Je houdt ervan of je houdt er niet van. Winterweer. Natuurlijk kan de ijzel mij gestolen worden maar voor sneeuw kan je mij wakker maken! Zo blij als een kind ben ik als het gesneeuwd heeft, ik vind het echt heerlijk! Lekker wandelen met de hond, sneeuwballen gooien, een sneeuwpop maken en sleeën met de kinderen, heerlijk vind ik het. Alles is mooi bedekt met een wit fluwelen deken! En daar schuilt ook meteen een gevaar…

Tintelende handen en voeten

Uitglijden door bedekte ijsplaten, stoten tegen een ingesneeuwde boomstronk, het zal niet de eerste zijn dat mij dat overkomt. Door bezig te zijn blijf ik meestal lekker warm. En zeker op die dagen dat de zon schijnt en er weinig wind staat. Uren kan ik mij vermaken buiten! En dan bij het thuiskomen tintelende handen en tenen bij het opwarmen. En zolang dit een prettig tintelend gevoel is, dan is er niet zoveel aan de hand. Het wordt een groter probleem als het tintelen zeer doet. Dat kan een teken zijn dat de huid of het betreffende lichaamsdeel toch kouder is geworden dan de bedoeling is. Het begint dan te lijken op bevriezingsverschijnselen.

Wat doe je bij bevriezingsverschijnselen?

Bevriezing klinkt anders dan verbranding, maar los van de kleur zit er niet veel verschil in. Het is in beide gevallen een temperatuursprobleem dat het lichaam zelf niet heeft kunnen tegengaan. In eerste instantie kan de huid rood en gezwollen worden. In een iets verder stadium wordt dit meer grijs van kleur. De behandeling is hetzelfde als bij een verbranding: met lauwwarm water. We noemen het nu alleen opwarmen in plaats van koelen. Zelf heb ik altijd de neiging om mijn handen actief op te warmen door ze flink tegen elkaar aan te wrijven. Maar pas daar mee op. Bij bevriezingsverschijnselen wordt de huid gevoelloos en voel je dus minder snel wanneer je de huid aan het beschadigen bent. Opwarmen dus met lauwwarm water.

Schakel zo nodig professionele hulp in

Net als bij verbranding kennen we bij bevriezing ook meerdere gradaties. Zijn er naast een grijzig gekleurde huid ook blaren zichtbaar, dan spreken we over tweedegraads bevriezing en wanneer de huid wit is, praten we over derdegraads bevriezing, ook wel ernstige bevriezing genoemd. De tweedegraads bevriezing vraagt ook om opwarming met lauwwarm water en bij kinderen moet altijd professionele hulp geraadpleegd worden. Bij een derdegraads bevriezing is het zaak om zo snel mogelijk professionele hulp in te schakelen. Om verdere bevriezing te voorkomen kun je de bevroren lichaamsdelen voorzichtig bedekken met bijvoorbeeld een isolatiedeken te gebruiken, maar ga een derdegraads bevriezing niet actief opwarmen, laat dit over aan de professionele hulp.

Kleed je goed aan en drink wat warms

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Draag een muts en handschoenen, kleed jezelf goed warm aan en zorg voor voldoende hulp bij verwarming van binnenuit, door het drinken van warme dranken. Nee nee… niet met een borrel erin… de alcohol zorgt er juist voor dat het lichaam sneller afkoelt, dat is nou net niet de bedoeling. Het voelt warm aan die alcohol in de warme drank, maar het maakt ook het verwarmingssysteem van jouw lichaam minder effectief.

Geniet met volle teugen, maar wees alert

Kinderen koelen over het algemeen sneller af dan volwassenen. Zie het maar als een thermostaat die nog niet goed is afgesteld. Wil jouw kind geen muts op of geen handschoenen aan en heb je geen zin in een strijd? Geen probleem. Ga dan gewoon korte periodes naar buiten en warm bijvoorbeeld ieder kwartier weer even op in huis. Lekker even wat snoepen of iets drinken? Doe dit binnen. De zon lijkt lekker, maar zoals ik al eerder begon: in deze winterperiodes is de kou een gemene valkuil. Geniet met volle teugen, ga lekker naar buiten spelen in de sneeuw, maar vergeet niet dat voorkomen beter is dan genezen. Maak er een mooie tijd van!

Sneeuwpret

 

Gerelateerde berichten