Wie kent het niet: Een gillend kind of een geschrokken collega bij het zien van een spin. Of kinderen die uit angst kleine beestjes als torretjes doodtrappen. Wanneer je buiten spelen in de kinderopvang hoog in het vaandel hebt staan, kan deze angst echt een probleem zijn.

Je ziet dan dat andere kinderen erg snel gedrag kopiëren. Ik als groot liefhebber van alles wat in de natuur leeft, kwam onverwacht het probleem ook tegen bij mijn eigen kinderen. Mijn beide kinderen hebben een fase gehad waarin ze diertjes dood stampten. Ze vertelden dat andere kinderen dat ook deden. Verschrikkelijk vond ik dat. Ook is een van mijn kinderen doodsbang geweest voor spinnen. Achteraf bekeken waarschijnlijk omdat ze een volwassene had zien gillen bij het zien van een spin. Nu zijn er zoveel mensen bang voor spinnen, dus wat is het probleem zou je denken.

Het lastige aan kinderen die bang zijn voor dieren is, naar mijn mening, dat ze buiten belemmerd worden in hun spel. Er is een verschil tussen een kind dat angstig is voor een wesp en daardoor gillend wegrent of een kind dat een wesp niet leuk vindt en hem daarom in de gaten houdt. In de ene situatie is er sprake van angst die het buiten spelen kan belemmeren. In de andere situatie is er sprake van op de hoogte zijn van de gevaren en weten hoe je ermee om kunt gaan.

Vertel over het leven van de dieren

In de kinderopvang begint het met het geven van het goede voorbeeld. Je mag best bang voor iets zijn, maar dat hoeft een kind niet te weten. Zit er een spin, reageer dan rustig en schakel je collega in waarmee je hebt afgesproken dat zij degene is die spinnen voor je weghaalt. Daarnaast kun je de kinderen begeleiden in een normale omgang met kleine beestjes. We stampen de beestjes niet dood, we jagen ze niet weg. Wel kun je ze bekijken in een loeppotje of gewoon laten lopen. Vertel over het leven van de dieren. Wat doen ze in de tuin, welke nut hebben ze en hoe leven ze.

Kinderen die echt al angstig zijn voor kleine beestjes kun je ondersteunen door rustig met ze naar de dieren te gaan kijken. Eerst een paar keer van een afstandje, daarna steeds dichterbij. Vertel over het diertje. Vertel hoe het beweegt, wat het kan (bijvoorbeeld een web spinnen) en vertel wat het dier eet. Wees eerlijk en vertel ook dat bijvoorbeeld een wesp kan steken. Kinderen verdienen een eerlijk beeld en steken hoort bij een wesp, bij en hommel. Zoek een leuk liedje of versje op en zing dat wanneer je met de kinderen naar het beestje gaat kijken.

Ondersteuning bij dit onderwerp

Informeer ook de ouders over de angst en de ondersteuning die jullie hierin willen bieden, zodat ook zij hiermee kunnen helpen. Voorop staat dat je altijd de grens van het kind respecteert. Nee, ik wil niet, is ook echt nee. Kans is dat door deze aandacht voor het diertje en het kind, het kind weer lekker kan genieten van het buiten spelen zonder continu op zijn hoede te hoeven zijn voor kleine beestjes! Want buiten spelen moet je onbekommerd kunnen doen!

Op zoek naar een leuk boek, zoekkaarten of meer ondersteuning bij dit onderwerp? Neem contact op met via onderstaande auteurbox of kijk in onze webshop.

Gerelateerde berichten