Vaak stel ik de vraag aan deelnemers van mijn ademworkshops: wat is het meest wezenlijke wat we kunnen doen om in leven te blijven? Ik krijg dan vaak als eerste te horen dat we moeten zorgen voor genoeg voedsel en water. Niet zo’n hele gekke gedachte. En toch is het opmerkelijk dat er niet gelijk aan zuurstof wordt gedacht.  Na 4 minuten begint namelijk het bewustzijn al te verdwijnen, terwijl we 3 dagen zonder water kunnen en zo’n 40 dagen zonder eten! Dus waarom is ademhalen dan zo’n ondergeschoven kind?

We leren onze kinderen van jongs af aan hoe ze moeten lopen, eten, spelen, plassen op het potje en ga zo maar door. Maar als we kijken naar het wezenlijke belang van onze adem dan is het op zijn zachtst gezegd verwonderlijk dat we daar niet veel meer aandacht aan besteden in onze opvoeding. Dus hoe doe jij dat als pedagogische medewerker? Hoe ga jij om met de ademhaling van jezelf en de kinderen die je onder je hoede hebt? Wat doe je als ze zó verdrietig of boos zijn dat ze soms letterlijk buiten adem lijken te raken? Natuurlijk zijn er troostende woorden en gebaren, en zal je het kind ook even vasthouden. Maar wist je dat je door een hele simpele ademoefening te doen gelijk ook het lichaam kan laten ontspannen? En wist je dat jouw manier van ademen ook invloed heeft op de ademhaling van de kinderen?

Advertentie

Sensitieve pedagogisch medewerker die graag buiten is KDV en/of BSO Sensitieve pedagogisch medewerker die graag buiten is KDV en/of BSO Wij zoeken voor ons kindercentrum medewerkers met natuurlijk allereerst een passie voor kinderen maar ook mensen die graag veel buiten zijn en de kinderen betrekken in natuurlijke activiteiten!

Op de BSO
MEER INFO ALLE VACATURES Almere
Medewerker P&O (vervanging zwangerschapsverlof) Medewerker P&O (vervanging zwangerschapsverlof) Als medewerker P&O ben jij op de afdeling een vaste en stabiele factor. Voor onze medewerkers en leidinggevenden ben je een vraagbaak. Je werkt in een klein en hecht team MEER INFO ALLE VACATURES Lelystad

De volgende ademoefening kan je inzetten als een kind bijvoorbeeld erg geschrokken of bang is:

De sissende slang-oefening – je gaat samen met het kind de uitademing een klein beetje verlengen door een sissende S te laten ontsnappen uit je mond. Herhaal dit net zolang tot je merkt dat er meer ontspanning komt in het lichaam en uiteindelijk ook in het hoofd. En daarmee heb je gelijk het kind een prachtig instrument gegeven om zelf ook te gebruiken als het weer een keer bang is of geschrokken!

Met andere woorden: als we de kinderen echt goed willen voorbereiden op de vaak stressvolle maatschappij dan zullen we ze op z’n minst goed moeten leren ademen! En waar kan dat beter dan op scholen en de kinderopvang? Precies. Jong geleerd is en blijft oud gedaan!

Wil jij ook leren hoe je jouw eigen ademsysteem en dat van de kinderen bewust kan reguleren? Kijk dan op onze website  en neem contact met ons op

Tijdens deze leuke, luchtige en vooral actieve workshop leer je als pedagogisch medewerker van onze ademtrainer veel ademoefeningen die je met de kinderen kan doen. Ook leer je wat de invloed is van je eigen ademhaling op het kind en/of de groep.

Geschreven door Lilian Korzilius, ademtrainer kinderopvang bij Confriends

BLOGGER

| 0204822600 | kalkman@confriends.nl | Website | + berichten

Wij zijn Eileen Kalkman en Miranda Rep van Confriends. Samen met ons team ontwikkelen en verzorgen wij met veel plezier trainingen en trajecten op de werkvloer in de kinderopvang. Met onze aanpak zorgen we met elkaar voor een vitale kinderopvang.

Confriends inspireert en zet medewerkers in beweging! Onze trainingen, trajecten en workshops zijn praktisch en prikkelend. Wij verzorgen trainingen en trajecten op het gebied van;

  • Effectief communiceren en samenwerken op de werkvloer; zowel met collega's als met ouders.
  • Arbo, tiltraining, gezond werken en vitaliteit; preventie van ziekteverzuim.
  • Sterk in werk; persoonlijk leiderschap, Train je mindset, werkplezier
  • Spelenderwijs Bewegen, Lekker Fit! en Beweegkriebels; ontwikkelingsgericht bewegen en gezonde leefstijl voor kinderen borgen in het dagritme.

Bel of mail ons gerust, we denken graag met je mee!

Gerelateerde berichten