Afgezaagder kan je het bijna niet bedenken, een dierenthema in de kinderopvang. Misschien als je helemaal gek wil doen, kun je deze nog omturnen tot ‘Beestenbende!’ Slakken zoeken, vlinders knutselen of je lievelingsknuffel meenemen naar de BSO?

Bij BSO Wijs! pakken we dit toch wat anders aan. De keuze om te werken met thema’s is eigenlijk puur ter inspiratie. Verder gaat het erom om zo veel mogelijk te doen waar je als pedagogisch medewerker veel mee hebt. Ben je creatief? Tuurlijk doe je dan meer met knutselen. Meer een sportief type? Logisch dat de focus dan op bewegen ligt. Zie dit niet als een belemmering maar juist als een speerpunt, een bonus waar jij specifiek op kan excelleren!

Nou, hoe wassen we dit varkentje dan bij BSO Wijs? Ik zal een top vijf geven van de activiteiten die we afgelopen maand in Leidsche Rijn hebben gedaan. Want serieus, dat dierenthema is dus echt geen grapje! 😊

#5: Dierenslang

Een makkelijke activiteit voor jong en oud. Pietje roept een beest, bijvoorbeeld ‘Rups,’ Jantje moet nu ook een dier noemen met de laatste letter, de ‘S’ in dit geval. Jantje zegt: ‘Slang.’ Keesje kan weer volgen met een dier met de letter ‘G’ enzovoort. Dit spel kan binnen en buiten. Kan zelfs onderweg in de Stint (elektrische bakfiets) gespeeld worden of als rustmoment tijdens het fruit eten.

#4: Dierentikkertje

Voor mij een easy peasy spelletje maar wel een leuke. Old skool tikkertje maar als je een dier noemt, ben je vrij. Dezelfde dieren noemen mag niet natuurlijk. Ook hierin zijn verschillende varianten mogelijk. Denk aan dieren nadoen als je getikt bent of juist dierengeluiden die je moet tikken. Kortom, variatie is mogelijk en zelfs noodzakelijk om het leuk te houden!

#3: Vast in het web

Maak met touwen tussen twee bomen of lantaarnpalen een wirwar aan draden, alsof het een spinnenweb is. Je kan werken met een ‘jury,’ een tikker of zelfs allebei. Doel is om zonder getikt te worden en zonder de draden van het web aan te raken door het web heen te klimmen/springen/kruipen/etc. Kinderen voelen zich een echte ninja en alleen het opbouwen is al een feest. Let wel op dat het opruimen vaak minder populair is en toch stiekem wel wat tijd kost!

#2: Een dierenquiz

Zelf vond ik een quiz wat suf maar de kinderen niet. Ik had de vragen verdeeld in makkelijk en moeilijk. De kinderen stonden op een lijn. Wie de vraag goed had, mocht een stap naar voren. Twee stappen bij een moeilijke vraag en één bij een makkelijke. Om de beurt kregen de kinderen de keuze voor een vraag, wie het eerst aan de overkant was had de quiz gewonnen.

#1: Gebruik je hoofd maar speel als een beest

Wat te doen met een oude panty en een tennisbal?! Nou dit geniale spel dus. Stop de tennisbal in de panty, trek de panty over je hoofd en slingeren maar; tegen een fles met water bijvoorbeeld. Dit is echt flessenvoetbal 2.0. Leuk voor jong en voor oud, ik heb zelf ook meegedaan en het is zeker moeilijker dan je denkt.

Volgende maand weer een nieuw thema met nieuwe activiteiten, see you soon! Kun je niet wachten hierop, of je wil je onbeperkt buitenspeelinspiratie, kijk dan eens op www.buitenspelletjes.nl.

Geef een reactie op dit artikel

Bas de Boer

Bas is een hele sportieve buiten BSO'er, en werkt als pedagogisch medewerker bij de vestiging Leidsche Rijn van Wijs! Daarnaast is hij judoleraar.

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Zomerrecepten boekje

Zomerrecepten boekje

Je hoeft niet op vakantie om je kinderen een leuke zomervakantie te geven! We hebben Madaga gevraagd een leuk weekmenu ...
Lees meer
Happy Kids Massage Book, iedereen kan masseren!

Happy Kids Massage Book, iedereen kan masseren!

Wat een geluk, ik mag weer een nieuwe boekrecensie schrijven! Het boek dat ik dit keer voor jullie gelezen heb ...
Lees meer
Praktische ideeën voor het werken met openeindmateriaal

Praktische ideeën voor het werken met openeindmateriaal

In de groepsruimte staat een grote bak met houten schijfjes, kurken, houten ijsstokjes, dopjes en wat lege potjes. Nieuwsgierig komen ...
Lees meer
Aannames en creativiteit. Verbreed je eigen horizon.

Aannames en creativiteit. Verbreed je eigen horizon.

Vanmorgen nam ik een hap yoghurt met muesli en ineens had ik pijn. Mijn beugeldraadje achter mijn ondertanden was losgeraakt ...
Lees meer

Andere berichten

“Foto’s in je zwemkleding en sexy foto’s met duck faces online zetten? Waarom niet?”

“Foto’s in je zwemkleding en sexy foto’s met duck faces online zetten? Waarom niet?”

Over internet en alles wat daar te vinden en te doen is, moet met kinderen  meer gepraat worden. Dat kan ...
Lees meer
Spannend… ga je solliciteren of niet?

Spannend… ga je solliciteren of niet?

Je ziet een leuke vacature als pedagogisch medewerker voorbijkomen en je denkt : "Daar wil ik graag werken!" Maar dan? ...
Lees meer
Zit niet stil!

Zit niet stil!

Weet je dat leren zitten door stil te zitten heel ouderwets is? Weet je dat pm-ers 50% van hun werktijd ...
Lees meer
Informatie/Ouderavond Kinder-EHBO

Informatie/Ouderavond Kinder-EHBO

Informatie/Ouderavond Kinder-EHBO voor Kinderdagverblijven Plant u ook met enige regelmaat een ouderavond in op het Kinderdagverblijf? En dit keer nog ...
Lees meer