Babymassage is meer dan het uitvoeren van een techniek

“Ik heb de technieken nu een paar keer geprobeerd, maar hij wordt er echt niet rustiger van. Werkt babymassage wel voor alle baby’s?” vroeg de pedagogisch medewerker mij. Mijn antwoord op deze vraag is; ja, maar babymassage is meer dan het uitvoeren van een techniek.  Babymassage doe je vanuit je hart!

Maar wat is dat eigenlijk, masseren vanuit je hart?

Ik zie het vooral als een verbinding. Denk bijvoorbeeld aan je apparaten die verbonden zijn met de wifi. Het is een onzichtbaar lijntje tussen je apparaten en het kastje dat zorgt voor de wifi waardoor jij van het internet gebruik kan maken. En zo’n onzichtbaar lijntje is er dus ook als je contact maakt met een baby (en alle andere kinderen/mensen om je heen). Meestal zijn we ons hier niet bewust van, maar wanneer je gaat masseren wil ik je vragen om juist wel bewust contact te maken met de baby. Je bewust met hem of haar te verbinden, zodat de technieken die je inzet voor een optimaal effect zorgen voor de baby, maar ook voor jou en je groep.

Advertentie

Sportieve pedagogisch medewerker kleinschalige BSO Sportieve pedagogisch medewerker kleinschalige BSO Uiteraard help je mee om de kinderen op onze BSO een leuke middag te bezorgen. Hierbij doe je alle werkzaamheden die nodig zijn op een BSO. Je helpt mee met MEER INFO ALLE VACATURES Almere Poort Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (0-uren) Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (0-uren)
Je werkt op een 0 tot 2 jaar groep of op een 2 tot 4 jaar groep als je in het bezit bent van een VVE certificaat met vaste
MEER INFO ALLE VACATURES Tilburg
Pedagogisch Medewerker Kinderopvang + VVE Pedagogisch Medewerker Kinderopvang + VVE Wij zijn op zoek naar een gemotiveerde en spontane teamspeler voor het creëren van een ware thuisgevoel! Je werkt met kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar en MEER INFO ALLE VACATURES Amsterdam Enthousiaste pedagogisch medewerker Enthousiaste pedagogisch medewerker Het team van onze kleinschalige,  huiselijke, natuurgerichte kinderopvang ondersteunen. We hebben een kinderdagverblijf met 4 horizontale groepen en een gezellige BSO met 2 basisgroepen.

Als vast teamlid ben je flexibel inzetbaar
MEER INFO ALLE VACATURES Amersfoort - Vathorst
Pedagogisch Medewerker Pedagogisch Medewerker Wil jij groeien van pm-er naar pedagogisch professional?

Hoe werkt het kinderbrein nu eigenlijk? Hoe kan ik een kind helpen in zijn ontwikkeling? Hoe zie ik of een kind zich werkelijk
MEER INFO ALLE VACATURES Amersfoort
Pedagogisch medewerker baby/peutergroep Pedagogisch medewerker baby/peutergroep Wij zijn per direct op zoek naar een enthousiaste, leergierige en betrokken pedagogisch medewerker die het leuk vindt om zowel op de baby als op de peutergroep te werken. Je vervangt de MEER INFO ALLE VACATURES Utrecht

Wat gebeurt er wanneer ik deze verbinding niet maak?


Wanneer je niet echt betrokken en werkelijk verbonden bent zal je massage oppervlakkig en met minimaal effect zijn. Dus pas wanneer je bewust de verbinding maakt en dit ook je intentie is, in combinatie met de juiste massagetechnieken, zal je een optimaal niveau van rust en verbinding kunnen creëren. En dan masseer je vanuit je hart!

Hoe pak ik dat dan aan?


Om je een beetje op weg te helpen wil ik graag een oefening met je delen die je gaat helpen om meer vanuit je hart te masseren.
Oefening masseren vanuit je hart:
1. Adem eerst een aantal keer diep in en uit, vertraag, oftewel schakel terug naar versnelling 1 (hierover lees je meer in mijn vorige blog)
2. Spreid je vingers een aantal keer (open en dicht) en rek zo je eigen vingers en handpalm op
3. Leg vervolgens je handen zachtjes op bijvoorbeeld de benen van de baby
4. Voel nu heel bewust. Hoe voelt het been? Is het warm of koud? Hard of zacht?
5. Beeld je vervolgens in dat er een magneet in jouw hand zit en ook één in het lijfje van de baby die je masseert en voel de aantrekkingskracht
6. Laat liefde vanuit je hart door je eigen lichaam stromen en via je handen naar de baby
7. Masseer verder vanuit deze verbinding!

Zoals je hebt kunnen lezen is babymassage dus veel meer dan alleen het uitvoeren van technieken. Het is verbinden, afstemmen en ontspannen. Een behoefte van iedere baby, ieder kind. En hoe fijn is het dat er technieken zijn om dit te bereiken? Maar nog veel belangrijk vind ik het dat jij er bent. En dat je je openstelt om je te verbinden met de baby’s op je groep en ze helpt met het ontdekken en begrijpen van de wereld om zich heen, op wat voor manier dan ook, maar altijd vanuit je hart!

BLOGGER

+ berichten

Ik ben zelfstandig Orthopedagoog en docent babymassage met een grote passie voor de opvoeding en ontwikkeling van baby's. Via mijn blogs wil ik je uitnodigen om eens op een andere manier contact te maken met de baby's op je groep, namelijk door middel van babymassage! Maar ook maak ik je graag bewust van alle positieve effecten van babymassage voor zowel de baby als de leidster én deel ik tips en tricks om babymassage op je groep toe te passen. Benieuwd? Lees dan snel mijn blog.

Gerelateerde berichten