Hoe creatief ben jij? Heb jij tijdens je spel met de kinderen altijd wel een creatief idee om uit te gaan voeren? Of schiet jij alleen al bij het horen van het woord çreatief’ in de pieker-je-suf-stand? Dan is dit artikel speciaal voor jou!

Als ik op de groep werk, kijk ik naar het spel van de kinderen; ik kijk naar hun gezichtjes, ik luister naar de toon waarop ze praten of hoe zij klanken maken, ik kijk naar hun lichaamstaal. Wat laten de kinderen zien? Wat laten de kinderen niet zien? Dat is in mijn beleving stap 1 in het aanbieden van creatieve activiteiten. Wat zou jij dan doen als peuters van 2 jaar doelloos door de groep rondjes rennen? Wat ga jij doen wanneer jij een dreumes van 1 1/2 jaar iedere keer alle speelgoed bakken omver ziet gooien? Wat ga jij dan doen? Zet jij de kinderen dan aan tafel met een kleurplaat of ga jij een activiteit aanbieden? Wat is dan eigenlijk een activiteit aanbieden? En wat is creatief met de kinderen bezig zijn?

Advertentie

Medewerker P&O (vervanging zwangerschapsverlof) Medewerker P&O (vervanging zwangerschapsverlof) Als medewerker P&O ben jij op de afdeling een vaste en stabiele factor. Voor onze medewerkers en leidinggevenden ben je een vraagbaak. Je werkt in een klein en hecht team MEER INFO ALLE VACATURES Lelystad Sensitieve pedagogisch medewerker die graag buiten is KDV en/of BSO Sensitieve pedagogisch medewerker die graag buiten is KDV en/of BSO Wij zoeken voor ons kindercentrum medewerkers met natuurlijk allereerst een passie voor kinderen maar ook mensen die graag veel buiten zijn en de kinderen betrekken in natuurlijke activiteiten!

Op de BSO
MEER INFO ALLE VACATURES Almere

Een activiteit aanbieden, hoeft  in mijn beleving niet altijd te bestaan uit een voorbereiding op één A4-tje. Een activiteit hoeft in mijn beleving ook niet altijd een knutselactiviteit te zijn. Kan wel hoor, alleen stel ik dan altijd de vervelende vraag of de kinderen plezier aan beleven aan de knutselactiviteit én met welk doel jij die activiteit aan de kinderen aanbiedt. Waarmee ik niet beweer of zeg dat kinderen géén plezier kunnen beleven aan knutselen. Zeer zeker wel. Ik ben ook zeker een fan van knutselen. Alleen kan je in mijn beleving ook prima een activiteit aan de kinderen aanbieden zonder deze voor te bereiden. Misschien voldoeet het in jouw beleving niet aan de criteria van een ‘activiteit’, terwijl het dan juist voor de kinderen van grote waarde kan zijn.

Creatief zijn is voor mij dat je de kinderen observeert en vervolgens inspeelt op hun behoeftes en hun belevingswereld. Dan geef jij de kinderen uitdaging én plezier in een activiteit . Je zorgt ervoor dat zij zichzelf verder kunnen ontwikkelen én niet meer doelloos rondrennen of alleen maar speelgoed aan het omgooien zijn.

Maar hoe bied je op die manier een creatieve activiteit aan?

We gaan terug naar die peuter van 2 jaar. De peuter heeft een speelgoeddier in zijn handen. Je kan dan een ‘creatieve activiteit’ aanbieden gericht op ‘dieren’. Stel de kinderen vragen over dieren, kunnen zij de dieren na doen? Welke geluiden maakt het dier, hoe loopt het dier, wat eet het dier? Je kunt dieren uitbeelden, liedjes zingen over dieren, of je pakt er een voorleesboek van dieren bij. Het voorleesboek hoef je niet letter voor letter voor te lezen, alleen de plaatjes laten zien en daar vragen over stellen vinden kinderen vaak al leuk. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kun je verder gaan met de dieren.

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de kinderen zelf een dier te laten tekenen. Of  je gaat samen met de kinderen zoeken naar materialen waar zij een dier van kunnen maken. Bijvoorbeeld ogen van knopen, of een staart van wol. Buiten kun je zoeken naar materialen uit de natuur om een dier van te maken. Of met de kinderen op zoek gaan naar echte dieren. Je hoeft niet altijd voor een knutselactiviteit te kiezen om creatief met de kinderen bezig te zijn.

Creatief zijn: inspelen op wat kinderen zelf laten zien

In mijn beleving is creatief zijn: het aanbieden van een activiteit aan kinderen, vanuit het spel dat zij op dat moment laten zien. Dus inspelen op wat de kinderen aan het doen zijn. En van daaruit de kinderen verder helpen in hun spelplezier, door hen ideeën aan te reiken. Het ‘gooien met speelgoed’ kun je omdraaien naar ‘samen met het kind gaan zitten spelen met het speelgoed dat hij heeft omgegooid’. Of ga zelf op de grond met de blokken zitten bouwen en kijk naar wat er dan gaat gebeuren. Daardoor bereik je dat het kind zich gehoord én gezien voelt in zijn spel en behoeftes: jij speelt in op dat wat het kind laat zien. En de bonus is dat jij er zelf plezier aan beleeft!

Mijn tip voor de pedagogisch medewerkers die het creativiteits- gen niet in zich hebben: denk in de Jip & Janneke-taal; Simpel. Kijken. Doen. Hoe kijk jij tegen creativiteit aan? Ik ben benieuwd naar jij jouw creatieve kijk op creatief zijn.

Liefs Susanne

BLOGGER

+ berichten

Ik ben Susanne. Sinds 1998 ben ik de trotse eigenaresse van mijn kleinschalig kinderdagverblijf. Kinderdagverblijf Suusje is mijn droom die ik al 18 jaar mag beleven. Ik werk met drie kleine horizontale opvang groepen. Een beetje tussen de gastouderopvang en kinderopvang is.
Dat doe ik samen met een klein team van zes geweldige pedagogische medewerksters.
Ook mag ik trotse mama zijn van een dochter van 17 jaar en twee zoons van 13 jaar.
Als persoon ben ik impulsief, ondernemend, creatief in het creëren van mogelijkheden, enthousiast,onafhankelijk en ik houdt van humor. Daarbij ben ik soms behoorlijk eigenwijs en als ik een doel voor ogen heb dan ga ik er volledig voor.
Bij mij is het motto dan ook altijd "Wie wil zoekt mogelijkheden, wie niet wil zoekt een reden".
In mijn blogs voor To Be Kinderopvang zal ik gaan bloggen over mijn ervaringen en de verschillende kanten van het ondernemer zijn in de kinderopvang.
In deze afgelopen jaren heb ik volgens mij toch al wel heel veel verschillende kanten van ondernemer zijn in de kinderopvang mogen ervaren, het is dan ook echt niet 24/7 een droomwereld. Maar altijd zijn het de kinderen die mij doen beseffen en voelen waarom ik een eigen kinderdagverblijf heb!
Voor mij is dan ook het allerbelangrijkste de kinderen binnen mijn kinderdagverblijf, de kinderen moeten zichzelf veilig en vertrouwd kunnen voelen én daar ligt dan ook consequent mijn focus op.
Ondernemen doe ik vanuit mijn gevoel en passie, een praktijk mens ben ik dan ook op en top die vanuit een helikopter blik de onderneming aan mag sturen en vooral volop mag en kan genieten van de geweldige belevingswereld van de kleine kinderen
Veel lees plezier
Liefs Susanne

Gerelateerde berichten