Het is voorjaar! De temperaturen lopen langzaam op. Een nadeel hiervan is, een groter risico op tekenbeten… En teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Ik leg je in dit blog uit wat teken zijn, wanneer ze een risico vormen en hoe je dat risico kunt vermijden.

Wat zijn teken eigenlijk? Teken zijn beestjes die zich vastzetten in je huid. Een teek is erg klein, één tot drie millimeter groot. Als hij nog niet vastzit en zich nog niet heeft volgezogen, ziet hij eruit als een piepklein spinnetje. Heeft hij zich volledig volgezogen? Dan ziet hij eruit als een grijs of bruin erwtje en zit hij goed vast in je huid. De plek kan jeuken. Teken zijn er het hele jaar, al zijn ze niet het hele jaar door actief. Maar wist je dat ze al actief worden bij 7 °C?

Vermijd hoog gras en struiken

De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet is klein: 2 á 3 procent per tekenbeet. Maar zoals bij zoveel dingen is voorkomen beter dan genezen! Vermijd hoog gras en struiken. Blijf in de natuur op de paden. Draag kleding met lange mouwen en broekspijpen in de sokken. Laat kleine kinderen ook een hoed of pet dragen. Eventueel kun je de huid insmeren met DEET tegen insecten.

Check jezelf en de kinderen

Hebben jij en je collega met de kinderen in het bos of park gewandeld? Dan is het een goed idee om de kinderen en jezelf daarna even te controleren op teken. Teken kunnen zich overal op je lichaam vastzetten, maar ze houden het meest van warme, vochtige plekken. Ze kiezen vaak een plekje in je oksel, lies, knieholte, onder het randje van je onderbroek, achter je oren of rond de haargrens in je nek. Controleer die plekjes dus als eerste als je buiten bent geweest.

 

Teken

“Als ik had geweten wat ik nu weet, was ik niet zo ziek geworden.”

Heb je een teek ontdekt? Verwijder hem zo snel mogelijk.

Als hij zich nog niet heeft vastgebeten, dan kun je de teek ook verwijderen met plakband of kleefpleister.

Als hij zich wel heeft vastgebeten, pak dan de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met een pincet of tekentang. Knijp niet in het lichaam van de teek.

Bij gebruik van een pincet trek je de teek in een rustige, rechte beweging van de huid. Gebruik bij voorkeur een pincet met een fijne punt.

Gebruik je een tekentang of tekenkaart? Volg dan de gebruiksaanwijzing. Daarin staat of je de teek recht of draaiend van de huid moet trekken. Zorg dat er geen delen van de teek in de huid achterblijven; dat kan ontstekingen veroorzaken.

Noteer de plaats op het lichaam en de datum waarop de teek gebeten heeft.

Pas als de teek weg is, kun je de plek ontsmetten met ontsmettingsmiddel. Doe dit nooit als de teek nog in de huid zit.

LET OP: Gebruik geen alcohol, ontsmettingsmiddel of andere producten om de teek te ‘verdoven’ en probeer de teek zeker niet met een brandende sigaret of lucifer te verwijderen.

Wanneer neem je contact op met een huisarts?

Als het niet lukt om de teek te verwijderen, neem dan contact op met de huisarts. En neem ook contact op met de huisarts als je in de eerste maanden na de tekenbeet:

  • een rode vlek op de huid krijgt die steeds groter wordt
  • een grieperig gevoel krijgt met koorts en spierpijn
  • dubbel gaat zien of een scheef gezicht krijgt
  • pijn, krachtverlies of tintelingen in je ledematen krijgt
  • gewrichtsklachten krijgt

Maak veel plezier in de natuur en check daarna even bij elkaar of je teken kunt vinden, dan is er weinig aan de hand!

Gerelateerde berichten