De communicatie van jonge kinderen met de wereld om zich heen is vooral heel fysiek. Ze leren over hun omgeving door beweging, mimiek, aanraking, klank, houding, geluid en tast. Door iets aan te raken, te wrijven, te voelen of te draaien bijvoorbeeld, ervaren ze hoe de wereld werkt en reageert op wat ze doen. Deze verschillende vormen van communicatie wordt in de pedagogische stroming Reggio Emilia ‘de talen van een kind’ genoemd.

Volgens Reggio Emilia uiten kinderen zich in 100 talen, waarmee gedoeld wordt op alle verschillende vormen van verbale en nonverbale communicatie die een jong kind uitwisselt met zijn of haar omgeving. Al deze vormen hebben hun eigen zeggingskracht en uitdrukkingsmogelijkheden. Door jonge kinderen te begeleiden om deze talen te oefenen, ontwikkelen ze belangrijke vaardigheden zoals associatief denken, sensitiviteit, empathie en flexibiliteit.

Advertentie

Sensitieve pedagogisch medewerker die graag buiten is KDV en/of BSO Sensitieve pedagogisch medewerker die graag buiten is KDV en/of BSO Wij zoeken voor ons kindercentrum medewerkers met natuurlijk allereerst een passie voor kinderen maar ook mensen die graag veel buiten zijn en de kinderen betrekken in natuurlijke activiteiten!

Op de BSO
MEER INFO ALLE VACATURES Almere
Medewerker P&O (vervanging zwangerschapsverlof) Medewerker P&O (vervanging zwangerschapsverlof) Als medewerker P&O ben jij op de afdeling een vaste en stabiele factor. Voor onze medewerkers en leidinggevenden ben je een vraagbaak. Je werkt in een klein en hecht team MEER INFO ALLE VACATURES Lelystad

Lichtspel

In de groepsruimte is een zacht licht geprojecteerd op de muur. Tjitske laat met een beamer lichtbeelden verschijnen in de ruimte en speelt met de beweging van licht. Het schijnsel creëert een gloed roze licht in de ruimte. Als Tjitske beweegt, verandert het schijnsel van vorm. De kinderen reageren op deze wonderlijke verandering en benoemen wat ze zien: een vuurtje, vlammen, een vulkaanberg! De kinderen reageren met hun lichaam op wat ze zien en bewegen als vuurvlammetjes door de groepsruimte. Dan verandert het licht en ontstaan er nieuwe beelden en vormen. Als ze zelf met het licht mogen schijnen, ervaren de kinderen dat hun actie een nieuwe vorm tot gevolg heeft.

Dit is een voorbeeld van een interactie met licht uit het programma Lichtspel, een serie interactieve Kleintjekunst voorstellingen voor jonge kinderen (0-6 jaar). Met het schijnsel van licht kun je beelden laten verschijnen, gevoelens oproepen, iets uitdrukken. Het licht en de vormen die het creëert, kun je zien als woorden waarmee je iets kunt overbrengen. En door te spelen met licht, maak je je allerlei eigenschappen van de vormtaal van licht eigen.

Interactie tussen kinderen en kunstenaar

In ieder programma van Kleintjekunst stimuleert een kunstenaar de kinderen om hun eigen vorm- en beeldtaal te ontdekken en te oefenen. In een serie voorstellingen komen zoveel mogelijk talen langs. Kinderen en kunstenaar gaan interacties met elkaar aan en communiceren in verschillende talen. Dansers bijvoorbeeld brengen kinderen in aanraking met lichaamstalen die zonder woorden een gevoel over kunnen brengen, en ontwerpers vertellen verhalen in materiaal en vorm, zoals licht.

Door met een kunstenaar een interactie aan te gaan in verschillende talen doen jonge kinderen zintuiglijke ervaringen op en oefenen ze in hun veilige omgeving de belangrijke vaardigheden die ze later hard nodig hebben. Een goede voorbereiding op het onderwijs dus en hun latere toekomst.

BLOGGER

Website | + berichten

Wij, Jooske en Cathalijne, hebben samen Kleintjekunst opgericht in 2013. We willen kinderen zoveel mogelijk voorbeelden geven van zelf-expressie. Door middel van dans, muziek, mime, drama, beeldende kunst, video of licht, willen we kinderen prikkelen in hun fantasie en ontwikkeling. Daarom werken we met een groep talentvolle kunstenaars die in de groep of klas komen en de kinderen op een speelse en interactieve manier kunst laten beleven. Voor babies, dreumessen, peuters en kleuters zijn er verschillende voorstellingen, afgestemd op hun ontwikkelingsniveau.

Ook geven we workshops en trainingen aan pedagogisch medewerkers, leerkrachten en ouders, over hoe je het creatieve onderzoek van kinderen verder kunt brengen. Hoe stimuleer je associatief denken en hoe stimuleer je verbeeldingskracht door het gebruik van lichaamstaal, geluid, tactiele materialen en beweging? Sinds 2013 hebben we al meer dan 2500 voorstellingen gegeven in en rond Amsterdam.

Wil jij dat we meedenken over het stimuleren van creativiteit bij jou op het kinderdagverblijf of kleuterklas of wil je dat we langskomen met een project of serie voorstellingen? Neem dan contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Gerelateerde berichten