Je tilt Jip uit zijn stoel. De vaatwasser moet worden uitgepakt en daarna wil je echt even Fien verschonen. Boaz en Mehmet hebben een mooi kasteel gebouwd op de grond en laten je dat uitgebreid zien. Bij al deze activiteiten let je er op hoe je de kinderen benadert. Dat je ze prikkelt tot ontwikkeling en niet overvraagt. Maar hoe zit dat met je eigen lichaam?

Lichamelijke overbelasting

Veel pedagogisch medewerkers overvragen hun lichaam wel degelijk tijdens hun werk. Als ik op kinderdagverblijven kom, hoor ik regelmatig over bekkenproblemen, slijmbeursontstekingen en rugklachten. Dat is ook niet zo gek, want werken in de kinderopvang is best zwaar. Door het tillen, maar ook door het reiken aan tafel, bukken en zitten op lage stoeltjes. En al heb je misschien het mooiste meubilair, dan nog is het opletten. In de waan van de dag raak je immers sneller overbelast dan je denkt! En als oud oefentherapeut Cesar weet ik hoe hardnekkig sommige klachten kunnen zijn…

Advertentie

Medewerker P&O (vervanging zwangerschapsverlof) Medewerker P&O (vervanging zwangerschapsverlof) Als medewerker P&O ben jij op de afdeling een vaste en stabiele factor. Voor onze medewerkers en leidinggevenden ben je een vraagbaak. Je werkt in een klein en hecht team MEER INFO ALLE VACATURES Lelystad Sensitieve pedagogisch medewerker die graag buiten is KDV en/of BSO Sensitieve pedagogisch medewerker die graag buiten is KDV en/of BSO Wij zoeken voor ons kindercentrum medewerkers met natuurlijk allereerst een passie voor kinderen maar ook mensen die graag veel buiten zijn en de kinderen betrekken in natuurlijke activiteiten!

Op de BSO
MEER INFO ALLE VACATURES Almere

5 belangrijke tips:

  • Stimuleer kinderen, hoe klein ze ook zijn, om naar je toe te lopen, kruipen of rollen als je ze uit de grondbox of bed pakt. Dan hoef je immers minder ver te reiken.
  • Trek makkelijke kleding en schoenen aan. Lijkt misschien gek, maar met een strakke skinny of korte rok beweeg je echt anders (vaak krampachtiger) dan in wat losser zittende kleding.
  • Trek een baby eens aan het boxkleed of het matrasje naar je toe voordat je hem oppakt.
  • Trekken is zwaarder dan duwen. Dus liever een kar met grote duwstang dan een bolderkar die je moet trekken.
  • Last van je bekken? Zet je benen eens in spreidstand als je opstaat uit je stoel. Zorg voor stabiliteit en vermindert daarmee vaak de pijn.

BLOGGER

| Website | + berichten

Hallo, ik ben Marieke. Ik ben eigenaar van Bureau Didactiek waar ik scholing geef over de motorische ontwikkeling aan kinderdagverblijven. Ook geef ik trainingen over gezond werken voor de pedagogisch medewerkers. Belangrijk, want zij zijn het kapitaal! Ik ben opgeleid als kinderoefentherapeut Cesar en heb 8 jaar met veel plezier in een grote fysiotherapiepraktijk gewerkt. Daar heb ik veel kinderen behandeld met een sensomotorische achterstand. Vaak zat daar ook nog een gedragsstoornis als ADHD of autisme bij. Werk dat veel voldoening gaf!
Maar na een tijdje begon het te kriebelen en wilde ik mijn kennis doorgeven; ik ben cursussen gaan geven aan paramedici zoals fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten. Op deze manier kwam ik in contact met pedagoog Ingrid Nagtzaam en samen hebben we SLIM bewegen ontwikkeld. We zijn cursus gaan geven binnen de kinderopvang, wat een leuke wereld!
Als ik op kinderdagverblijven kom zie ik met hoeveel liefde en energie pedagogisch medewerkers werken. Maar ik zie ook dat het stimuleren van de (motorische) ontwikkeling als een pittige klus ervaren wordt. Moet een kind nu wel of niet kruipen? Hoe jong mag je een kind al laten tekenen met potlood? En wat te doen als een kind ’s ochtends al overprikkeld binnen komt?
Ik geloof dat wanneer er meer kennis is over de motorische ontwikkeling, je echt vanuit de kinderen kunt werken. Dan blijkt namelijk dat je geen losse ‘lesjes’ nodig hebt, maar dat je de (motorische) ontwikkeling de hele dag door kunt stimuleren! Met dit blog hoop ik mensen uit de kinderopvang te kunnen informeren en inspireren. En wie weet zie ik je terug in één van mijn cursussen!
Ik werk vaak en graag samen met:
Het Kan! www.hetkanvoorhetkind.nl
Kinderopvangacademie www.kinderopvangacademie.nl

contact opnemen

Gerelateerde berichten