Afgezaagder kan je het bijna niet bedenken, een dierenthema in de kinderopvang. Misschien als je helemaal gek wil doen, kun je deze nog omturnen tot ‘Beestenbende!’ Slakken zoeken, vlinders knutselen of je lievelingsknuffel meenemen naar de BSO?

Bij BSO Wijs! pakken we dit toch wat anders aan. De keuze om te werken met thema’s is eigenlijk puur ter inspiratie. Verder gaat het erom om zo veel mogelijk te doen waar je als pedagogisch medewerker veel mee hebt. Ben je creatief? Tuurlijk doe je dan meer met knutselen. Meer een sportief type? Logisch dat de focus dan op bewegen ligt. Zie dit niet als een belemmering maar juist als een speerpunt, een bonus waar jij specifiek op kan excelleren!

Nou, hoe wassen we dit varkentje dan bij BSO Wijs? Ik zal een top vijf geven van de activiteiten die we afgelopen maand in Leidsche Rijn hebben gedaan. Want serieus, dat dierenthema is dus echt geen grapje! ?

#5: Dierenslang

Een makkelijke activiteit voor jong en oud. Pietje roept een beest, bijvoorbeeld ‘Rups,’ Jantje moet nu ook een dier noemen met de laatste letter, de ‘S’ in dit geval. Jantje zegt: ‘Slang.’ Keesje kan weer volgen met een dier met de letter ‘G’ enzovoort. Dit spel kan binnen en buiten. Kan zelfs onderweg in de Stint (elektrische bakfiets) gespeeld worden of als rustmoment tijdens het fruit eten.

#4: Dierentikkertje

Voor mij een easy peasy spelletje maar wel een leuke. Old skool tikkertje maar als je een dier noemt, ben je vrij. Dezelfde dieren noemen mag niet natuurlijk. Ook hierin zijn verschillende varianten mogelijk. Denk aan dieren nadoen als je getikt bent of juist dierengeluiden die je moet tikken. Kortom, variatie is mogelijk en zelfs noodzakelijk om het leuk te houden!

#3: Vast in het web

Maak met touwen tussen twee bomen of lantaarnpalen een wirwar aan draden, alsof het een spinnenweb is. Je kan werken met een ‘jury,’ een tikker of zelfs allebei. Doel is om zonder getikt te worden en zonder de draden van het web aan te raken door het web heen te klimmen/springen/kruipen/etc. Kinderen voelen zich een echte ninja en alleen het opbouwen is al een feest. Let wel op dat het opruimen vaak minder populair is en toch stiekem wel wat tijd kost!

#2: Een dierenquiz

Zelf vond ik een quiz wat suf maar de kinderen niet. Ik had de vragen verdeeld in makkelijk en moeilijk. De kinderen stonden op een lijn. Wie de vraag goed had, mocht een stap naar voren. Twee stappen bij een moeilijke vraag en één bij een makkelijke. Om de beurt kregen de kinderen de keuze voor een vraag, wie het eerst aan de overkant was had de quiz gewonnen.

#1: Gebruik je hoofd maar speel als een beest

Wat te doen met een oude panty en een tennisbal?! Nou dit geniale spel dus. Stop de tennisbal in de panty, trek de panty over je hoofd en slingeren maar; tegen een fles met water bijvoorbeeld. Dit is echt flessenvoetbal 2.0. Leuk voor jong en voor oud, ik heb zelf ook meegedaan en het is zeker moeilijker dan je denkt.

Volgende maand weer een nieuw thema met nieuwe activiteiten, see you soon! Kun je niet wachten hierop, of je wil je onbeperkt buitenspeelinspiratie, kijk dan eens op www.buitenspelletjes.nl.

Geef een reactie op dit artikel

Bas de Boer

Bas is een hele sportieve buiten BSO'er, en werkt als pedagogisch medewerker bij de vestiging Leidsche Rijn van Wijs! Daarnaast is hij judoleraar.

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

En dan schrik je van je eigen gedachte.....

En dan schrik je van je eigen gedachte…..

Het is mooi weer en de terrassen zitten behoorlijk vol. Ik was blijkbaar niet de enige die een strandwandeling had ...
Lees meer
Ouderwets buitenspelen vandaag: tikkertje

Ouderwets buitenspelen vandaag: tikkertje

Met de BSO-kinderen zijn we in een boomgaard aan het spelen. Tijdens het limonade drinken horen we een bijzonder geluid ...
Lees meer
Plan(t)tijd

Plan(t)tijd

Tja, ik kan het niet ontkennen. Ik snap het en ik begrijp het. Als ik zelf binnen bij de kachel ...
Lees meer
IJs en ijskoud

IJs en ijskoud

Op het moment dat ik dit blog schrijf is het koud. Nou ja, koud... Het vriest een beetje en het ...
Lees meer

Andere berichten

Filosoferen op de BSO over angst: van gruwelen naar grommen

Filosoferen op de BSO over angst: van gruwelen naar grommen

Ook op de BSO kun je filosoferen met kinderen. Het is een mooie manier om met kinderen in gesprek te ...
Lees meer
Meertalige kinderen

Meertalige kinderen

Logopedie en kinderen die meerdere talen leren: best een ingewikkelde combi. Het komt vaak voor dat we kinderen aangemeld krijgen ...
Lees meer
De Wet IKK, wat betekent dat nu eigenlijk?

De Wet IKK, wat betekent dat nu eigenlijk?

De Wet innovatie kwaliteit kinderopvang houdt de gehele kinderopvangbranche in zijn greep. Hoe dichter wij bij 1 januari komen, hoe ...
Lees meer
Het sneeuwt! liedje en spelletjes

Het sneeuwt! liedje en spelletjes

Brrrrr, wat zijn het koude dagen geweest! Om nog even in de winter-stemming te blijven, heb ik vandaag een filmpje gemaakt met ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]