Op veel kinderdagverblijven zie ik tegenwoordig bakken vol kosteloos materiaal en dagelijkse gebruiksvoorwerpen, ook wel ‘openeindmateriaal’ genoemd. Geweldig! Openeindmateriaal is gratis en prikkelt de fantasie. Dat het de inventiviteit stimuleert is natuurlijk super, maar je kunt het ook inzetten om de motoriek te ontwikkelen. Ik geef je hier 5 tips voor:

  • Leg om de fijne motoriek te stimuleren eens klein materiaal neer, zoals spiterwten, knopen, watjes, schelpjes etc. Vergeet niet om er lege eierdozen en ijsblokjesbakjes naast te leggen. Je zult zien dat veel kinderen gaan sorteren, patronen leggen en het steeds in en uit de bakjes doen. Dit oefent o.a. de oog-handcoördinatie, pincet en samenwerking van de handen.
  • Rollen lok je niet alleen uit met ballen, maar ook door lege plastic flessen, blikken, wc-rolletjes en plastic ‘eten’ uit de huishoek neer te leggen. Zeker als je er vanaf een afstandje iets mee om kunt rollen. Op dezelfde manier is een bolletje sokken en een prop kranten uitdagend materiaal om mee te gooien.
  • Met grote kartonnen dozen en oude (auto) banden kun je de grove motoriek stimuleren. En denk ook eens aan stukken piepschuim en vloerbedekking waar je overheen kunt lopen/springen/kruipen etc. Voor oudere kinderen zijn grote planken waarmee ze buiten van alles mogen maken natuurlijk geweldig.
  • Zorg bij het knutselen voor ‘koppelmateriaal’, zoals touwen, elastiekjes, lijm, plakband etc. Met alleen een bakje kurken en wat knopen kunnen de meeste kinderen niet zoveel.
  • Berg al het materiaal handig op. Liefst laag, in doorzichtige bakken en met foto’s voorop van wat er in zit. Op die manier wordt de fantasie geprikkeld en kunnen kinderen het zelf pakken en ook zelf weer opruimen.

Waak ervoor dat je toch lesjes gaat geven! Hoewel je motorische vaardigheden goed kunt uitlokken met openeindmateriaal is de kracht van open materiaal natuurlijk juist dat een kind er zijn eigen fantasie in kwijt kan. Dan kan dus iets heel anders zijn dan wat jij in je hoofd hebt of wat ik hier beschreven heb.

Het stimuleren van de motoriek verankeren in je organisatie

Het is aan ons als professionals om oog te hebben voor wat kinderen in hun spel eigenlijk geoefend hebben. Door dit te onderkennen en te noteren kun je namelijk een volgende keer een kind opnieuw uitdagen, precies waar het nodig is. Je merkt welke motorische gebieden van nature veel geoefend worden in je groep en welke niet zodat je nieuwe accenten kunt gaan leggen of ander (open) materiaal kunt aanbieden.

Bureau Didactiek | Website | + berichten

Hallo, ik ben Marieke. Vanuit Bureau Didactiek ontwikkel en geef ik trainingen over de motorische ontwikkeling van kinderen. Dit doe ik op kinderdagverblijven en basisscholen en waar mogelijk natuurlijk graag in samenwerking met andere professionals uit mijn netwerk.

Mijn missie is om pm'ers en leerkrachten te laten ervaren dat je voor het stimuleren van de motoriek geen losse lesjes of oefeningen nodig hebt. Wel een boel kennis, en oog voor wat er de hele dag gebeurt, zodat je hier op in kunt spelen.

Gerelateerde berichten