Wie kent het niet: Een gillend kind of een geschrokken collega bij het zien van een spin. Of kinderen die uit angst kleine beestjes als torretjes doodtrappen. Wanneer je buiten spelen in de kinderopvang hoog in het vaandel hebt staan, kan deze angst echt een probleem zijn.

Je ziet dan dat andere kinderen erg snel gedrag kopiëren. Ik als groot liefhebber van alles wat in de natuur leeft, kwam onverwacht het probleem ook tegen bij mijn eigen kinderen. Beide van mijn kinderen hebben een fase gehad waarin ze diertjes dood stampten. Ze vertelden dat andere kinderen dat ook deden. Verschrikkelijk vond ik dat. Ook is een van mijn kinderen doodsbang geweest voor spinnen. Achteraf bekeken waarschijnlijk omdat ze een volwassene had zien gillen bij het zien van een spin. Nu zijn er zoveel mensen bang voor spinnen, dus wat is het probleem zou je denken.

Het lastige aan kinderen die bang zijn voor dieren is, naar mijn mening, dat ze buiten belemmerd worden in hun spel. Er is een verschil tussen een kind dat angstig is voor een wesp en daardoor gillend wegrent of een kind dat een wesp niet leuk vindt en hem daarom in de gaten houdt. In de ene situatie is er sprake van angst die het buiten spelen kan belemmeren. In de andere situatie is er sprake van op de hoogte zijn van de gevaren en weten hoe je ermee om kunt gaan.

Vertel over het leven van de dieren

In de kinderopvang begint het met het geven van het goede voorbeeld. Je mag best bang voor iets zijn, maar dat hoeft een kind niet te weten. Zit er een spin, reageer dan rustig en schakel je collega in waarmee je hebt afgesproken dat zij degene is die spinnen voor je weghaalt. Daarnaast kun je de kinderen begeleiden in een normale omgang met kleine beestjes. We stampen de beestjes niet dood, we jagen ze niet weg. Wel kun je ze bekijken in een loeppotje of gewoon laten lopen. Vertel over het leven van de dieren. Wat doen ze in de tuin, welke nut hebben ze en hoe leven ze.

Kinderen die echt al angstig zijn voor kleine beestjes kun je ondersteunen door rustig met ze naar de dieren te gaan kijken. Eerst een paar keer van een afstandje, daarna steeds dichterbij. Vertel over het diertje. Vertel hoe het beweegt, wat het kan (bijvoorbeeld een web spinnen) en vertel wat het dier eet. Wees eerlijk en vertel ook dat bijvoorbeeld een wesp kan steken. Kinderen verdienen een eerlijk beeld en steken hoort bij een wesp, bij en hommel. Zoek een leuk liedje of versje op en zing dat wanneer je met de kinderen naar het beestje gaat kijken.

Ondersteuning bij dit onderwerp

Informeer ook de ouders over de angst en de ondersteuning die jullie hierin willen bieden, zodat ook zij hiermee kunnen helpen. Voorop staat dat je altijd de grens van het kind respecteert. Nee, ik wil niet, is ook echt nee.

Kans is dat je met deze aandacht voor het diertje en het kind, het kind weer lekker kan genieten van het buiten spelen zonder continu op zijn hoede te hoeven zijn voor kleine beestjes! Want buiten spelen moet je onbekommerd kunnen doen!

Op zoek naar een leuk boek, zoekkaarten of meer ondersteuning bij dit onderwerp? Neem contact op met via onderstaande auteurbox of kijk in onze webshop.

Geef een reactie op dit artikel

Reinate Bruins Slot

Ik ben Reinate Bruins Slot, eigenaar van Ik & Buiten. Als kind was ik altijd al gefascineerd door de natuur en was dan ook veel buiten te vinden. Na een carrière als ecoloog ben ik ruim vijf jaar geleden gestart met het promoten van buiten slapen op kinderdagverblijven door de verkoop van een zelf ontwikkeld buitenbed en het geven van advies over buiten slapen. Maar na een tijdje begonnen mijn groene roots weer te kriebelen en ik geef daarom nu trainingen en workshops over natuurlijk buiten spelen aan de kinderopvang en aan gastouders. Bij mij staat de eenvoud van natuurbeleving voorop. Al met kleine middelen en ideeën en praktische tips kun je de natuur overal beleven en genieten van buiten spelen!

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Groene uitdagingen zoeken met de inspectie kinderopvang

Groene uitdagingen zoeken met de inspectie kinderopvang

Met schrik vernemen we bij de Inspectie Kinderopvang (GGD Amsterdam) dat sommige eigenaren en pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven de inspectie ...
Lees meer
Beurstip: NOT

Beurstip: NOT

Volgende week vindt van 22 t/m 26 januari de grootste onderwijsbeurs van Nederland weer plaats in de jaarbeurs Utrecht.  De Nationale ...
Lees meer
Bomen klimmen

Bomen klimmen

In het park zie ik een jongen in een lage boom klimmen. Ik schat hem een jaar of 7. De ...
Lees meer
Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Dit is de laatste keer dat ik erover zeur, goed? Over het belang van peuteropvang voor het leren van taal ...
Lees meer

Andere berichten

De balans tussen werk en privé in de kinderopvangsector

De balans tussen werk en privé in de kinderopvangsector

Vanuit het verleden is het belang van kinderopvang al meerdere malen veranderd. Waar het is begonnen als ‘dumpplek’ waarbij kinderen ...
Lees meer
Balans

Balans

Zo aan het begin van een heel nieuw jaar maak ik altijd de balans op. Wie ben ik, wat doe ...
Lees meer
SLIM Bewegen

SLIM Bewegen

Chantal heeft het druk. Het liefst zou ze echt even met de kinderen meespelen, maar ze moet nog een aantal ...
Lees meer
Kleine Kinderen Grote Sprongen in het zonnetje

Kleine Kinderen Grote Sprongen in het zonnetje

Het was een prachtige dag toen we vorige week ons nieuwe instrument voor het eerst mochten presenteren. Een instrument dat ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]