Afgezaagder kan je het bijna niet bedenken, een dierenthema in de kinderopvang. Misschien als je helemaal gek wil doen, kun je deze nog omturnen tot ‘Beestenbende!’ Slakken zoeken, vlinders knutselen of je lievelingsknuffel meenemen naar de bso? Bij bso Wijs! pakken we dit toch wat anders aan.

De keuze om te werken met thema’s is eigenlijk puur ter inspiratie. Verder gaat het erom om zo veel mogelijk te doen waar je als pedagogisch medewerker veel mee hebt. Ben je creatief? Tuurlijk ga je dan voor aan de slag met knutselactiviteiten. Meer een sportief type? Logisch dat de focus dan op bewegen ligt. Zie dit niet als een belemmering maar juist als een speerpunt, een bonus waar jij specifiek op kan excelleren!

Nou, hoe wassen we dit varkentje dan bij bso Wijs? Ik zal een top vijf geven van de activiteiten die we afgelopen maand in Leidsche Rijn hebben gedaan. Want serieus, dat dierenthema is dus echt geen grapje!

#5: Dierenslang

Een makkelijke activiteit voor jong en oud. Pietje roept een beest, bijvoorbeeld ‘rups,’ Jantje moet nu ook een dier noemen, met de laatste letter, de ‘S’ in dit geval. Jantje zegt: ‘slang.’ Keesje kan weer volgen met een dier met de letter ‘G’ enzovoort. Dit spel kan binnen en buiten. Kan zelfs onderweg uit school gespeeld worden of als rustmoment tijdens het fruit eten.

#4: Dierentikkertje

Voor mij een easy peasy spelletje maar wel een leuke. Old skool tikkertje, maar als je een dier noemt, ben je vrij. Dezelfde dieren noemen, mag niet natuurlijk. Er zijn verschillende varianten mogelijk. Denk aan dieren nadoen als je getikt bent of juist dierengeluiden die je moet tikken. Kortom, variatie is mogelijk en maakt het alleen maar leuker!

#3: Vast in het web

Maak met touwen tussen twee bomen of lantaarnpalen een wirwar aan draden, alsof het een spinnenweb is. Je kan werken met een ‘jury,’ of een tikker, of zelfs allebei. Doel is om zonder getikt te worden en zonder de draden van het web aan te raken door het web heen te klimmen/springen/kruipen/etc. Kinderen voelen zich een echte ninja en alleen het opbouwen is al een feest. Let wel op dat het opruimen vaak minder populair is en toch stiekem wel wat tijd kost!

#2: Een dierenquiz

Zelf vond ik een quiz wat suf, maar de kinderen niet, dus hier komt ‘ie: Verdeel de vraen in makkelijk en moeilijk. De kinderen staanop een lijn. Wie de vraag goed heeft, mag één of twee stappen naar voren zetten. Twee stappen bij een moeilijke vraag en één bij een makkelijke. Om de beurt krijgen de kinderen de keuze voor een vraag, wie het eerst aan de overkant is, heeft de quiz gewonnen.

#1: Gebruik je hoofd, maar speel als een beest

Wat te doen met een oude panty en een tennisbal?! Nou dit geniale spel dus. Stop de tennisbal in de panty, trek de panty over je hoofd en slingeren maar; tegen een fles met water bijvoorbeeld. Dit is echt flessenvoetbal 2.0. Leuk voor jong en voor oud, ik heb zelf ook meegedaan en het is zeker moeilijker dan je denkt.

Wil je nog veel meer buitenspeelinspiratie, kijk dan eens op www.buitenspelletjes.nl.

Gerelateerde berichten