Buiten spelen, heel normaal… of toch niet? Mijn motto: álles wat binnen kan, kan buiten ook! Wat dacht je bijvoorbeeld van Twister? We kennen het allemaal wel. Linkerhand op rood, rechterhand op groen en dan… niet omvallen. Maar waarom zou je met z’n allen binnen op een kluitje Twister gaan doen, als het ook in de buitenruimte kan?!

Buiten heb je veel meer ruimte, en als het spel hilariteit en enthousiasme (en het bijbehorende volume) oplevert, hebben de kinderen die in de buurt iets anders aan het spelen zijn daar helemaal geen hinder van. Twister is natuurlijk kant en klaar te koop, maar het zeil wil buiten niet fatsoenlijk op de grond blijven liggen; het waait makkelijk op. En er kan maar een klein groepje tegelijk meedoen. Maak daarom buiten met stoepkrijt zelf het speelveld; zo groot als je zelf wilt.

Advertentie

Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO We hebben 2 baby en 2 peutergroepen  waar veel tijd en aandacht voor de kinderen is. We werken gestructureerd en bieden  activiteiten aan volgens de Uk&Puk methode. Je werkt op MEER INFO ALLE VACATURES Almere Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij een pedagogisch medewerker BSO en krijg jij energie van het bedenken van inspirerende activiteiten voor kinderen van 4 - 12 jaar? Dan hebben wij wellicht een droombaan voor MEER INFO ALLE VACATURES Kesteren 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor de verzorging van de kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling op eigen niveau. Je creeert een gezellige sfeer waarin de kinderen zich MEER INFO ALLE VACATURES Edam Starten als freelancer in de kinderopvang Starten als freelancer in de kinderopvang Via het onlineplatform Tadaah kun je als freelance pedagogisch medewerker aan de slag bij tal van opdrachtgevers in de randstad.  Je kunt gaan werken bij BSO, kinderdagverblijven, voorscholen, naschoolse opvang MEER INFO ALLE VACATURES Randstad, Amsterdam Ervaren BSO medewerker Ervaren BSO medewerker Op onze leuke en gezellige BSO doe je alle werkzaamheden die horen bij een BSO. Daarnaast ben je met je ervaring al snel iemand die minder ervaren medewerkers goed kan MEER INFO ALLE VACATURES Almere Poort

Twister is dus precies wat ik buiten gedaan heb met de kinderen van de bso waar ik werk. Gewoon hop, stoepkrijt, en pen en papier mee naar buiten en gaan! Het maken van het speelveld was eigenlijk al een activiteit op zich. Ik begon met drie kinderen het Twister-speelveld te tekenen. Maar al snel werden er meer nieuwsgierig en voor ik het wist had ik bijna de hele groep om mij heen verzameld en werd het Twisterveld steeds groter.

Intussen hielpen 4 oudere kinderen mij met het opschrijven van de opdrachten. Ieder kreeg een papiertje en schreef daarop: ‘linkervoet’, ‘rechtervoet’, ‘rechterhand’ en ‘linkerhand’, en op 4 papiertjes de kleuren van het speelveld. We gebruiken gewoon een lege broodtrommel om de papiertjes in te doen.

Ruben van 8 jaar wil graag spelleider zijn. Mooi! Hij trekt zonder te kijken een papiertje uit beide bakjes en roept wat er op staat. “Rechterhand op groen iedereen!” En alle kinderen voeren de opdracht uit. Niemand valt om of raakt met de rest van het lichaam de grond. Ruben doet het papiertje weer terug en trekt een nieuwe opdracht en zo gaat het even door. Veel hilariteit, gestuntel, gesmokkel en gewiebel verder blijkt Sofie onze winnares. Zij blijft het langst overeind en wint dit potje.

Het bewijst maar weer dat buitenspelen niet duur, groots of ingewikkeld hoeft te zijn. Ook de kinderen van nu vinden het  ontzettend leuk om spelletjes buiten te doen. Zolang je zelf ook naar buiten wilt (en gaat!) en een beetje inspiratie opdoet, kán er buiten zo veel meer dan ‘een frisse neus halen’.

Hoe ik aan mijn inspiratie kom? Van www.buitenspelletjes.nl. Dit is een activiteitendatabase die ontwikkeld is door de buiten-bsowaar ik werk. Elke maand komen er nieuwe spellen bij, afkomstig van al mijn collega’s en dus door kinderen en collega getest in de praktijk. Ik kan jullie van harte aanraden om hier ook eens een kijkje te nemen! Ik werk al 7 jaar bij deze Buiten-bso, en toch doe ook ik elke keer weer nieuwe buitenspeel-inspiratie op!

BLOGGER

Hoi! Ik ben Doreen Rugers, heb Bos- en Natuurbeheer gestudeerd en ben al weer 8 jaar werkzaam bij Buiten Speel Opvang Wijs! Een organisatie die kinderen na school opvangt in de natuur, speeltuinen of andere speelplekken in de omgeving. Ik als buitenmens in hart en nieren zit hier helemaal op mijn plaats geniet er elke dag weer van om lekker met de BSO naar buiten te gaan en alle seizoenen volledig te beleven. Lekker uitwaaien en je hoofd leeg maken. Mijn buitenspeel ervaringen deel ik graag met jullie, want dit gun ik iedereen!

Gerelateerde berichten