Afgezaagder kan je het bijna niet bedenken, een dierenthema in de kinderopvang. Misschien als je helemaal gek wil doen, kun je deze nog omturnen tot ‘Beestenbende!’ Slakken zoeken, vlinders knutselen of je lievelingsknuffel meenemen naar de BSO?

Bij BSO Wijs! pakken we dit toch wat anders aan. De keuze om te werken met thema’s is eigenlijk puur ter inspiratie. Verder gaat het erom om zo veel mogelijk te doen waar je als pedagogisch medewerker veel mee hebt. Ben je creatief? Tuurlijk doe je dan meer met knutselen. Meer een sportief type? Logisch dat de focus dan op bewegen ligt. Zie dit niet als een belemmering maar juist als een speerpunt, een bonus waar jij specifiek op kan excelleren!

Nou, hoe wassen we dit varkentje dan bij BSO Wijs? Ik zal een top vijf geven van de activiteiten die we afgelopen maand in Leidsche Rijn hebben gedaan. Want serieus, dat dierenthema is dus echt geen grapje! ?

#5: Dierenslang

Een makkelijke activiteit voor jong en oud. Pietje roept een beest, bijvoorbeeld ‘Rups,’ Jantje moet nu ook een dier noemen met de laatste letter, de ‘S’ in dit geval. Jantje zegt: ‘Slang.’ Keesje kan weer volgen met een dier met de letter ‘G’ enzovoort. Dit spel kan binnen en buiten. Kan zelfs onderweg in de Stint (elektrische bakfiets) gespeeld worden of als rustmoment tijdens het fruit eten.

#4: Dierentikkertje

Voor mij een easy peasy spelletje maar wel een leuke. Old skool tikkertje maar als je een dier noemt, ben je vrij. Dezelfde dieren noemen mag niet natuurlijk. Ook hierin zijn verschillende varianten mogelijk. Denk aan dieren nadoen als je getikt bent of juist dierengeluiden die je moet tikken. Kortom, variatie is mogelijk en zelfs noodzakelijk om het leuk te houden!

#3: Vast in het web

Maak met touwen tussen twee bomen of lantaarnpalen een wirwar aan draden, alsof het een spinnenweb is. Je kan werken met een ‘jury,’ een tikker of zelfs allebei. Doel is om zonder getikt te worden en zonder de draden van het web aan te raken door het web heen te klimmen/springen/kruipen/etc. Kinderen voelen zich een echte ninja en alleen het opbouwen is al een feest. Let wel op dat het opruimen vaak minder populair is en toch stiekem wel wat tijd kost!

#2: Een dierenquiz

Zelf vond ik een quiz wat suf maar de kinderen niet. Ik had de vragen verdeeld in makkelijk en moeilijk. De kinderen stonden op een lijn. Wie de vraag goed had, mocht een stap naar voren. Twee stappen bij een moeilijke vraag en één bij een makkelijke. Om de beurt kregen de kinderen de keuze voor een vraag, wie het eerst aan de overkant was had de quiz gewonnen.

#1: Gebruik je hoofd maar speel als een beest

Wat te doen met een oude panty en een tennisbal?! Nou dit geniale spel dus. Stop de tennisbal in de panty, trek de panty over je hoofd en slingeren maar; tegen een fles met water bijvoorbeeld. Dit is echt flessenvoetbal 2.0. Leuk voor jong en voor oud, ik heb zelf ook meegedaan en het is zeker moeilijker dan je denkt.

Volgende maand weer een nieuw thema met nieuwe activiteiten, see you soon! Kun je niet wachten hierop, of je wil je onbeperkt buitenspeelinspiratie, kijk dan eens op www.buitenspelletjes.nl.

Geef een reactie op dit artikel

Bas de Boer

Bas is een hele sportieve buiten BSO'er, en werkt als pedagogisch medewerker bij de vestiging Leidsche Rijn van Wijs! Daarnaast is hij judoleraar.

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Spelen, leren en oefenen met Praattoppers van de Filosofiejuf!

Spelen, leren en oefenen met Praattoppers van de Filosofiejuf!

Vandaag geen recensie over een boek, maar iets anders… Werk jij ook met groepen? Waarbij de communicatie misschien niet altijd ...
Lees meer
'Moet je zien!' prikkelt de fantasie!

‘Moet je zien!’ prikkelt de fantasie!

Moet je zien! Ik weet zeker dat jullie net als ik weten wat een tomeloze fantasie onze peuters hebben! Heerlijk ...
Lees meer
Knutselen maar!

Knutselen maar!

Ik heb al eens eerder een blog geschreven over knutselen met jonge kinderen.  Het blijkt dat volwassenen het soms best ...
Lees meer
Kiekeboe!

Kiekeboe!

KIEKEBOE! Wedden dat jij dit spelletje meerdere keren per dag speelt? Kiekeboe hoort bij de ontwikkeling van kinderen. Ouders en ...
Lees meer

Andere berichten

Mag ik een paar minuutjes van je tijd?

Mag ik een paar minuutjes van je tijd?

Als pedagogisch coach ben ik dagelijks op verschillende groepen te vinden. Om zo te voelen en te kijken waar mijn ...
Lees meer
Gezonde themahapjes proeven en maken met een dreumes

Gezonde themahapjes proeven en maken met een dreumes

Sinds kort ben ik samen met mijn dochtertje op kook-avontuur. Jawel, ik maakte vandaag met mijn nieuwsgierige dreumes voor het ...
Lees meer
Hoe bedenk je nieuwe activiteiten voor thema's?

Hoe bedenk je nieuwe activiteiten voor thema’s?

Veel kindercentra werken met thema’s of hebben jaarlijks terugkerende activiteiten waar zij aandacht aan besteden. Het geven van een leuke ...
Lees meer
Interacties zonder woorden: voorstellingen voor babies en dreumessen

Interacties zonder woorden: voorstellingen voor babies en dreumessen

Er is de laatste tijd een groeiende vraag naar onze interactieve voorstellingen voor babies en dreumessen. In deze Kleintjekunst voorstellingen laten ...
Lees meer