“Wat doe jij dan de hele dag? Een beetje met kinderen spelen en wat flesjes geven, meer is het toch niet? Ondernemen in de kinderopvang? Dat is toch gewoon je zakken vullen?”

Het is een greep uit de vooroordelen die ik de afgelopen jaren als kinderopvang ondernemer heb mogen horen. In het begin kon ik er boos om worden, hoe kunnen mensen op deze manier oordelen? Inmiddels ben ik het gaan zien als uitdaging. Pedagogisch medewerkster zijn is zoveel meer dan spelen met kinderen, maar gelukkig wordt er wel heel veel met de kinderen gespeeld. Want als daar geen tijd meer voor zou zijn dan is het echt foute boel. Ik wil dan ook dat mijn team bewust hun tijd verdeelt voor de kinderen en voor de extra taken, daar hebben wij afspraken over gemaakt. Het is haalbaar om je tijd dusdanig te verdelen dat je zonder de kinderen tekort te doen tijd kunt besteden aan extra taken. Het is een kwestie van organiseren en plannen. Maar zeker ook kunnen inspelen op de situaties en flexibel zijn. Wanneer dit een pm-er niet lukt, kijk ik mee waarna er een korte evaluatie volgt en een stappenplan wordt gemaakt zodat het in de praktijk haalbaar en werkbaar is.

Ik ben de praktijk

“Suusje wat doe jij daar in dat hok?”. Dat hok is mijn kantoor. Deze heerlijke kinderlijke kijk is wat mij doet glimlachen. Maar niet alleen de kinderen stellen deze vraag aan mij, want wat doe ik nou eigenlijk? Ik ben de praktijk, daar ligt mijn kracht. Toen ik met mijn kinderdagverblijf begon werkte ik zelf alle dagen op de groep. Nog steeds zijn er momenten en dagen dat ik op de groepen bijspring.  Dat blijf ik belangrijk vinden, het contact met de praktijk.
Toch heb ik keuzes moeten maken om een goede onderneming te kunnen draaien. Mijn keuze was daardoor om te stoppen met het werkzaam zijn op de groepen. Door deze keuze te maken kon ik juist veel duidelijker zien hoe de praktijk draaide.  Ik loop overal tussendoor en ik sta stil, ik zit of ik vlieg voorbij. Altijd observeer ik de uitvoering en de sfeer binnen het geheel.
De uitvoering van het beleid, de communicatie in het team en ten opzichte van de ouders. Beoordelen van het functioneren in de praktijk en bijsturen waar nodig. Het team laten groeien in hun functioneren. Kinderen observeren, pedagogische adviezen geven, opvoedondersteuning aanbieden aan ouders.  De planning verzorgen, het aanspreekpunt zijn voor nieuwe klanten, uitleg geven en rondleidingen verzorgen. De start van de opvang verzorg ik altijd volledig zelf. Ook social-media en de website bijhouden. Het beleid continu toetsen en waar nodig bijstellen. Oudercontacten onderhouden en ook met de oudercommissie de lijnen kort houden, op de hoogte blijven van de wet en regelgeving en die creatief in de praktijk blijven doorvoeren en vertalen, steeds weer mogelijkheden zien of creëren. Gesprekken met GGD Inspecteurs, de Gemeente, specialisten, accountant, de boekhouding verzorgen, inkoop doen en ook het onderhoud van de locatie. Soms zit ik lange dagen in mijn “hok”. Ook ik kan het gevoel hebben dat ik tekort schiet en andere dagen ben ik heerlijk chaotisch bezig en loopt alles als een trein. Het is maar net wat je ‘wilt’ zien.

Praat mee

Heb jij last van vooroordelen in de kinderopvang. Praat mee in de Koffiebar.

 

Geef een reactie op dit artikel

Susanne Akkermans

Susanne Akkermans

Ik ben Susanne. Sinds 1998 ben ik de trotse eigenaresse van mijn kleinschalig kinderdagverblijf. Kinderdagverblijf Suusje is mijn droom die ik al 18 jaar mag beleven. Ik werk met drie kleine horizontale opvang groepen. Een beetje tussen de gastouderopvang en kinderopvang is.
Dat doe ik samen met een klein team van zes geweldige pedagogische medewerksters.
Ook mag ik trotse mama zijn van een dochter van 17 jaar en twee zoons van 13 jaar.
Als persoon ben ik impulsief, ondernemend, creatief in het creëren van mogelijkheden, enthousiast,onafhankelijk en ik houdt van humor. Daarbij ben ik soms behoorlijk eigenwijs en als ik een doel voor ogen heb dan ga ik er volledig voor.
Bij mij is het motto dan ook altijd "Wie wil zoekt mogelijkheden, wie niet wil zoekt een reden".
In mijn blogs voor To Be Kinderopvang zal ik gaan bloggen over mijn ervaringen en de verschillende kanten van het ondernemer zijn in de kinderopvang.
In deze afgelopen jaren heb ik volgens mij toch al wel heel veel verschillende kanten van ondernemer zijn in de kinderopvang mogen ervaren, het is dan ook echt niet 24/7 een droomwereld. Maar altijd zijn het de kinderen die mij doen beseffen en voelen waarom ik een eigen kinderdagverblijf heb!
Voor mij is dan ook het allerbelangrijkste de kinderen binnen mijn kinderdagverblijf, de kinderen moeten zichzelf veilig en vertrouwd kunnen voelen én daar ligt dan ook consequent mijn focus op.
Ondernemen doe ik vanuit mijn gevoel en passie, een praktijk mens ben ik dan ook op en top die vanuit een helikopter blik de onderneming aan mag sturen en vooral volop mag en kan genieten van de geweldige belevingswereld van de kleine kinderen
Veel lees plezier
Liefs Susanne

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Geen hulpvraag. Hoe ga je dan een coachplan maken?

Geen hulpvraag. Hoe ga je dan een coachplan maken?

In je coaching en je coachplan zou je het liefste willen dat je uitgaat van de vraag van de pm’er ...
Lees meer
De vernietigende kracht van feedback

De vernietigende kracht van feedback

Janneke werkt al jaren in de kinderopvang. Ze is erg populair bij de kinderen en de collega’s. Haar manager Anja ...
Lees meer
Buslijn 158 in het jaar 1989

Buslijn 158 in het jaar 1989

De volleybal in mijn hand, alle blikken op mij gericht. Dit wordt alweer mijn derde, dus laatste, service. Vol concentratie ...
Lees meer
Vingerwijzen binnen de kinderopvang

Vingerwijzen binnen de kinderopvang

Ingrid was een ervaren kracht bij de kinderopvang. Ze was iemand die een leuke sfeer bracht en kinderen op een ...
Lees meer

Andere berichten

Babymassage: hoe past het in mijn dagritme?

Babymassage: hoe past het in mijn dagritme?

‘Ik vond het leren van de babymassage technieken erg leuk, maar ik weet niet of ik hier wel tijd voor ...
Lees meer
Goed nieuws! TINK: Training Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang

Goed nieuws! TINK: Training Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang

Vind jij het ook zo lastig om de taalvaardigheden van jonge kinderen te stimuleren? Want waar begin je? Nou, dan ...
Lees meer
De locatie van Congrestival Vanuit eigen kracht

De locatie van Congrestival Vanuit eigen kracht

Locatie Metaal Kathedraal sluit helemaal aan bij wat we voor ogen zien met dit congrestival. De Kathedraal is een industriële ...
Lees meer
Wat we het allerliefste doen; delen, inspireren en van elkaar leren!

Wat we het allerliefste doen; delen, inspireren en van elkaar leren!

Met TO BE Kinderopvang willen wij de kinderopvang een platform bieden waar ruimte is om te creëren, elkaar te inspireren ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]