“Wat doe jij dan de hele dag? Een beetje met kinderen spelen en wat flesjes geven, meer is het toch niet?” “Ondernemen in de kinderopvang? Dat is toch gewoon je zakken vullen?”

Het is een greep uit de vooroordelen die ik de afgelopen jaren als kinderopvangondernemer heb mogen horen. In het begin kon ik er boos om worden – hoe kunnen mensen op deze manier oordelen? Inmiddels ben ik het gaan zien als uitdaging. Pedagogisch medewerker zijn is zoveel meer dan spelen met kinderen, maar gelukkig wordt er wel heel veel met de kinderen gespeeld. Want als daar geen tijd meer voor zou zijn dan is het echt foute boel. Het is haalbaar om je tijd dusdanig te verdelen dat je zonder de kinderen tekort te doen tijd kunt besteden aan extra taken. Het is een kwestie van organiseren en plannen. Maar zeker ook kunnen inspelen op de situaties en flexibel zijn. Wanneer dit een pm’er niet lukt, kijk ik mee waarna er een korte evaluatie volgt en we een stappenplan maken, zodat het in de praktijk wel haalbaar en werkbaar is.

Advertentie

Pedagogisch Medewerkster Peutergroep 2-3 jaar Pedagogisch Medewerkster Peutergroep 2-3 jaar Als pedagogisch medewerker dien je de kinderen in een leeftijdscategorie van 2 t/m 3 jaar te begeleiden. Van belang is dat je van kinderen houdt en je kunt inleven in MEER INFO ALLE VACATURES Amsterdam

Ik ben de praktijk

“Suusje wat doe jij daar in dat hok?”. Dat hok is mijn kantoor. Deze heerlijke kinderlijke kijk doet mij glimlachen. Maar niet alleen de kinderen stellen deze vraag aan mij, want wat doe ik nou eigenlijk? Ik ben de praktijk, daar ligt mijn kracht. Toen ik met mijn kinderdagverblijf begon, werkte ik zelf alle dagen op de groep. Nog steeds zijn er momenten en dagen dat ik op de groepen bijspring.  Dat blijf ik belangrijk vinden, het contact met de praktijk.

Toch heb ik keuzes moeten maken om een goede onderneming te kunnen draaien. Mijn keuze was daardoor om te stoppen met op de groepen werken . Door deze keuze te maken, kon ik juist veel duidelijker zien hoe de praktijk draaide.  Ik loop overal tussendoor en ik sta stil, ik zit of ik vlieg voorbij. Altijd observeer ik de uitvoering en de sfeer.

De uitvoering van het beleid, de communicatie in het team en ten opzichte van de ouders. Beoordelen van het functioneren in de praktijk en bijsturen waar nodig. De medewerkers laten groeien in hun functioneren. Kinderen observeren, pedagogische adviezen geven, opvoedondersteuning bieden aan ouders.  De planning verzorgen, het aanspreekpunt zijn voor nieuwe klanten, uitleg geven en rondleidingen verzorgen. De start van de opvang verzorg ik altijd volledig zelf. Ook social media en de website bijhouden. Het beleid continu toetsen en waar nodig bijstellen. Oudercontacten onderhouden en ook met de oudercommissie de lijnen kort houden, op de hoogte blijven van de wet- en regelgeving en die creatief in de praktijk blijven doorvoeren en vertalen, steeds weer mogelijkheden zien of creëren. Gesprekken met GGD-inspecteurs, de gemeente, specialisten, accountant, de boekhouding verzorgen, inkoop doen en ook het onderhoud van de locatie. Soms zit ik lange dagen in mijn ‘hok’. Soms heb ik het gevoel dat ik tekort schiet en andere dagen ben ik heerlijk chaotisch bezig en loopt alles als een trein. Het is maar net wat je ‘wilt’ zien.

BLOGGER

+ berichten

Ik ben Susanne. Sinds 1998 ben ik de trotse eigenaresse van mijn kleinschalig kinderdagverblijf. Kinderdagverblijf Suusje is mijn droom die ik al 18 jaar mag beleven. Ik werk met drie kleine horizontale opvang groepen. Een beetje tussen de gastouderopvang en kinderopvang is.
Dat doe ik samen met een klein team van zes geweldige pedagogische medewerksters.
Ook mag ik trotse mama zijn van een dochter van 17 jaar en twee zoons van 13 jaar.
Als persoon ben ik impulsief, ondernemend, creatief in het creëren van mogelijkheden, enthousiast,onafhankelijk en ik houdt van humor. Daarbij ben ik soms behoorlijk eigenwijs en als ik een doel voor ogen heb dan ga ik er volledig voor.
Bij mij is het motto dan ook altijd "Wie wil zoekt mogelijkheden, wie niet wil zoekt een reden".
In mijn blogs voor To Be Kinderopvang zal ik gaan bloggen over mijn ervaringen en de verschillende kanten van het ondernemer zijn in de kinderopvang.
In deze afgelopen jaren heb ik volgens mij toch al wel heel veel verschillende kanten van ondernemer zijn in de kinderopvang mogen ervaren, het is dan ook echt niet 24/7 een droomwereld. Maar altijd zijn het de kinderen die mij doen beseffen en voelen waarom ik een eigen kinderdagverblijf heb!
Voor mij is dan ook het allerbelangrijkste de kinderen binnen mijn kinderdagverblijf, de kinderen moeten zichzelf veilig en vertrouwd kunnen voelen én daar ligt dan ook consequent mijn focus op.
Ondernemen doe ik vanuit mijn gevoel en passie, een praktijk mens ben ik dan ook op en top die vanuit een helikopter blik de onderneming aan mag sturen en vooral volop mag en kan genieten van de geweldige belevingswereld van de kleine kinderen
Veel lees plezier
Liefs Susanne

Gerelateerde berichten