Je ziet steeds vaker dat kinderdagverblijven een babyslaaphuisje buiten hebben staan. Het concept is overgevlogen vanuit Scandinavië. In deze noordelijke landen geven consultatiebureaus ouders het advies om hun baby vanaf twee weken een middagdutje in de frisse lucht te laten doen. Het is gezond en ze slapen langer.

Wint aan populariteit

In Finland en Noorwegen is het vrij normaal om je kind buiten in de kinderwagen te laten slapen. Sommige ouders zetten zelfs de kinderwagen voor de deur van een restaurant als ze gaan lunchen. Ook in de winter, wanneer het vriest, doen veel kinderen hun middagslaapje buiten. Ze worden dan dik ingepakt met een muts en wantjes. Thermometer en babyfoon worden in de wagen gelegd. Pas bij -10˚C wordt het afgeraden om je kind in de buitenlucht te laten slapen.

In Nederland zijn er ook steeds meer ouders en kinderdagverblijven die kinderen in een buitenbed laten slapen. Daarnaast zijn er vandaag de dag diverse Nederlandse aanbieders van babyslaaphuizen te vinden. Het is een gezonde trend die zich in ons kleine landje voortzet. Alleen je kind buiten op de stoep van een eetgelegenheid parkeren, lijkt ons nog iets te ver gaan. ?

Gezond en rustgevend

Als een kind buiten slaapt, maakt het door het zonlicht meer vitamine D aan. Kinderen tot vier jaar hebben extra vitamine D nodig voor hun weerstand, sterke botten en een goed gebit. Ook blijkt uit diverse onderzoeken dat kinderen minder last van verkoudheid hebben als ze buiten slapen. De kwaliteit van de lucht is namelijk beter dan binnen. Daarnaast slapen veel kinderen langer en dieper.

In het kinderdagverblijf is een babyslaaphuisje een uitkomst voor ‘moeilijke’ slapers. Binnen liggen ze vaak met meerdere kindjes op een kamer. Hierdoor kunnen ze onrustig worden. Als ze buiten slapen, worden ze omringd door de rustgevende geluiden van de natuur, zoals het fluiten van vogels. “Mijn dochter wilde binnen niet slapen. Ze kreeg hier te veel prikkels. De opvang stelde voor om haar in een buitenbed te leggen. Ik vond het wel een beetje raar, maar ik wilde het toch proberen. Het had resultaat! Ze sliep soms wel drie uur achter elkaar”, aldus Esther, moeder van baby Josje.

Veiligheid voorop

Sommige mensen vinden een babyslaaphuisje een beetje op een luxe konijnenhok lijken. Het belangrijkste is echter dat ze veilig zijn en dat de kinderen frisse lucht binnenkrijgen. Buitenbedden moeten voldoen aan bepaalde wettelijke eisen. En voor de frisse lucht hebben de bedden een horrengaas, dat de zon binnenlaat en de insecten tegenhoudt.

De meeste babyslaaphuisjes staan op ooghoogte, zodat de medewerkers de kinderen makkelijk in en uit bed kunnen tillen. Rond twee jaar zijn kinderen de buitenbedden vaak ontgroeid.

Meer maatregelen

Naast de algemene voorschriften hanteren de meeste kinderopvangorganisaties ook diverse eigen regels om de veiligheid van de kinderen in een buitenbed te waarborgen. Bijvoorbeeld dat de pedagogisch medewerkers vanuit de groep zicht hebben op de bedden. En dat ze bij mist en onweer niet gebruikt worden. Ook wordt ouders om toestemming gevraagd voordat een kind in een babyslaaphuisje te slapen wordt gelegd.

Gerelateerde berichten