Buitenspelen, heel normaal… of toch niet? Mijn motto: álles wat binnen kan, kan buiten ook! Wat dacht je bijvoorbeeld van Twister? We kennen het allemaal wel. Linkerhand op rood, rechterhand op groen en dan… niet omvallen. Maar waarom zou je met z’n allen binnen op een kluitje Twister gaan doen, als het ook in de buitenruimte kan?!

Buiten heb je veel meer ruimte, en als het spel hilariteit en enthousiasme (en het bijbehorende volume) oplevert, hebben andere kinderen die in de buurt iets anders aan het spelen zijn daar helemaal geen hinder van. Twister is natuurlijk kant en klaar te koop, maar het zeil wil buiten niet fatsoenlijk op de grond blijven liggen; het waait makkelijk op. En er kan maar een klein groepje tegelijk meedoen. Buiten maak je met stoepkrijt het speelveld zo groot als je zelf wilt.

Twister is dus precies wat ik vandaag buiten gedaan heb met de kinderen van de BSO waar ik werk op deze veel te warme februaridag. Gewoon hop, stoepkrijt, en pen en papier mee naar buiten en gaan!

Het maken van het speelveld was eigenlijk al een activiteit op zich. Ik begon met drie kinderen aan het tekenen van het Twister-speelveld. Maar al snel werden er meer nieuwsgierig en voor ik het wist had ik bijna de hele groep om mij heen verzameld en werd het Twisterveld steeds groter.

Intussen hielpen 4 oudere kinderen mij met het opschrijven van de opdrachten. Ieder kreeg een papiertje en schreef op: ‘linkervoet’, ‘rechtervoet’, ‘rechterhand’ en ‘linkerhand’, en 4 papiertjes met de kleuren van het speelveld.  Aangezien we al buiten zijn, gebruiken we gewoon een lege broodtrommel als bakje om de papiertjes in te doen.

Ruben van 8 jaar wil graag spelleider zijn. Mooi! Dan kan ik zelf meespelen (en gelijk even kijken hoe lenig ik zelf nog ben. Hier kan geen yoga-oefening tegenop! Ruben trekt zonder te kijken een papiertje uit beide bakjes en roept wat er op staat. “Rechterhand op groen iedereen!” En alle kinderen voeren de opdracht uit. Niemand valt om of raakt met de rest van het lichaam de grond. Ruben doet het papiertje weer terug en trekt een nieuwe opdracht en zo gaat het even door. Veel hilariteit, gestuntel, gesmokkel en gewiebel verder blijkt Sofie onze winnares. Zij blijft het langst overeind en wint dit potje.

Het bewijst maar weer dat buitenspelen niet duur, groots of ingewikkeld hoeft te zijn. Ook de kinderen van nu vinden het  ontzettend leuk om spelletjes buiten te doen. Zolang je zelf ook naar buiten wilt (en gaat!) en een beetje inspiratie opdoet, kán er buiten zo veel meer dan ‘een frisse neus halen’.

Hoe ik aan mijn inspiratie kom? Van www.buitenspelletjes.nl. Dit is een activiteitendatabase die ontwikkeld is door de buiten-BSO waar ik werk. Elke maand komen er nieuwe spellen bij, afkomstig van al mijn collega’s en dus door kinderen en collega getest in de praktijk. Ik kan jullie van harte aanraden om hier ook eens een kijkje te nemen! Ik werk al 7 jaar bij deze Buiten-BSO, en toch doe ook ik elke keer weer nieuwe buitenspeel-inspiratie op!

Geef een reactie op dit artikel

Doreen Rugers

Hoi! Ik ben Doreen Rugers, heb Bos- en Natuurbeheer gestudeerd en ben al weer 8 jaar werkzaam bij Buiten Speel Opvang Wijs! Een organisatie die kinderen na school opvangt in de natuur, speeltuinen of andere speelplekken in de omgeving. Ik als buitenmens in hart en nieren zit hier helemaal op mijn plaats geniet er elke dag weer van om lekker met de BSO naar buiten te gaan en alle seizoenen volledig te beleven. Lekker uitwaaien en je hoofd leeg maken. Mijn buitenspeel ervaringen deel ik graag met jullie, want dit gun ik iedereen!

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Bijzonder boek met vele verhalen

Bijzonder boek met vele verhalen

Als de sterren zingen Zoals jullie weten vind ik kinderboeken heerlijk.. En ook nu nog, ben ik een vervend lezer.  ...
Lees meer
Peuters en kleuters leren door dans, spel en beweging

Peuters en kleuters leren door dans, spel en beweging

Peuters en kleuters leren door dans, spel en beweging. Wist je dat het jonge brein veel beweging nodig heeft (5 tot ...
Lees meer
En dan schrik je van je eigen gedachte.....

En dan schrik je van je eigen gedachte…..

Het is mooi weer en de terrassen zitten behoorlijk vol. Ik was blijkbaar niet de enige die een strandwandeling had ...
Lees meer
Ouderwets buitenspelen vandaag: tikkertje

Ouderwets buitenspelen vandaag: tikkertje

Met de BSO-kinderen zijn we in een boomgaard aan het spelen. Tijdens het limonade drinken horen we een bijzonder geluid ...
Lees meer

Andere berichten

Fotografietips: zo maak je de mooiste foto’s van kinderen

Fotografietips: zo maak je de mooiste foto’s van kinderen

Fotografie van kinderen op de groep: heel erg leuk, maar nog niet zo gemakkelijk. Zeker foto's die geschikt zijn om ...
Lees meer
Vijf redenen om de speen vandaag nog de deur uit te doen

Vijf redenen om de speen vandaag nog de deur uit te doen

Veel kinderen gebruiken nog lang een speen. Een speen biedt geborgenheid en soms is het gewoon gewenning. Dan is de ...
Lees meer
Klein, klein kleutertje, wat doe je in mijn hof?

Klein, klein kleutertje, wat doe je in mijn hof?

‘Juf! Juf!’ Lachende kindjes verzamelen zich. Ik begin de gezichtjes te herkennen. Een ander kindje komt aangelopen: ‘Juf, plantje? Zo ...
Lees meer
Niet storen a.u.b.!

Niet storen a.u.b.!

Wat is het toch een fantastisch vak: pedagogisch coach zijn. Je helpt mensen groeien, om de allerkleinsten het allerbeste te ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]