Je tilt Jip uit zijn stoel. De vaatwasser moet worden uitgepakt en daarna wil je echt even Fien verschonen. Boaz en Mehmet hebben een mooi kasteel gebouwd op de grond en laten je dat uitgebreid zien. Bij al deze activiteiten let je er op hoe je de kinderen benadert. Dat je ze prikkelt tot ontwikkeling en niet overvraagt. Maar hoe zit dat met je eigen lichaam?

Lichamelijke overbelasting

Veel pedagogisch medewerkers overvragen hun lichaam wel degelijk tijdens hun werk. Als ik op kinderdagverblijven kom, hoor ik regelmatig over bekkenproblemen, slijmbeursontstekingen en rugklachten. Dat is ook niet zo gek, want werken in de kinderopvang is best zwaar. Door het tillen, maar ook door het reiken aan tafel, bukken en zitten op lage stoeltjes. En al heb je misschien het mooiste meubilair, dan nog is het opletten. In de waan van de dag raak je immers sneller overbelast dan je denkt! En als oud oefentherapeut Cesar weet ik hoe hardnekkig sommige klachten kunnen zijn…

5 belangrijke tips:

  • Stimuleer kinderen, hoe klein ze ook zijn, om naar je toe te lopen, kruipen of rollen als je ze uit de grondbox of bed pakt. Dan hoef je immers minder ver te reiken.
  • Trek makkelijke kleding en schoenen aan. Lijkt misschien gek, maar met een strakke skinny of korte rok beweeg je echt anders (vaak krampachtiger) dan in wat losser zittende kleding.
  • Trek een baby eens aan het boxkleed of het matrasje naar je toe voordat je hem oppakt.
  • Trekken is zwaarder dan duwen. Dus liever een kar met grote duwstang dan een bolderkar die je moet trekken.
  • Last van je bekken? Zet je benen eens in spreidstand als je opstaat uit je stoel. Zorg voor stabiliteit en vermindert daarmee vaak de pijn.

Gerelateerde berichten