Wie kent het niet: Een gillend kind of een geschrokken collega bij het zien van een spin. Of kinderen die uit angst kleine beestjes als torretjes doodtrappen. Wanneer je buiten spelen in de kinderopvang hoog in het vaandel hebt staan, kan deze angst echt een probleem zijn.

Je ziet dan dat andere kinderen erg snel gedrag kopiëren. Ik als groot liefhebber van alles wat in de natuur leeft, kwam onverwacht het probleem ook tegen bij mijn eigen kinderen. Beide van mijn kinderen hebben een fase gehad waarin ze diertjes dood stampten. Ze vertelden dat andere kinderen dat ook deden. Verschrikkelijk vond ik dat. Ook is een van mijn kinderen doodsbang geweest voor spinnen. Achteraf bekeken waarschijnlijk omdat ze een volwassene had zien gillen bij het zien van een spin. Nu zijn er zoveel mensen bang voor spinnen, dus wat is het probleem zou je denken.

Het lastige aan kinderen die bang zijn voor dieren is, naar mijn mening, dat ze buiten belemmerd worden in hun spel. Er is een verschil tussen een kind dat angstig is voor een wesp en daardoor gillend wegrent of een kind dat een wesp niet leuk vindt en hem daarom in de gaten houdt. In de ene situatie is er sprake van angst die het buiten spelen kan belemmeren. In de andere situatie is er sprake van op de hoogte zijn van de gevaren en weten hoe je ermee om kunt gaan.

Vertel over het leven van de dieren

In de kinderopvang begint het met het geven van het goede voorbeeld. Je mag best bang voor iets zijn, maar dat hoeft een kind niet te weten. Zit er een spin, reageer dan rustig en schakel je collega in waarmee je hebt afgesproken dat zij degene is die spinnen voor je weghaalt. Daarnaast kun je de kinderen begeleiden in een normale omgang met kleine beestjes. We stampen de beestjes niet dood, we jagen ze niet weg. Wel kun je ze bekijken in een loeppotje of gewoon laten lopen. Vertel over het leven van de dieren. Wat doen ze in de tuin, welke nut hebben ze en hoe leven ze.

Kinderen die echt al angstig zijn voor kleine beestjes kun je ondersteunen door rustig met ze naar de dieren te gaan kijken. Eerst een paar keer van een afstandje, daarna steeds dichterbij. Vertel over het diertje. Vertel hoe het beweegt, wat het kan (bijvoorbeeld een web spinnen) en vertel wat het dier eet. Wees eerlijk en vertel ook dat bijvoorbeeld een wesp kan steken. Kinderen verdienen een eerlijk beeld en steken hoort bij een wesp, bij en hommel. Zoek een leuk liedje of versje op en zing dat wanneer je met de kinderen naar het beestje gaat kijken.

Ondersteuning bij dit onderwerp

Informeer ook de ouders over de angst en de ondersteuning die jullie hierin willen bieden, zodat ook zij hiermee kunnen helpen. Voorop staat dat je altijd de grens van het kind respecteert. Nee, ik wil niet, is ook echt nee.

Kans is dat je met deze aandacht voor het diertje en het kind, het kind weer lekker kan genieten van het buiten spelen zonder continu op zijn hoede te hoeven zijn voor kleine beestjes! Want buiten spelen moet je onbekommerd kunnen doen!

Op zoek naar een leuk boek, zoekkaarten of meer ondersteuning bij dit onderwerp? Neem contact op met via onderstaande auteurbox of kijk in onze webshop.

Geef een reactie op dit artikel

Reinate Bruins Slot

Ik ben Reinate Bruins Slot, eigenaar van Ik & Buiten. Als kind was ik altijd al gefascineerd door de natuur en was dan ook veel buiten te vinden. Na een carrière als ecoloog ben ik ruim vijf jaar geleden gestart met het promoten van buiten slapen op kinderdagverblijven door de verkoop van een zelf ontwikkeld buitenbed en het geven van advies over buiten slapen. Maar na een tijdje begonnen mijn groene roots weer te kriebelen en ik geef daarom nu trainingen en workshops over natuurlijk buiten spelen aan de kinderopvang en aan gastouders. Bij mij staat de eenvoud van natuurbeleving voorop. Al met kleine middelen en ideeën en praktische tips kun je de natuur overal beleven en genieten van buiten spelen!

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen warm te maken voor lezen. Kinderen die moeite met taal hebben bijvoorbeeld, waarvoor ...
Lees meer
Doe jij het als pedagogisch coach alleen?

Doe jij het als pedagogisch coach alleen?

Doe jij het als pedagogisch coach alleen? Dan bedoel ik dus het feit dat je je alleen voelt staan, o.a ...
Lees meer
Druk, druk, druk

Druk, druk, druk

‘Het probleem van zelfsturende teams is dat ze allemaal een andere kant op sturen’ meldde een afdelingsdirecteur vorige week. ‘dat ...
Lees meer
De wereld ontdekken en begrijpen

De wereld ontdekken en begrijpen

Als ouder wil je je kind de beste ontwikkelingskansen geven. Dat je kind gezien wordt en er aandacht voor hem ...
Lees meer

Andere berichten

HET AKTIE ATELIER SOCIAL MEDIA

Kun jij ouders boeien met SM?

'Waaaaat? SM? Die Daisy is gek geworden!’ Maar ik heb wel je aandacht, niet? Laat SM nou de afkorting zijn van ...
Lees meer
Muziek maken met kleine kinderen

Muziek maken met kleine kinderen

Wat leuk dat je op zoek bent gegaan naar creatieve activiteiten voor (jonge) kinderen. Graag stel ik me via deze ...
Lees meer
Hoe KindStart zo'n mooie beurs voor de kinderopvang werd. Kindstart Nu 2016.

Hoe KindStart zo’n mooie beurs voor de kinderopvang werd. Kindstart Nu 2016.

Op 30 september en 1 oktober is KindStart voor de derde keer terug in Borchland. En dit keer voor het ...
Lees meer
Ik denk dat ik kan bloggen

Ik denk dat ik kan bloggen

Toen ik de oproep las om te gaan bloggen voor To be Kinderopvang dacht ik meteen: JA LEUK! Maar nu ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]