling komen. Daarvoor is ...
Lees meer
Boekenwurm

Boekenwurm

Als kind al was ik gek op boeken. Uren kon ik er mee zoet zijn. Kan me nog goed herinneren dat ...
Lees meer
Bso-thema (Winter)spelen bij Ska Kinderopvang

Bso-thema (Winter)spelen bij Ska Kinderopvang

Bij Ska Kinderopvang werken we met organisatiebrede bso-thema’s. Dat doen we om verschillende redenen. Heel praktisch geeft dit ons de ...
Lees meer
Spelenderwijs ontwikkelen

Spelenderwijs ontwikkelen

Lekker spelen en plezier maken terwijl de ontwikkeling van het kind spelenderwijs wordt ontwikkelt. Wie wilt dat nou niet!  Ik ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]