Voor me op het aankleedkussen ligt een gespannen baby. Hij heeft behoorlijk last van krampjes en ook wordt hij geplaagd door een doorkomende tand. Dat deze baby hier flink last van heeft zie ik overduidelijk aan zijn gebalde vuistjes, gespannen spieren en tranen die over zijn wangetjes biggelen. Tijd voor verlichting! Ik maak rustig contact met de baby door mijn handen even op zijn gespannen lichaam te laten rusten en begin daarna met mijn massage. Niet veel later voel ik de gespannen spieren onder mijn handen ontspannen en vervolgens valt de baby in een diepe slaap. Dit praktijkvoorbeeld laat mooi zien wat de effecten kunnen zijn van het toepassen van babymassage, maar er zijn nog meer positieve effecten én redenen om direct te starten met babymassage op de groep:

1. Babymassage zorgt voor verlichting bij pijn
Door massage komt het hormoon endorfine vrij, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit hormoon zorgt onder andere voor een pijnstillend effect. Massage is daarom bijzonder effectief bij bijvoorbeeld pijn van krampjes, doorkomende tanden, verkoudheid, overstrekken enzovoorts.

2. Babymassage draagt bij aan een positieve relatie tussen de baby en de pedagogisch medewerker
Naast de ouders is de pedagogisch medewerker ook een belangrijke opvoeder van de baby. De kwaliteit van de relatie tussen de pedagogisch medewerker en de baby is daarom van groot belang. Door babymassage leert de pedagogisch medewerker de baby én zijn lichaamstaal goed kennen, waardoor de pedagogisch medewerker nog beter kan inspelen en afstemmen op de behoeftes van de baby.

3. Babymassage verbetert het slaapgedrag van de baby
Baby’s kunnen wel eens moeite hebben met slapen op het kinderdagverblijf. Door de baby voor het slapen gaan te masseren zorgt de ontspanning die de massage met zich meebrengt ervoor dat de baby sneller in slaap valt. Daarnaast lijken baby’s over het algemeen ook dieper te slapen na een massage.

4. Babymassage stimuleert de groei en ontwikkeling van de baby
Bij baby’s die regelmatig worden gemasseerd worden meer groeihormonen in het bloed gevonden. Daarnaast groeit door aanraking het lichaamsbesef en zelfvertrouwen van de baby. Dit zijn belangrijke voorwaarden voor een baby om tot ontwikkeling te kunnen komen.

5. Babymassage is vooral heel leuk om te doen!
Naast alle positieve effecten is babymassage vooral ook een leuke activiteit én fijn contactmoment voor de pedagogisch medewerker en de baby. Daarnaast is babymassage niet alleen ontspannend voor de baby, maar ook voor de pedagogisch medewerker omdat zij door het masseren letterlijk even vertraagd. Zo creëert de pedagogisch medewerker ook een moment van rust voor zichzelf tijdens een vaak hectische dag.

In mijn volgende blog reik ik je graag praktische voorbeelden aan om babymassage toe te passen op de groep. Ik wens je veel massageplezier!

TIP: Volg een cursus babymassage bij een gecertificeerd docent babymassage zodat je zeker weet dat je op de juiste manier masseert en het maximale uit je massage kan halen.

Geef een reactie op dit artikel

Nicolien Lettinga

Ik ben zelfstandig Orthopedagoog en docent babymassage met een grote passie voor de opvoeding en ontwikkeling van baby's. Via mijn blogs wil ik je uitnodigen om eens op een andere manier contact te maken met de baby's op je groep, namelijk door middel van babymassage! Maar ook maak ik je graag bewust van alle positieve effecten van babymassage voor zowel de baby als de leidster én deel ik tips en tricks om babymassage op je groep toe te passen. Benieuwd? Lees dan snel mijn blog.

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Groene uitdagingen zoeken met de inspectie kinderopvang

Groene uitdagingen zoeken met de inspectie kinderopvang

Met schrik vernemen we bij de Inspectie Kinderopvang (GGD Amsterdam) dat sommige eigenaren en pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven de inspectie ...
Lees meer
Beurstip: NOT

Beurstip: NOT

Volgende week vindt van 22 t/m 26 januari de grootste onderwijsbeurs van Nederland weer plaats in de jaarbeurs Utrecht.  De Nationale ...
Lees meer
Bomen klimmen

Bomen klimmen

In het park zie ik een jongen in een lage boom klimmen. Ik schat hem een jaar of 7. De ...
Lees meer
Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Dit is de laatste keer dat ik erover zeur, goed? Over het belang van peuteropvang voor het leren van taal ...
Lees meer

Andere berichten

Stuur je foto in van de Kleine Koningsspelen

Stuur je foto in van de Kleine Koningsspelen

De Kleine Koningsspelen waren een groot succes. Er stromen al veel leuke foto’s binnen van actieve baby’s, oranje dreumesen en ...
Lees meer
Gebarentaal, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen

Gebarentaal, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen

Gebarentaal is een visuele taal waarin begrippen en handelingen door middel van gebaren worden weergegeven. Niet de stem en het ...
Lees meer
Strengere eisen voor luchtkwaliteit en ventilatie per 1 april 2017

Strengere eisen voor luchtkwaliteit en ventilatie per 1 april 2017

Vanaf april 2017 worden er strengere eisen aan luchtkwaliteit gesteld. De norm van het CO2 gehalte zal binnen de GGD-inspectie ...
Lees meer
Hoe creëer ik rust op mijn werk?!

Hoe creëer ik rust op mijn werk?!

Wij weten dat managers, seniors, pedagogische coach/specialisten het heel erg druk hebben. Herken je dit ook? Wij willen je uitdagen om ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]