Kinderen willen vanuit zichzelf vaak graag bewegen. Door veel en gevarieerd te bewegen, ontwikkelen ze motorische vaardigheden en daar hebben ze hun hele leven lang profijt van. Jij kunt een belangrijke rol spelen door op bewegen in te zetten en zo de motorische ontwikkeling te stimuleren! Wil je weten hoe je dit makkelijk kunt doen bij jonge kinderen in de kinderopvang? Lees dan verder!

Ik werk bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Samen met wetenschappers, beleidsmakers en professionals uit de praktijk verzamelen en verspreiden we kennis over sport en bewegen. Op basis daarvan ontwikkel ik met een aantal collega’s handige producten die jij in de dagelijkse praktijk kunt gebruiken!

De basis voor motorische ontwikkeling

Zo ook voor baby’s, dreumesen en peuters. Bewegen speelt een grote rol bij het stimuleren van de motorische ontwikkeling. In de eerste jaren wordt al de basis gelegd voor de motorische ontwikkeling. Naast dat het heel goed is om te bewegen, kan het ook gewoon heel leuk zijn en hoeft het niet moeilijk te zijn! Veel kinderen van 0-4 jaar brengen vaak een groot deel van de dag door bij de kinderopvang, dus als je hier aan de slag gaat met bewegen is dat al een mooie start. Om het nog makkelijker te maken voor jou als professional hebben wij een aantal praktische instrumenten ontwikkeld. Zo zorgen we ervoor dat je eenvoudig en leuk beweegaanbod kunt creëren.

Aan de slag met de Mini-learning, Beweegspelletjes en Praatplaten

We hebben een Mini-learning ontwikkeld waarmee je in 30-40 minuten de basiskennis over motorische ontwikkeling opdoet en geïnspireerd wordt om met bewegen aan de slag te gaan. In de Mini-learning kom je erachter hoe je jonge kinderen beter leert bewegen. Je leert over de motorische ontwikkeling van 0-4 jarigen en hoe je deze kunt stimuleren. Je doorloopt daarbij ook een aantal oefeningen. Daarnaast maak je tijdens de Mini-learning kennis met twee praktische tools: de Beweegspelletjes en de Praatplaten. Deze krijg je na het volgen van de Mini-learning gratis opgestuurd zodat je ze zelf kunt gebruiken in de praktijk!

De Beweegspelletjes geven voorbeelden voor beweegactiviteiten, maar ook voorbeelden van hoe je dagelijkse bezigheden makkelijk bewegend doet. Bekijk voor een impressie deze korte animatie. Naast aan de motorische ontwikkeling dragen veel van deze spelletjes ook nog bij aan de sociaal-emotionele en de cognitieve ontwikkeling van de kinderen.

De Praatplaten helpen je om met collega’s of ouders van kinderen in gesprek te gaan over de motorische ontwikkeling van een specifiek kind. Een voorbeeld van de Praatplaten vind je hier. Van verschillende professionals uit de praktijk hebben we al positieve ervaringen gehoord. Ze vinden het leuk om te werken met de Praatplaten en Beweegspelletjes en het heeft hen geïnspireerd om veel op bewegen in te zetten!

Ben je enthousiast geworden en wil je ook de Mini-learning volgen? Via deze link kun je meteen aan de slag. Met de juiste kennis haal je meer uit bewegen voor jonge kinderen!

Gerelateerde berichten