De communicatie van jonge kinderen met de wereld om zich heen speelt zich veelal af op een fysiek niveau. Ze leren over hun omgeving door middel van beweging, mimiek, aanraking, klank, houding, geluid en tast. Door iets aan te raken, te wrijven, te voelen of te draaien bijvoorbeeld, ervaren ze hoe de wereld werkt en reageert op wat ze doen. Deze verschillende vormen van communicatie noemt de pedagoog Reggio Emilia de talen van een kind. Volgens Reggio Emilia spreken kinderen 100 talen waarmee hij doelt op alle verschillende vormen van verbale en non verbale communicatie die een jong kind uitwisselt met zijn of haar omgeving. Al deze vormen hebben hun eigen zeggingskracht en uitdrukkingsmogelijkheden. Door jonge kinderen te begeleiden om deze talen te oefenen, ontwikkelen ze belangrijke vaardigheden zoals associatief denken, sensitiviteit, empathie en flexibiliteit.

Maar, hoe kun je jonge kinderen begeleiden om verschillende vormen van communicatie te ontwikkelen die ze helpen om associatief te denken, onderzoekend te zijn en onderwerpen vanuit verschillende perspectieven te benaderen? Door in andere talen met de kinderen te communiceren; met licht, klank, vorm en ons lichaam bijvoorbeeld, kunnen kinderen ervaringen opdoen met andere meer fysieke en non-verbale vormen van communicatie.

Lichtspel

In de groepsruimte is een zacht licht geprojecteerd op de muur. Tjitske laat met een beamer lichtbeelden verschijnen in de ruimte en speelt met de beweging van licht. Het schijnsel creëert een gloed roze licht in de ruimte. Als Tjitske beweegt verandert het schijnsel van vorm. De kinderen reageren op deze wonderlijke verandering en benoemen wat ze zien: een vuurtje, vlammen, een vulkaanberg! De kinderen reageren met hun lichaam op wat ze zien en bewegen als vuurvlammetjes door de groepsruimte. Dan verandert het licht en ontstaan er nieuwe beelden en vormen. Als ze zelf met het licht mogen schijnen, ervaren de kinderen dat hun actie een nieuwe vorm tot gevolg heeft.

Dit is een voorbeeld van een interactie met licht uit het programma Lichtspel, een serie interactieve Kleintjekunst voorstellingen voor jonge kinderen (0-6 jaar). Met het schijnsel van licht kun je beelden laten verschijnen, gevoelens oproepen, iets uitdrukken. Het licht en de vormen die het creëert, kunnen gezien worden als woorden waarmee je iets kunt overbrengen. En door te spelen met licht, maak je je allerlei eigenschappen van de vormtaal van licht eigen.

Interactie tussen kinderen en kunstenaar

In ieder programma van Kleintjekunst worden kinderen door een kunstenaar begeleid om hun eigen vorm- en beeldtaal te ontdekken en te oefenen. In een serie voorstellingen komen zoveel mogelijk talen langs. Kinderen en kunstenaars gaan interacties met elkaar aan en communiceren in verschillende talen. Dansers bijvoorbeeld brengen kinderen in aanraking met lichaamstalen die zonder woorden een gevoel over kunnen brengen en ontwerpers vertellen verhalen in materiaal en vorm, zoals licht.

Door samen met een kunstenaar een interactie aan te gaan in verschillende talen doen jonge kinderen zintuiglijke ervaringen op en oefenen ze in hun veilige omgeving de belangrijke vaardigheden die ze later hard nodig hebben. Een goede voorbereiding op het onderwijs dus en hun latere toekomst.

Geef een reactie op dit artikel

Cathalijne Smulders en Jooske Hommes

Wij, Jooske en Cathalijne, hebben samen Kleintjekunst opgericht in 2013. We willen kinderen zoveel mogelijk voorbeelden geven van zelf-expressie. Door middel van dans, muziek, mime, drama, beeldende kunst, video of licht, willen we kinderen prikkelen in hun fantasie en ontwikkeling. Daarom werken we met een groep talentvolle kunstenaars die in de groep of klas komen en de kinderen op een speelse en interactieve manier kunst laten beleven. Voor babies, dreumessen, peuters en kleuters zijn er verschillende voorstellingen, afgestemd op hun ontwikkelingsniveau.

Ook geven we workshops en trainingen aan pedagogisch medewerkers, leerkrachten en ouders, over hoe je het creatieve onderzoek van kinderen verder kunt brengen. Hoe stimuleer je associatief denken en hoe stimuleer je verbeeldingskracht door het gebruik van lichaamstaal, geluid, tactiele materialen en beweging? Sinds 2013 hebben we al meer dan 2500 voorstellingen gegeven in en rond Amsterdam.

Wil jij dat we meedenken over het stimuleren van creativiteit bij jou op het kinderdagverblijf of kleuterklas of wil je dat we langskomen met een project of serie voorstellingen? Neem dan contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Groene uitdagingen zoeken met de inspectie kinderopvang

Groene uitdagingen zoeken met de inspectie kinderopvang

Met schrik vernemen we bij de Inspectie Kinderopvang (GGD Amsterdam) dat sommige eigenaren en pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven de inspectie ...
Lees meer
Beurstip: NOT

Beurstip: NOT

Volgende week vindt van 22 t/m 26 januari de grootste onderwijsbeurs van Nederland weer plaats in de jaarbeurs Utrecht.  De Nationale ...
Lees meer
Bomen klimmen

Bomen klimmen

In het park zie ik een jongen in een lage boom klimmen. Ik schat hem een jaar of 7. De ...
Lees meer
Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Dit is de laatste keer dat ik erover zeur, goed? Over het belang van peuteropvang voor het leren van taal ...
Lees meer

Andere berichten

HET AKTIE ATELIER SOCIAL MEDIA

Kun jij ouders boeien met SM?

'Waaaaat? SM? Die Daisy is gek geworden!’ Maar ik heb wel je aandacht, niet? Laat SM nou de afkorting zijn van ...
Lees meer
aandacht voor lastig gedrag

Aandacht voor lastig gedrag!

Lastig gedrag, zoals huilen, zeuren, met eten knoeien of niet luisteren, heeft aandacht nodig. We hebben de neiging om de ...
Lees meer
Over To be Kinderopvang

Over To be Kinderopvang

TO BE Kinderopvang is een nieuw online platform gericht op medewerkers en eigenaren in de kinderopvangbranche. Het platform biedt inspiratie, informatie ...
Lees meer
Sinaasappelkwarktaart meets roggebrood

Sinaasappelkwarktaart meets roggebrood

Bij mij op de BSO zijn de kids echt dol op fruit. Er is een groepje jongens die zweren dat ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]