Wat zullen jullie het hebben gemist: de jassen en tassen bij de kapstok, de rommel in het lokaal en de vele blije kinderstemmen in en rond de bso… Vanaf maandag 19 april gaan de deuren weer (veilig) open en kunnen de kinderen naar hartenlust spelen met andere kinderen en de pedagogisch medewerkers. Fijn voor hen om in een andere omgeving te zijn en fijn voor jullie om meer ‘leven in de brouwerij’ te hebben!

Prikkelende omgeving

Kinderen hebben een omgeving nodig waarin ze geprikkeld worden. Een omgeving waarin ze worden uitgedaagd om dingen te doen die nieuw en uitdagend zijn en moeite kosten, aldus hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Al die prikkels zijn keihard nodig voor de ontwikkeling van het brein. Sterker nog: zonder al deze prikkels ontwikkelt een mens geen remming en wordt informatie minder goed gefilterd. Vanaf maandag wordt de wereld van de kinderen weer een beetje groter: nieuwe contacten, ander speelgoed, uitdagende activiteiten. Op de bso is volop ruimte om vrijuit te spelen en te ontdekken!

Wave

Ik weet nog goed dat ik ooit een concert bezocht in de Amsterdam Arena. Het zinderde op de tribunes: het was bijna zover, je kon de spanning voelen. Welk spektakel zou ons te wachten staan ? Ik wipte ongeduldig op mijn stoel heen en weer en grapte wat met mijn vrienden: ‘Zullen we een wave inzetten?’. Ietwat onzeker gingen de eerste handen omhoog. Niets. We lachten, deden het nog een paar keer. Mensen om ons heen keken eerst glimlachend toe, maar na wat kleine aansporingen gingen er naast ons wat handen in de lucht. En daarnaast ook, en dáárnaast ook! Binnen no time golfde een prachtige wave van duizenden handen door het stadion. Een wave die wíj waren begonnen! Het kostte wat moeite, we hadden het nog nooit gedaan, maar wat hadden we een plezier. En niet alleen wij, het hele publiek!

Wat zullen jullie genieten de komende weken met de kinderen. Hierbij het spel ‘wisselwave’ dat je kunt spelen met de kinderen (of je collega’s). Een mooi startsein voor een periode vol nieuwe en uitdagende momenten samen!

Wisselwave!

 • Alle spelers staan in een kring.
 • 1 voor 1 heffen de spelers hun armen in de lucht, zodat er een ‘wave’ ontstaat.
 • Als dit een paar keer is gedaan, roept de spelleider: ‘wisselwave!’
 • De wave gaat nu de andere kant op.
 • De spelleider kan ook wat anders roepen. Bijvoorbeeld:
  • Voetenwave: de spelers heffen eerst hun rechter-, dan hun linkervoet omhoog.
  • Handenwave: de spelers heffen eerst hun rechter-, dan hun linkerhand omhoog.
  • Billenwave: de spelers draaien zich om en schudden met hun billen.
 • Wissel de waves af en voer de snelheid op als het lekker gaat!
 • Bedenk samen nieuwe ‘waves’ die je toe kunt voegen!

 

Kijk hier het filmpje van de spelvorm.

Gerelateerde berichten