Als natuurdeskundige werd ik in het voorjaar gevraagd om een workshop te geven over eetbare planten in de buurt.  Ik had bedacht dat we in de natuurspeeltuin zevenblad, paardenbloemblaadjes en -bloemen en nog meer eetbaars zouden plukken. Daarvan gingen we  pesto maken om lekker op te peuzelen op een toastje. Ik was ruim op tijd en liep  even in het tuintje van de bso rond. Daar raakte ik met kinderen in gesprek over wat je kon eten. Al snel stopten we van alles in ons mond. ‘Dat smaakt lekkerm meester!’ Zevenblad stond er genoeg en in een paar bloempotten ook nog wat bieslook en selderij. De pedagogisch medewerkers waren meteen enthousiast  “Normaal vinden ze niks lekker Bart, maar nu proeven ze alles! Omdat jij het zegt! Vreemde ogen dwingen…”

Waarom workshops geven

Veel kinderopvangbedrijven organiseren workshops voor hun kinderen. Bijvoorbeeld over natuur, theater, sport, muziek, kunst enzovoorts. Op deze manier wordt de opvang meer een ‘club’ waar je allerlei leuke dingen kunt doen. Je werkt als opvang aan de ontwikkeling van kinderen. En de opvang wordt populairder voor de oudere leeftijdsgroep en ook bij de ouders.

Het is natuurlijk slim om veelzijdig personeel in te huren. Iemand die naast vaardigheden met kinderen ook andere skills heeft op allerlei gebied. Maar soms mis je toch nog iemand in je personeelsbestand. Dan kun je een specialist inhuren.

Wanneer zou je iemand inhuren?

• Als je medewerkers er zelf te weinig verstand van hebben.
• Als je denkt dat een specialist de kinderen meer kan motiveren.
• Als je iets bijzonders wilt, maar je medewerkers zijn er niet zo vertrouwd mee.

Mijn ervaring als workshopleider

We komen vaak op locatie of we spreken ook wel af in de natuur. Bijvoorbeeld bij een bezoekerscentrum of natuurspeeltuin. De meeste kinderen vinden natuur leuk. Maar voor een echte workshop moet je ze wel motiveren om mee te doen. Er moet wat extra’s bij! Bij peuters en kleuters werkt een spannend avontuur zoals De schat van de zeerover of juist een ‘schattig’ avontuur als De toverdokter. Bij oudere kinderen bieden we een context: een verhaal dat de kinderen zelf meemaken. Behalve wild plukken en pesto maken, doen we vaak iets met het thema Oertijd. Daarvoor ontwikkelden we het programma Oervolk Stoervolk.

We beginnen met een handpop van een wolf. Deze wolf is in het Oerdorp komen wonen. Hij is de voorvader van alle honden. We bouwen een huttendorp waarin het oervolk woont. Natuurlijk moeten we onszelf beschermen. We hebben speren nodig en pijl en bogen. En niet te vergeten een amulet. Met het plantje hondsdraf  kun je zowel kruidenboter maken als een medicijn tegen brandnetels. De kinderen kunnen steeds kiezen uit een set van opdrachtkaarten. Kinderen voelen op zo’n manier echt alsof ze in de Oertijd zijn gaan wonen.

Hoe haal je het meeste uit een workshopleider?

Het geven van een geslaagde workshop voor de kinderopvang kenmerkt zich door een goede communicatie met de pedagogische medewerkers. Ik vind het altijd belangrijk om met een coördinator van de opvang het programma telefonisch of per mail  goed door te spreken. Een goede opbouw van de workshop is belangrijk. Ik neem dus de tijd voor een enthousiaste instructie, ik heb goed in mijn hoofd welke stappen ik wil zetten en zorg ook dat ik de workshop goed kan afsluiten. Want ouders komen kinderen ophalen; peuters moeten eten en andere zaken die plotseling dringend zijn. Dus ik zorg steeds dat ik de tijd in de gaten houd.

Wat kun je als locatieleider en pm’er doen om het meeste plezier te hebben van de ingehuurde workshopleider?

• Zorg voor een goede communicatie wat je van elkaar verwacht.
• Laat de workshopleider ca. 30 minuten van tevoren komen – als hij/zij dat wil natuurlijk.
• Als je ergens naartoe gaat, is dat minder van belang, maar zorg dan dat je even 5 minuten hebt om de laatste dingen door te spreken.
• Zorg dat de workshopleider een geschikte ruimte heeft om rustig met de groep te werken.
• Geef de workshopleider pedagogisch medewerkers mee voor ondersteuning. Hoeveel ondersteuning er in de praktijk nog nodig is, hangt natuurlijk af van wat je gaat doen.
• En voorzie de workshopleider uiteraard van voldoende koffie, thee en koekjes!

Natuur is een Feest

Ik ben oprichter van het bedrijf Natuur is een Feest. Ons kun je inhuren voor allerlei workshops en uitstapjes met natuuravonturen. We werken met begeleiders door het hele land. Je kunt ook uitgewerkte ideeën downloaden. Meer informatie vind je rechts in de winkel en op natuuriseenfeest/kinderopvang.

Gerelateerde berichten